Yenidoğan Bebek Bakımı

 Yenidoğan Bebek Bakımı

Yenidoğan Bebek Bakımı

Yenidoğan bebek bakımı hakkında oldukça fazla detay bulunmaktadır. Bebekler dünyaya ilk gözlerini açtığı andan itibaren anne ve babalarına muhtaç olarak dünyaya gelirler. Bu nedenle yenidoğan bakımını iyi bir şekilde yapmak oldukça önemlidir. Bu yazımızda yeni doğan bebek bakımı ile ilgili detayları sizlere aktaracağız.

Yeni doğan Bebek Nasıl Tutulmalıdır

Bebek vücudu çok hassastır ve yenidoğan bebeğin vücudu gelişmemiştir. Bu nedenle ilk aylarda baş ve gövdeyi destekleyecek şekilde tutmalısınız. Özellikle oturtmaya çalışmamalısınız. Boyun kasları gelişmemiştir. Bu nedenle bebek başını tutmayı öğrenene kadar boyun ve kalçasından destekli bir şekilde tutulmalıdır. Bu pozisyon emzirir gibi olmalıdır.

Yenidoğan Bebek Bakımı

Yenidoğan Bebek BakımıYenidoğan Bebek Bakımı

Emzirme Düzeni Nasıl Olmalı?

İlk haftalarda bebeğin belli bir emzirme rutini yoktur. Bu nedenle bebek ne zaman emmek istersen o zaman emzirilmelidir. Bu noktada ideal olan şey iki göğsün de eşit sürelerde emzirilmesidir. Göğüsleri sırayla emzirmelisiniz. Önce bir göğüsten sonra diğer göğüsten emzirmek daha sağlıklıdır. 10 dakika emdikten sonra süt daha yağlı gelir. Bu da bebeğin doymasını sağlar. Günde 10-12 civarında emzirmek ilk 4-6 ay için idealdir. Ek takviyeler 6 aydan sonra verilmeye başlanmalı.

Dışkı ve İdrar Sıklığı Nasıldır

İlk ay dışkısı fazla olur. Günde 6-8 kezdir. Anne sütü bebeğin dışkısının cıvık olmasını sağlar. Mama ile besliyorsanız dışkısı daha kıvamlı ve sıklığı daha az olur. Bebeğinizin günde 6-8 kez idrar yapması idealdir. Beslenmenin yeterliliğini buradan anlayabilirsiniz. İki ay sonra 2-3 olacaktır ki bu normaldir.

Alt Değiştirme Nasıl Olmalı?

Bebeğin altını sık değiştirmelisiniz. Özellikle beslenme öncesi altı kirlenmişse değiştirin. Bebeğin altını silerken ıslak pamuktan yardım alabilirsiniz. Bebeğinizin altını temizlerken önden arkaya doğru yapmalısınız. Bebeklerinizin ciltleri çok hassastır bu nedenle bebeğinizin altını 3-4 saat değiştirmediğinizde pişik olur. Pişik kremleri yardımcınız olacaktır.

Göbek Bakımı

Göbek ve çevresi temiz ve kuru olmalıdır. Günde bir iki kez göbek kordonunun dibini alkollü pamuk ile silebilirsiniz. Göbek bezin dışında kalmalı. 7-14 gün içinde göbek düşecektir.

Yenidoğan Bebeğin Yıkanmasında Bilinmesi Gerekenler

Bebeğiniz doğduktan sonra anne içinde bulunduğu sıvıdan kaynaklanan bir ince bir tabaka ile örtülüdür. Bu tabaka bebeği koruyucu maddelerden oluşur. Bu beyaz tabaka bebeğinizi aynı zamanda ısı kayıplarına karşı korur. Bu nedenle doğumdan sonra bebeğin hemen yıkanması tavsiye edilmiyor. Bu nedenle ilk yıkama bebeğinizin doğumundan 6 saat sonra olabilir. Özellikle banyo sonrası odanın ısısı kontrol edilmelidir. Bebek üşümemelidir. Ayrıca 36 haftayı geride bıraktıysanız bebeğinizin banyo süresi 24 saati geçmelidir. Günlük banyoya gerek kalmaz ve haftada iki kez yıkanması yeterlidir. Beslenmeden hemen sonra banyo yaptırılmamalıdır.

Nasıl Yıkanmalı

  • Öncelikle gerekli malzemeleri söyleyelim. 2 tane yumuşak havlu, bebeğin vücut sıcaklığı için ısı ölçer, küvet, yumuşak sünger. Banyo öncesi ve sonrası banyonun iyi temizlenmesi gerekir. Ellerinizi yıkadıktan sonra oda ısısını 26-27 derece olarak ayarlayınız.
  • Su sıcaklığı 36-37 derece olmalı. Termometre ile kontrol edebilirsiniz.
  • Nazik bir şekilde bebeğin vücudunu hazırladığınız suya koyun. Ovalama hareketleriniz olabildiğince yumuşak olmalı.
  • Bebeğin gözleri için yumuşak göz pedi kullanabilirsiniz. Nazikçe içten dışa doğru yıkayın.
  • Bebeğiniz ısı kaybını en erken başta yaşayacaktır. Başını en son yıkamanız daha uygundur.
  • Önceden ısıttığınız havluya bebeğinizi sararak kurulayınız. Diğer ısıttığınız havluya bebeğinizi sarın. Bebeğiniz iyice kuruduktan sonra giydirebilirsiniz.

Oda Isısı Nasıl Olmalı

Zamanında doğan bebekler için 21-14 derecelik oda ısısı uygundur. Klimanız varsa bebeğinizin üzerine üflememeli. Aşırı ısıtmamalısınız. Böyle durumlarda bebeklerde iştahsızlık ve uyku hali oluşur. Bebeğinizin üşüdüğünü anlamak için ellerine ve burnuna bakın. Eğer soğuksa üşüyor demektir. Bebeğinizin üstüne battaniye örtmeniz yeterli olacaktır.

Yenidoğan Bebeğinize Masaj

Bebeğinize yapacağınız masaj onun hem rahatlamasını sağlar hem de bebeğinizle kuracağınız bağın artmasına yardımcı olur. Bebeğiniz için kullanacağınız nemlendiricileri parmaklarının ucuyla hafif dokunuşlar şeklinde yapmalısınız. Bu noktada göbeğine dikkat etmelisiniz. Göbeğine bastırmadan sağdan sola olacak şekilde masajını yapabilirsiniz. Eğer bebeğiniz masajdan rahatsız oluyorsa bırakın. İkinizde rahat hissettiğinizde masajı yapmalısınız.

Tırnak Bakımı

Bebeğinizin tırnağını bebek tırnak makasıyla kesebilirsiniz. Uzamış tırnaklar cildine zarar verebilir. Bebeğinizin tırnaklarını banyodan sonra kesmelisiniz. Bu işlemi yaparken bebeğinizin uyumasını bekleyin ve bebeğiniz uyurken tırnaklarını kesin. Bebeğinizin tırnaklarını düz ve kısa kesmeye özen göstermelisiniz.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!