Yüz Felci Nedir ?
Yüz felci dediğimiz durum yüz sinirindeki fonksiyon kaybına bağlı olarak ortaya çıkan yüz kaslarındaki hareket bozukluğudur. Bunların büyük bir kısmı kulak ve çevresinde ki yapılardan kaynaklara problemlere bağlıdır. Daha az bir Kısımı da beyindeki yüz felcinin seğirin de ortaya çıkan hadiselerden kaynaklıdır. Kulak ve çevresindeki yapılara bağlı olanlarda kişinin yüzünün o tarafında hareket kaybı ortaya çıkar. Gözünü kapatamaz gülerken ağzını oynatamaz. Beyin kaynaklı olanlarda genelde yüzün alt tarafında bir hareket kaybı ortaya çıkar. Bunların çeşitleri ve sebepleri özellikle kulak kaynaklı ve kulak çevresindeki yapılardan kaynaklanan yüz felçlerinin sebepleri çeşitli ama genel manada bakarsak bunların %50’si viral enfeksiyonlara bağlıdır. Virüsler tarafından kaynaklıdır. Özellikle uçuk virüsü diye bildiğimiz virüs grubu buna neden olur. Daha az bir kısmı travmalara bağlı olarak ortaya çıkar bu travmalar herhangi bir kafa travması, kulak, travması veya cerrahi bir travma olabilir. Bir kısmı da kulak iltihaplarına bağlı olarak ortaya çıkar tabi bunlarda çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Yüz Felci Nedir ?
YÜZ FELCİNİN BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ NASILDIR?
Yüz felci iki şekilde karşımıza çıkabilir. Bunlardan biri beyin kökenli diğeri orta kulak veya dış kulak yolu ya da yanaktaki tükürük bezi hastalıkları sonucu ortaya çıkmaktadır. Beyin kökenli olanlarda hasta alnını kırıştırabilmesine rağmen kulak veya tükürük bezi içindeki hastalarda oynatamamaktadır. Yüzün o yarısı tamamen felç olmaktadır. Yüz felcinin tedavisi altta yatan nedene göre yapılmalıdır. Beyin kökenli olanlarda mutlaka nöroloji tarafından, kulak veya tükürük bezi olanlarda o bölgeye cerrahiyle ilgili yaklaşılarak tedavi edilmektedir. Diğer nedenini bilmediğimiz bell paralizi ya da zona gibi hastalıklarda çok erken tedavi çok önemlidir. Hastanın tam düzelmesini sağlayabilmektedir. Geç kalınan olgularda kalıcı felçlikler görülebilmektedir.
YÜZ FELCİ GÖZÜ NASIL ETKİLER?
Yüzümüzdeki mimik kasları yüz siniri tarafından kontrol edilir. Göz kapaklarının kapanması da bu mimik kaslarından birisidir. Yüz siniri kulak arkasından çıkarak yüze yayılır ve yüz felci bu sinirdeki problemlerle yüz üzerindeki ve göz çevresindeki mimik kaslarının felç olmasıdır. Göz için çok hayati önlem taşır çünkü göz kapaklarının kapanması sağlıklı bir göz için çok önemlidir. Göz kapakları her kapandığında göz yüzeyini ve korneayı düzgün olarak ıslatırlar. Göz kapağının kapanmaması göz yüzeyinde kurumaya ve korneada hasara yol açar. Korneanın hasar görmesi görmeyi kalıcı olarak bozabilecek bir faktördür. Ayrıca kornea sinir duyusu açısından çok zengin bir dokudur ve bu nedenle hasar görmesi çok ağrılı ve sıkıntılı bir durumdur. Bu nedenle felç hem görme kaybı hem de ağrı sebebiyle çok ciddi göz sorunlarına yol açar bütün hastalarda korneanın korunması için gerekli müdahalelerin yapılması göz yüzeyinin korunması çok önemlidir. Kaşların düşmesi kaşları kaldıran kasların felç olması sebebiyle oluşur. Kaş düşüklüğü göz kapaklarının olduğu yerden daha aşağıda bulunmasına sebep olabilir. Göz kapaklarının kapanamaması göz kapaklarının olduğu yerden daha yukarıda durmasına ve kapaklarda çekinti olmasına sebep olabilir. Bunların hepsi hem görüntü hem de kornea kusuru yaratarak hem görme kaybına sebep olurlar hem de kozmetik olarak hastaya sıkıntı verirler. Üst kapağın çok yukarıda olduğu durumlarda kapağın cerrahi olarak indirilmesi bazen kapağın içine altın ağırlık konulması kornea için çok koruyucu olacaktır. Alt göz kapakları ise bu mimik kaslarının çalışmaması sebebiyle yanağa doğru sarkacak ve bazen dışarı doğru dönecektir. Bu durumda göz yaşının yanaklardan akmasına ve çok sıkıntılı bir durum açacaktır. Alt göz kapağının gerdirilmesi biraz yukarı kaldırılması ve normal göz ile temas içerisinde olmasını sağlanması da gerek fonksiyon gerekse görünüm açısından çok önemlidir. Tüm bunların yani alt kapağın üst göz kapağının ve kaşın kombine cerrahileri yüz felci gibi olgularda hastanın göz sağlığının korunması için çok önem arz etmektedir.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!