Zatürre Nedir?

 Zatürre Nedir?

Zatürre Nedir?Zatürre Belirtileri Nelerdir?

Zatürre kısaca akciğer iltihaplanması hastalığıdır.Eğer tedavi edilmez ise ölümcül olabilir.

Zatürre Nedir?

Tıp dilindeki adı Pnömoni olan ve halk arasında zatürre olarak bilinen bu hastalık,kısaca akciğer iltihaplanması olarak bilinir.Ciddi bir hastalıktır ve eğer tedavi edilmez ise ölümcül bile olabilir.Akciğer de oluşan bakteriler başta olmak üzere çeşitli mikroorganizmalara bağlı olarak meydana gelmektedir.

Bazı zatürre türlerinde hasta kişiden,sağlan kişilere doğrudan bulaşma riski bulunur.Ama hastalık genellikle,hastanın kendi boğaz,ağız ve sindirim kanalında bulunan mikropların akciğerlere ulaşması ile meydana gelmektedir.Kişiye normal zamanlarda etki etmeyen bu mikroplar,vücut savunması düştüğü zaman,etki eder ve zatürre meydana gelir.Şöyle diyebiliriz:zatürreye yakalanmak,bulaşmasından çok,kişinin vücut direncinin azalması risk faktörleri arasındadır.

Zatürre (Pnömoni) Hastalığı Nasıl Yayılıyor?

zaturreZatürre(Pnömoni) ye zemin hazırlayan grip ve buna benzeyen viral solunum yolu enfeksiyonları birer bulaşıcı hastalıktır.Öksürük,hapşırık iel yayılabildikleri gibi,burun ve ağız sekresyonları ile bulaşmış,mendil,bardak,çatak-kaşık,gibi eşyalar aracılığı iel de diğer kişilere geçme olasılığı yüksektir.Zatürre ülkemizde ve tüm dünya da sık görülen ve çok fazla ölüme neden olan hastalıklar arasında yer alır.En çok bebekler de,çocuklarda ve yaşlılarda ve bilinen bazı hastalıkları olan kişilerde zatürre ölümcül olabilir.Bir insanın Zatürre (Pnömoni) ye yakalanma riskini arttıran çeşitli faktörler vardır.

Erişkinler de Zatürre Oluşmasını Kolaylaştıran Risk Faktörler:
İleri yaş

Kronik Hastalıklar:Bazı akciğer hastalıkları(KOAH,AKCİĞER KANSERİ,BRONŞEKTAZİ),böbrek hastalıkları,kalp hastalıkları,şeker hastalığı,karaciğer hastalığı,yutma güçlüğü,sinir sistemi hastalıkları(inmeler,bunama,kas hastalıkları),bağışıklık sistemi hastalıkları(AIDS,kan ve lenf bezi kanserleri)

Alkol Kullanımı

Kusmalar

Sigara Kullanımı

Geçirilmiş uzun süreli ameliyatlar

Zatürre Belirtileri Nelerdir?

Titreme-üşüme

Kirli,iltihaplı/yeşil,sarı,pas rengi) balgam çıkarma

40 °C’ye varan yüksek ateş

Kas ve eklem ağrıları

Bazı zatürre türleri sinsi olur;

Bir kaç gün süren iştahsızlık,halsizlik,kas ve eklem ağrıları,kuru öksürük,bulantı,kusma,baş ağrısı gibi belirtiler kendisini gösterir.Zatürre ihmal edilmemesi gereken bir hastalıktır.Hasta doktora giderek gerekli tetkikler yapılır,akciğer röntgeni çekilir ve bulgularla teşhis edilir.Eğer doktor gerek duyarsa,balgam ve kan tahlili yapılır.

Zatürrenin Tedavi Yolları Nelerdir?

Bir çok zatürre vaakası evde tedavi edilebilir.Yaşlı hastaların,ağır olguların veya yoğun bakım desteği gereken hastaların hastaneye yatması gerekir.Tedavi şekli ve zamanı hastaya göre değişir.Tedaviye ne kadar erken başlanır ise o kadar çabuk iyileşme sağlanır.Tedaviye erken başlanması durumunda hasta ayakta tedavi edilir ve iyileşme oranı yüksektir.Fakat geç tedavi sonucunda ölüm oranı yüksektir.

Zatürreden Korunma Yolları Nelerdir?

zaturreZatürreyi kolaylaştıran risk faktörlerinden kaçınmak gerekir.Bu nedenle dengeli beslenme,stresten kaçınma ve hijyenik barınma koşulları sağlanmalıdır.İlaç,alkol ve tütün kontrolü ile ağız ve mide içeriğinin solunumu yollarına kaçmasına,aspirasyona yol açan risk faktörlerinden olabildiğince kaçınılmalıdır.

Kalabalık yerlerde grip salgınları daha çabuk yayılır.Belirli dönemlerde,grip salgınlarının olduğu dönemlerde,kalabalık ortamlardan uzak durmaya özen göstermelisiniz.Grip bulaşacak kişilerden kendinizi koruyunuz.Gerekirse grip aşısı olun.

Grip virüsü direk zatürreye neden olabileceği gibi,bazı mikroorganızmalarda zatürreye neden olabilir.Bu nedenle grip aşısı olmakta fayda vardır.

Zatürre Aşısı;Zatürre aşısı ile zatürreden korunmak mümkün.Bu aşı taamen korunma sağlamasa da,yüksek derece de risk faktörü oluşturan kişilerce,korunmayı en yüksek düzeye çıkarabilir.Aşı kas içine yapılır ve 5 yıl sonunda tekrarlanabilir.

Zatürre Aşısı Önerilen Kişiler:

Grip ve zatürre aşıları,yüksek ateşli bir hastalığın seyrinde yapılmaz.

65 yaş ve üzerindeki kşilere,

Grip aşısı yumurta alerjisi olan kişilere uygulanmamalıdır.Her iki aşı da oldukça güvenlidir.

Bağışıklık sistemi yetersiz olan kişilerde,zatürre riski fazladır.Bu kişilere aşı uygulanabilir.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!