Yenidoğan Uykusu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yenidoğan uykusu belli dönemlerde değişiklik göstermektedir. Bunun yanı sıra bebeğinizde oluşabilecek bazı hastalıklar veya huzursuzluklar da uyku durumunu etkileyebilmektedir. Yenidoğan bebeğinizin uykusunun nasıl olması gerektiği, ne kadar uyuması gerektiği ve bebeğin nasıl uyutulması gerektiği veya bebeğin uykusu düzenini bozan unsurlar nelerdir gibi sorular sıkça sorulmaktadır. Bu yazımızda yenidoğan uykusu hakkında bilinmesi gereken önemli detayları kalem aldık. Böylece bebeğinizin uykusunu düzene sokabilir ve rahatça uyutabilirsiniz.
Bebeklerin Gün İçinde Uyuma Süreleri
Bebeğinizin sağlık durumu normalse günlük 15-18 saat aralığında uyurlar. Gündüz uyuyacağı süre ise 6 saattir. Prematüre bebeklerde bu değişkenlik göstermektedir. Prematüre bebekler daha kısa ve düzensiz uyku uyuyabilir. Yenidoğan bebekler altı aydan sonra uyku sürelerinde belirgin azalmalar gösterecektir. 12-14 saatlik uyku yeterli olacaktır. Bu sefer gündüz uykusu 2-3 saat civarında olacaktır.

Yenidoğan Uykusu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
İlk 4 aydan sonra bebekler gece hiç uyanmayabilir ya da bir iki kez uyanıp emmek isteyebilir. Bu durumda kısa sürede tekrar uykuya dalarlar. 6 aylık bebeklerde ise gece uykusu süresi 8-10 saat olabilir ve bununla birlikte sabah ve öğle arasında ve öğleden sonra da birer saat daha uyurlar.
Bebeklerde Uyku Düzensizliğinin Sebepleri
- Anne ve babaların gün içindeki aşırı yorgun olmaları
- Stres yaratan bazı faktörler
- Ailenin bebeği uyutma alışkanlığının nasıl olduğu
- Bebeğin uyku sırasındaki kısa süreli uyanıklık hallerini anne ve babaların yanlış yorumlaması
- Gece sık beslemeleri
- Bebekle uzun sürekli ilgi
- Yolculuk
- Hastalık
Bu tür sebeplerin bebeklerin uykularının düzensiz olmasına sebep olabiliyor. Bu sebeplerin dışında daha önce düzenli uyku uyuyan bir bebek sonradan uyku uyumakta sıkıntı çekiyorsa bunun sebebinin bir hastalık olup olmadığının iyi anlaşılması gerekiyor. Burun tıkanıklığı, idrar yolu enfeksiyonu, demir eksikliğine bağlı kansızlık, diş çıkarma, böbrek taşları gibi durumlar da bebeği uykusuz bırakmaktadır. Eğer daha önce uykusu düzenliyse ve uykusunda düzensizlikler başlamışsa bir doktora danışmalısınız.
Bebeklerde Uyku Bozukluğunu Nasıl Düzeltebilirsiniz
Bebeklerde görülen uyku bozukluğu durumunu şunlardan anlayabilirsiniz: Sık uyanma, kâbus görme, gece korkuları vb. Bunun dışında annenin stres altında yaşaması da bebekleri etkileyerek uykularını düzensizleştirebiliyor.
- Bebeğiniz kısa süreli bir uyanma yaşıyor olabilir. Bu sık uyanmalar anneleri endişelendirebiliyor. Bu durumlarda bebeğe müdahale etmeden kendi kendine uyumasını beklemelisiniz. Böylelikle bebeğinizin kendi kendini sakinleştirebilme gibi bir yeteneği oluşur.
- Bebeğinizin hangi neden dolayı uyumadığını bulmak gerekiyor. Örneğin uyku apnesi olan, gece sık uyanan ve ağzı açık bir şekilde uyuyup horlayan bir bebeğiniz olabilir. Bu çocukta geniz eti probleminden kaynaklanan bir huzursuz uyku olabilir. Bu durumda doktora götürülmelidir.
Bebeği Uyutmak İçin Yöntemler
- Bebekler ilk 6 ay ebeveynlerle aynı odada kalmalı. Daha sonra kendi odasında kendi yatağında yatmalıdır.
- Bebeklerin uyuması için odanın ışığı loş olmalıdır.
- Bebeğin hoşuna giden bir battaniye ya da sevimli bir oyuncak gibi nesneler konulmalı.
- Bebeği hep aynı yatakta uyutmak gereklidir. Bunun sebebi bebeğin uyurken son aklında kalan görüntülerin uykuya çağrışım yapmasını sağlamaktır.
- Uykusu gelen bebeği yatağına koymalı ve uyuması için piş piş vb. sesler çıkarılmalı.
- Uyku pozisyonu sırt üstü olmalıdır.
Yenidoğan Bebek İçin Gerekli Uyku Ortamı Nasıl Olmalı
Yenidoğan bebeklerin uyku ortamı yetişkinler gibi değildir. Bebekler ilk 6 aylık süreçte hem gece hem de gündüz uyurlar. Bu nedenle yetişkinler gibi yalnızca geceye uygun bir uyku ortamı yaratmak doğru değildir. Gece ve gündüz boyunca bebeğin ortamı uykuya odaklı olmalıdır. Bu durum bebeklerin daha rahat uyumalarını sağlar. Öncelikle onların ihtiyaç duyduğu sıcak, huzurlu, konforlu ortamın sağlanması için gerekli hazırlıklar yapılabilmelidir. Bu hem sizin için hem de bebeğiniz için çok rahatlatıcı olacaktır. Bebeğin bulunduğu ortamda hafif loş ışık, sessizlik ve rahat edebileceği bir sıcaklık (21-25 °C) seviyesi mutlaka olmalıdır. Bebeğinizin henüz çok küçük olduğunu unutmayın. Anne karnındaki yaşadığı güvenli alan, konfor ve rahatlık onun ihtiyacı olan bir durum. Dolayısıyla aynı ortamı tekrar bulması gerekiyor.
Bebeğinizin uyku durumu anne ve babaların da uyku durumunu etkileyen bir süreçtir. Bu nedenle bebeğinizin ve sizin rahat etmeniz açısından bebeğinize uygun ortamı yaratmanız çok önemlidir.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!