Büyüklükleri 0,5 santimetre ile 3 santimetre arasında değişen ve cildin üst kısmında şişkinlik olarak meydana gelen yağ kistleri, zararsız olmakla birlikte sık sık tekrarlanarak sinir bozucu bir hal alabilirler.
Genellikle acısız yağ kistlerinin büyülüklüğünün sürekli artması halinde ağrı yapabilir. Kanserojen olmamakla birlikte ciltteki yağ salgısının yoğun olduğu yüz, kulak arkası, boyun, omuz, ense veya göğüs gibi bölgelerde çıkmaktadırlar.
Hasar gören bir tüy kökü veya aşırı çalışan yağ bezeleri, yağ kistinin ortaya çıkış sebebidir.
Yağ Kistleri Nasıl Geçer?
Genelde bir süre sonra kendiliğinden sönen yağ kistlerinin büyümesi durumunda uzman doktora görünmeniz tavsiye edilir. Şişkinliğin fazla olduğu durumlarda, büyük ihtimalle bir antibiyotik tedavisi görmeniz gerekecektir. Yağ kistlerine karşı alınacak doğal çözümlerin temelinde ise ciltteki yağ üretimini dengeleyen bitkisel tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Yağ kistlerini sıkarak çıkartmak, enfeksiyonu başka bölgelere de yayabileceği için sakıncalı bir harekettir. Kistin patlaması durumunda, bu bölgeyi antibakteriyel bir sabunla iyice temizlemeniz gerekmektedir. Yine kullanılan cilt bakım ürünlerinin yağsız olması, kistli bölgenin ekstra temiz tutulması, bol su içip, taze meyve tüketmek de önemlidir.
1- Sıcak Kompres
Yağ kisti olan bölgeye uygulanacak olan sıcak kompres, bölgedeki kan dolaşımını hızlandırarak iyileşmesini sağlayacaktır. Bunun için temiz bir el bezini sıcak suya batırdıktan sonra kistin bulunduğu bölgeye koyuyoruz ve 5-10 dakika kadar bekliyoruz. Bu işlemi kistli bölge normale dönene kadar günde 3-4 defa uyguluyoruz.
2- Elma Şırası Sirkesi
İçerdiği asetik asit sayesinde bakteriyel enfeksiyonları yok eden elma şırası sirkesi, kitlere karşı kullanılabilecek doğal tedavilerden bir tanesidir. Varisleri tedavi etmek için kullanılan skleroterapi işlemin sırasında da elma şırası sirkesinden yararlanılmaktadır. Sirkeyi direkt olarak yağ kisti olan bölgeye sürdükten sonra bandaj ile kapatıyoruz ve bu bandajı günlük olarak değiştiriyoruz. 1 haftanın ardından kistin üzerinde sert bir tabaka oluşuyor ve bu tabakayı yavaşça kaldırdıktan sonra kistin içerisini temizleyerek bölgeyi steril hale getiriyoruz.
3- Aloe Vera
Birçok bitkisel tedavinin reçetesi olan aloe vera, içerisindeki fonel içeren bileşenleri sayesinde antibiyotik etkisi yaratmaktadır. Aloe vera jelini yağ kistinin üzerine günde iki defa sürerek, kistin kısa sürede geçmesini sağlayabilirsiniz.
4- Hint Yağı
Temizleme pamuğuna hint yağını dökerek kistli bölgenin üzerine sürüyoruz. Bu işlem sonrasında ise sıcak su torbasını bu pamuğun üzerine koyarak bekletiyoruz. Hint yağı ve sıcak su torbası, kistli bölgedeki kan akışını hızlandıracak ve kistin küçülmesini sağlayacaktır.
5- Gül Suyu ve Sandal Ağacı
İçerisindeki mantar önleyici bileşenler sayesinde yağ kistinin kısa sürede tedavi olmasını sağlayan sandal ağacını, krem kıvamına gelene kadar gül suyu ile karıştırıyoruz. Karışım hazır olduğu zaman kistin üzerine sürüyoruz ve kuruduktan sonra soğuk su ile duruluyoruz. Bu karışımı yağ kisti geçene kadar günde 2 defa uygulamalısınız.
6- Bal
Birçok derde deva olan bal, yağ kistine karşı kullanılabilecek doğal tedavi yöntemleri arasında yer alıyor. Balı yağ kistleri için üç farklı şekilde kullanabilirsiniz:
- Yarım muz, bir miktar buğday çimi ve bir yemek kaşığı kadar balı blender yardımıyla karıştırdıktan sonra kistin üzerine sürüyoruz. Yatmadan önce yaptığımız bu karışımı sürdükten sonra temiz biz bezle örterek gece boyu orada kalmasına dikkat ediyoruz.
- Bir yemek kaşığı toz tarçın ile üç yemek kaşığı balı karıştırarak yağ kistinin üzerine sürüyoruz. Kist gidene kadar bu karışımı günlük olarak uyguluyoruz.
- Bir yumurtanın beyazı ve bir yemek kaşığı balı karıştırarak kistin üzerine masaj şeklinde uyguluyoruz. Bu işlemi sabah-akşam tekrar ediyoruz.
7- Patates
İçerdiği bol miktarda C vitamini ile ölü cilt hücrelerinin giderilmesini hızlandıran patates, yağ kistlerinin tedavisi için de kullanılmaktadır. Kistli bölgenin üzerine bir dilim soyulmuş patates koyarak, temiz bezle üzerini örterek gece boyunca bu şekilde muhafaza etmelisiniz. Patates ile yağ kisti tedavisindeki bir diğer yöntem ise bir miktar pamuğu patates suyuna batırıp, kistli bölgenin üzerine sürmektir. Gece boyu patates suyuna bandırılmış pamuğu, o bölgede muhafaza ettiğinizde kistin küçüldüğünü göreceksiniz.
8- Zerdeçal
En etkili bitkisel tedavi yöntemlerinden olan zerdeçal, yağ kistinin oluşturduğu ağrıyı da en aza indirecektir. Bir yemek kaşığı zerdeçalı, bir bardak suyun içerisine ekleyip, kaynattıktan sonra soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan zerdeçalı, her gece kistin olduğu bölgeye sürüyoruz. Alternatif olarak bal, su ve zerdeçal karışımı veya nane suyu ve toz zerdeçal karışımı da yapabilirsiniz.
9- Karbonat
Tuz ve su karışımının içine bir miktar karbonat ekledikten sonra yumuşak kıvama gelene kadar karıştırıyoruz. Ardından hazırladığımız bu karışımı yağ kistinin üzerine sürüyoruz. Bu sayede ciltteki pH seviyesini düzenlememizin yanı sıra bakteri üretimini durdurmuş, yanma ve kaşınmayı da gidermiş olacağız.
10- Lahana
Lahananın yapraklarını suda kaynattıktan sonra bu yapraklar yumuşayacaktır. Yumuşayan yapraklarla kistin üzerini kapatıp, daha sonra üzerine ince ve temiz bir bez örtmeniz gerekmektedir. Lahana da yağ kistinin giderilmesine yardımcı olacaktır.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!