Yumurta Donasyonu Nedir? Kimlere Yapılır?

 Yumurta Donasyonu Nedir? Kimlere Yapılır?

Türkiye’de yapılması yasal olamayan genellikle Kıbrıs’ta yapılan yumurta donasyonu kadın kaynaklı problemlerde yapılmaktadır. Kadınlarda yaş, ciddi hastalıklar nedeni ile görülen tedaviler, hormon bozuklukları, rahim sorunları, yumurtalık hastalıkları, erken menopoz, menopoz gibi nedenlerden dolayı doğal yollardan hamile kalma şansı azdır. Bu durumda devreye yumurta donasyonu tedavisi girmektedir.

Yumurta Donasyonu Nedir?

Bebek sahibi olmak için yumurtalıkları yetersiz ve sorunlu olan anne adaylarının başka birinin yumurtası ile hamile kalma yöntemidir. Günümüzde yumurtalarını bağışlayan kadınlar bulunmaktadır. Bu bağışçılar sayesinde çoğu kişi anne olma duygusunu tatmaktadır. Eğer anne adayı menopoza girmiş ya da yumurtası hiç yok ise hamile kalması imkânsızdır. Bu durumda donasyon tedavisi yapılmaktadır. Yumurta donasyonu tedavisi yumurta bağışçısından alınan yumurtalar ile baba adayından alınan spermlerin özel bir sıvı ile dolu kap içerisinde döllendirildikten sonra anne adayına transfer edilmesi işlemidir. Yani bu tedavide bilinmesi gereken en önemli konu yumurtalar başkasından alınır fakat bebeği yani hamileliği asıl anne adayı geçirir. Dokuz ay boyunca bebeği anne adayı karnında taşır. Yumurta donasyonu başkasının yumurtası ile çocuk sahibi olduğunda dinen yanlış olarak görülür. Ama aileler çocuk evlat edinmek yerine donasyon yöntemine başvurabilmektedir.

Yumurta Donasyonu Kimlere Yapılır?

Yumurta donasyonu tedavisi;

• Yumurtası olmayanlara,
• Menopoza girmiş olanlara,
• Erken menopoza girmiş olanlara,
• Yumurtalık hastalıkları yaşayıp yumurtalıklarını kaybeden kişilere,
• Defalarca tüp bebek tedavisi uygulanmış fakat başarısız olmuş kişilere
• Gebelikleri sürekli düşükle sonuçlanan kişilere yapılmaktadır.

Yumurta donasyonunda anne adayının rahmi ve hormonları gebeliğe hazırlanır. Aile bu süreçte donör yani yumurta bağışçısının fiziki özelliklerini seçebilir. Örneğin yumurta bağışçısının saç rengi, göz rengi gibi özelliklerini çiftler belirleyebilir. Ya da bazı çiftler yumurta bağışçısını kendi ailelerinden, tanıdıklarından birini seçip getirebilir. Bu tedaviyi Türkiye’de yaptıramazsınız. Türkiye gibi çoğu ülkede donasyon tedavisi yasaktır. Türkiye’ye en yakın olarak Kıbrıs’ta bu tedavi yapılmaktadır. Fiyatı ise yaklaşık olarak 5 -6 Bin Euro civarındadır. Tedaviyi yaptırmak isteyen çiftlerin donasyon işleminin tam olarak ne olduğunu bilip ona göre hareket etmesi gerekmektedir. Ayrıca yumurta bağışçısının sağlık durumu önemli bir etkendir. Tüm testlerinin yapıldığının ve herhangi bir hastalığı olmadığının tedaviyi yapacak kurum tarafından belirlenmesi gerekmektedir.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!