Yirmilik Diş Özellikleri Nelerdir?

 Yirmilik Diş Özellikleri Nelerdir?

Gelişim olarak ağızda oluşan son diş olan yirmilik dişler, ağzımızın arka kısmında çıkmaktadır. Büyük azı dişlerin arka tarafında çıkan yirmilik diş, genellikle yirmili yaşlarda çıktığı için bu ismi almıştır. Ağız sağlığı açısından önem taşıyan bu dişler, çoğu zaman problem yaşatmakta ve ağrı çektirmektedir. Hem üst hem de alt çenede, diş sırasının başında çıkan yirmilik dişlerin özelliği çene kemiğinin iç kısmına gömülü olmasıdır.

Yirmilik Diş Neden Geç Çıkar?

Bu dişlerin gelişimimizin yirmili yaşlarında ortaya çıkması, çeşitli sebeplere bağlıdır. Bunların başında, günümüz yaşam koşullarının eskiye oranla çok değişmesi gelmektedir. Örneğin yumuşak besinleri günümüzde çok tüketirken, tarihin ilk aşamalarında daha sert yiyeceklerle beslenmekteydik. Bu durum, dişlerdeki aşınmayı azaltmakta ve çene kısımlarında yeterli alanın oluşmamasına neden olmaktadır.

Her Yirmilik Diş Çekilir Mi?

Yirmilik dişler, insanlarda farklı şekillerde çıkmakta ve farklı durumlar yaratmaktadır. Her ne kadar halk arasında genel olarak bütün yirmilik dişlerin çekilmesi gerektiğine dair bir kanı bulunsa da bütün yirmilik dişlerin çekilmesine gerek yoktur. Yirmilik dişler, gömülü durumda oldukları için kolay bir şekilde temizlenememekle birlikte çürümektedir. Bununla beraber kemik içindeki yirmilik dişler, yan taraftaki azı diş köklerine de zarar verebilmektedir.

Yirmilik dişler genellikle sorun çıkarttığı için çekilme yoluna gitmektedir. Fakat bu konuda nihai kararı, diş doktorunuz vermelidir.

Yirmilik Dişler Nerede Çıkar?

18 yaşından sonra çıkmaya başlayan yirmilik dişler, insan ağzında son oluşan dişlerdir. Hem üstte hem de altta olmak üzere toplamda 4 tane olan 20’lik dişler, diş sırasının en arkasında çıkmaktadır. Boğaz kısmına yakın bir konumda çıkan yirmilikler, boğaz ağrıları ve boğaz enfeksiyonuna da neden olabilmektedir.

Yirmilik Diş ve Antibiyotik Kullanımı

Yirmilik dişler, ağızda sık sık apseye sebep olmaktadır. İltihap kapan bu dişlerin çevresinde ağrı ve enfeksiyon yaşanabilmektedir. Bunun sonucunda ise ateşlenme ve ağız kokusu gibi şikayetler oluşmaktadır. Yirmilik dişin bu gibi sıkıntılar yarattığı durumlarda, antibiyotik kullanımı tavsiye edilmektedir. Antibiyotik kullanımı, iltihapların hızlı bir şekilde geçmesini sağlayacaktır. Aksi taktirde çekim işlemi de yapılamamaktadır.

Yirmilik Dişler Nasıl Çekilir?

Gömük veya gömülü diş olarak tabir edilen yirmilik dişler, genellikle diğer dişler gibi yüzeyde olmadığı için çekimi biraz daha zordur. Bu dişlerin çene kemiğindeki konumu, pozisyonu ve kemikle kaplı olması gibi durumlar çekim ameliyatını etkilemektedir.

Yirmilik dişler, ilerleyen yaşlarda kemik yapısı yoğunluğu arttığı ve esnekliği azaldığı için çekimi daha zor hale gelmektedir. Genellikle diş ameliyatı ile çekilen yirmiliklerde; hafif şişlik, ağrı ve kanama gibi durumlar görülebilmektedir.

Yirmilik Dişler Çekildikten Sonra Yapılması Gerekenler

Yirmilik dişlerin çekilmesinden sonra yapılması gerekenler, normal diş çekimine göre farklılık göstermektedir. Diğer diş çekimlerine göre daha ağır olan 20’lik diş çekimi sonrasında bir süre doktor gözetimi altında tutulabilirsiniz. Ayrıca ameliyat sonrasında 1-2 gün istirahat etmeniz de önerilmektedir. Ameliyat sonrasında hissedilebilecek olan ağrı için ise ağrı kesici alabilirsiniz.

Yirmilik diş çekiminden sonra streil tampon ile bölgeye baskı yapılarak, kanama durdurulmalıdır. Bu tamponu, 25-30 dakika boyunca diş boşluğunda tutmanız gerekmektedir. Bunun haricinde; 2 saat bir şey yiyip içmemelisiniz, 2 gün boyunca sıcak içecek ve alkol tüketmemelisiniz, bol su içmelisiniz, ilk gün yoğun fiziksel aktivite yapmamalı ve tuzlu suyla gargara yapmalısınız.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!