Zencefil bir bitkidir. Japonya, Hindistan, Brezilya, Jamaika, Arjantin, Çin, Batı Afrika ve Vietnam da yetişir. Onun doğum yeri olan Hindistan’ın batı bölgelerinde ve Güney-Doğu Asya da. Zencefil kültürel bir bitkidir, vahşi çıkmaz. Zencefil «Zingiber» «boynuzlu kök» diye çevrilir.
Zencefil baharda dikilir.Mart ile Nisan gibi. 6-10 aydan sonra zencefil yetişir. Yetişince üst yaprakları sarı olur ve düşmeye başlar.
Siyah ve beyaz köklerinin sadece işlenmesinde fark vardır. Siyah zencefil daha doğaldır. Beyaz zencefili sülfürlü asitle temizlenir. Sonuçta beyaz zencefilin yararlı özellikleri kaybolur.
Zencefilin Faydaları
Zencefilin faydaları oldukça fazladır.Zencefilin çok yararlı özellikleri vardır, bir çok vitaminleri ve elementleri bulunur.. Zencefil kökünde magnezyum, fosfor, sodyum, silisyum, potasyum, manganez, kalsiyum, germanyum, krom, demir, alüminyum, nikotinim asit, kaprilik asit, oleik asit, linoleik asit, vitamin C, kolin, katı yağlar vardır. Amino asitler, vücudun ihtiyaç duyduğu leysin, metiyonin, treonin, valin ve triptofan vb vardır.Zencefilde şeker, nişasta, gingerol, sineol, borneol, phellandren, kamfen, sitral, linalol vb vardır.
Zencefil az kalorili üründür 100 gram zencefil kökü sadece 80 kal vardır.
Zencefil neye iyi gelir? Zencefilin faydaları çok geniştir. Kökü birçok hastalıklardan .tedavi ve önlemek için kullanılır.Öncelikle zencefil çok olumludur sindirim sistemini için. Ek olarak zencefil, yemeklere özel bir lezzet verir.O yemeği mide kolayca sindirip hazımsızlıktan korur, mide suyu üretimini uyarır ve mide salgısını normalleştirir. Ayrıca zencefil iştah açar.Çeşitli virüs hastalıklarından korur.Öksüren kişiye zencefil vermeli. Bakterilere karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.Parazitleri vücuttan temizler.Bronşiyal astım hastası olan kişiler için çok yararlıdır ve cilt hastalıkları tedavisi için kullanılır.Gaz toplanınca, ishal, böbrek bozuklukları, safra kesesi ve tiroid problemleri varsa işe yarar.
Özellikle damarları etkiler, güçlendirir ve temizler, kolesterolü düşürür kanda. Ateroskleroz tedavisinde ve hafızayı güçlendirir. Tansiyon düşürür. Tromboza ve inmeye karşıya çıkar.Zencefil eklem ve kas ağrısını rahatlatır, ödem , romatizma, artrit ve osteoartrit tedavisine yardımcı olur.
Kadınlar için zencefil özellikle yararlıdır. Adet zamanında ve kısırlık tedavisinde yardımcı olur, rahimi korur. Zencefil kökü bulantı, baş dönmesi ve halsizliğe karşı iyi gelir. Bunun için sadece hamile kadınlar değil «deniz hastalığı» olan kişiler için de iyi gelir zencefil yemek.
Zencefil afrodizyak özelliği gösterir, cinsel isteği arttırır.Onkolojik hastalıkları önlemek için de kullanmalı.Ayrıca her yemekten sonra çiğnemeli sakız yerine. Ağız kokusu olmayacaktır.
Zencefil tozunu bir miktar su ile karıştırdıktan sonra ilaç gibi kullanabilirsiniz baş ağrısı ve kronik romatizma olduğunda. Ayrıca zencefil tozu sırt ağrısına karşıda iyi gelir. Yarım çay kaşığı acı biber «chili» ve bir çay kaşığı zerdeçal tozu, zencefil tozu ve su karıştırmalı, biraz ısıtmalı sonra bandaj olarak acı olan yere koymalı. Bu sadece sırt ağrısı için değil, eklem ağrısı olunca da iyi gelir.
Kasların ağrısı varsa banyo iyi gelir. Onun için banyoda su doldurun, 2-3 yemek kaşığı toz zencefili su ile kaynatın 10 dakika ve banyo suyuna dökün. Böyle banyo yapın. Çok rahatlatır kasları.
Mide bozukluğu olunca küçük hindistan cevizi ve zencefili doğal yoğurtla eklemeli ve yemeli. Yeterince yarım su bardağa yoğurt ve çeyrek çay kaşığı hindistan cevizi ve zencefil karışımı yapın.
Halsizlik, bulantı ve baş dönmesinden kurtulmak için yarım çay kaşığı zencefili, çay ile karıştırıp içmeli tercihen yarım saat yemekten önce. Bu tarifi hamile kadınlar ve deniz hastalığı olan kişiler için iyidir.
Zencefil ağız ve boğaz hastalıklarından korur. Rahatsızlık olunca bir parça zencefili emmeli. Ayrıca zencefil mikropları temizlediği için diş ağrısı olunca da iyi gelir. Ağız kokusu güzel olur.
Zencefil Yan Etkileri
Zencefil çok güçlü bir şekilde vücudunun iç organlarını etkiler. Özellikle mide ve bağırsak organlarını. Bu nedenle ülser olan kişiler için gastrit ve başka mide hastalıkları varsa zencefil kullanmamalı.
Karaciğer hastalıkları siroz, hepatit gibi safra yollarında taşlar varsa zencefil tehlikelidir.
Zencefil kanamayı arttırabilir. Burun kanaması olabilir ve hemoroit hastaları için zencefil çok kötüdür..
Zencefil grip hastalıklarına iyi gelir, ancak yüksek ateş olunca onu kullanmamalı çünkü zencefil vücudu ısıtır..
Zencefili yemekte kullanmadan önce kişinin alerjisi olmadığından emin olmalı, çünkü zencefil alerjisi olan kimseleri olumsuz etkiler.
Zencefil İlaçlarla Birlikte Kullanılırsa
Genellikle zencefil çeşitli ilaçlar ile olumlu sonuç verir. Ancak bazı ilaçlarla zencefil çok kötü etki bırakır vücutta.Bu yüzden bir ilaç kullanınca doktorunuza danışın.
Düşük tansiyon yapan ilaçları, kalbi güçlendiren ve aritme karşı çıkan ilaçları zencefil ile hiçbir zaman kullanmamalı çünkü zencefil bu ilaçların etkisini daha güçlü yapar vücudu zehirleyebilir.Diyabet hastaları zencefil yememeli çünkü şeker düşüren ilaçlarla zencefil kullanılmaz.Kan pıhtılaşmasını yavaşlatan ilaçlarla zencefil kullanmayın.Akıllıca zencefili kullanınca o sadece çok faydalı olur, onun için dikkatle olunmalı.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!