Yeni Doğan Bebek Bakımı
İlk kez anne olanlar, her ne kadar hamilelik döneminde hem hormonsal olarak hem de duygusal olarak kendisini hazırlasa da, doğumdan sonra zorlukların farkına varacaklardır. Uykusuz geceler baş gösterecek. Bazen yetersiz kaldığınızı düşünebilirsiniz. Ama hiç korkmayın, bebeğinizin bakımını sizden iyi kimse yapamaz. Kendinize güvenin, çünkü siz bir annesiniz.
Hamilelik boyunca mini bebeğiniz için bir çok hazırlıkta bulundunuz. Yepyeni kıyafetler, küçücük eldivenler, sevinçle renklendirilen oda. Evet artık yepyeni bir birey evinizde yaşamaya hazır. Sadece sizin ilgi ve sevginize ihtiyacı var. Hamilelik dönemi sonrasın da evinde ilk merhaba…
Doğumdan Sonra Eve Dönüş
Hastaneden bebeğinizle sağlıklı bir şekilde eve dönmek, evinizdeki anneliğin ilk gününde, hissedeceğiniz bu mutluluk paha biçilemez. İlk bebeğiniz ise, bebeğimin altını nasıl değiştireceğim, onu nasıl doyuracağım, uyutacağım, ağladığında susturacağım diye düşünüp, korkmayın. Unutmayın onun annesi sizsiniz ve artık daha güçlüsünüz, daha duyarlı, daha fedakar, her şeyden biraz daha fazla. Bebeğinizin size her daim ihtiyacı olduğunu unutmayın.
Hastanede yeni doğmuş bir bebeğin görüntüsü kırmızı- hafif mavi arası deri rengi olabilir. İlk saatlerden sonra bebek, biraz daha normal rengine döner ve bir kaç gün sonra pembe ten rengine kavuşur. Solgun ten ve dudaklar hastalık belirtisi olabilir. İlk günlerde bebeklerde yeni doğan sarılığı olabilir. Ama bu eğer bir kaç günden fazla göz içi beyazların da sarılık, ten renginde sarılık devam ediyorsa bir doktora başvurulmalı. Gerekli tetkikler yapılarak, teşhis konulabilir.
Bebeklerin ilk aylarında omuz ve kulaklarda tüyler olabilir. Bu tüyler zamanla sarı ayva tüylerine döner ve kısa zamanda dökülür. Bunun yanı sıra doğum esnasındaki zorlanmalarda bebeklerde şişlikler olabilir. Halk arasında doğum lekesi olarak adlandırılan lekeler zamanla bir kaç yıl içerisinde azalarak kaybolur.
Yeni doğan bebeğinizin dışkıları yani kakası siyah renkte ve yapışkandır. Bu renk zamanla açılır. Daha sonra anne sütü içtiği için dışkı krem kıvamında acık renkli olur. Bebekler sürekli sıvı tükettikleri için idrar yapabilirler. Doğumdan sonra uzun süre idrar yapmazlarsa doktora götürmeniz de fayda var, önemli bir şey olabilir.
Göbek bağı, doğumdan yaklaşık bir hafta sonra düşebilir. Göbek bağının kuru olmasına dikkat etmelisiniz. Göbek kordonunun düşmesi bazen 2-3 hafta bulabilir. Göbek kordonu bakımı çok önemlidir. Hastanede göbek kordonunun bakımı ve temizlenmesi hakkında hemşireler size bilgi vereceklerdir.
Doğumdan sonra kız ve erkekte bebeklerin göğüslerinden sıvı gelebilir. Bu anneden bebeğe geçen hormonlardan ötürü olabilir. Bebeğinizin göğüslerini ovarak sütü azaltmaya çalışmayın, zarar verebilirsiniz. Bekleyin ve kendiliğinden geçecektir.
Kız ve erkek bebeklerin cinsel organları ilk doğduklarında büyük gözükebilir. Kız bebeklerin vajinal akıntıları olabilir, bunun sebebi anneden gelen hormonlardır. Kan da gelebilir yeni doğan kız çocuklarının vajinalarından, korkmanıza gerek yok, geçecektir.
Erkek bebeklerin testislerinde sıvı toplanması sebebiyle, tek ya da iki taraflı testisler yerine inmemiş olabilir. Bu zamanla düzelecektir. Eğer bir yaşına kadar normale dönmez ise doktora götürünüz.
Evet anneler, ilk bir kaç ayın sonunda bebeğiniz biraz daha güçlenecek ve sizde bebeğinizin bakımına daha hakim olacaksınız.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!