Varis, vücuttaki toplar damarların genişlemesi ve damar duvar yapısının bozulmasıyla oluşur. Varis modern toplumda her dört kadından birinde görülüyorken, erkeklerde ise her on erkekten sadece birinde görülür. Bayanlar için hem sağlık açısından hem de estetik açıdan sorunlar oluşturan varis, genellikle vücudun en çok basınç alan kısmı bacaklarda görülür. Estetik problemleri bir kenara bırakacak olursak sağlık açısından, hayat kalitesini düşüren bir takım rahatsızlıklar varis tarafından tetiklenmektedir. Varisli hastalar, gece krampları, bacaklarda kaşıntı ve şişlik, ayakta kalıcı ağrı şikayetleriyle doktora başvurur. Kadınların, özellikle hamilelik ve regl dönemlerinde varis şikayetlerinin arttığı gözlemlenmektedir.
Varisleri damarlardaki genişleme ve duvar yapısındaki bozulmalara göre altı farklı aşamaya ayırmak gerekir. Birinci derece varisler cilt dışından belli olmaz ve hastaya zarar vermez. İkinci derece varislerde, damar çapı 4-5 milimetreyi bularak dışarıdan rahatça görülebilir bir hal alır. Üçüncü derece varislerle birlikte bacakta şişmeler gözlemlenir, ağrı şikayeti artarken ayakkabı giymek ve ayakta kalmak hasta için rahatsız edici olabilir. Dördüncü derece varislerde, kanın ayak bileği çevresinde toplanmasıyla koyu renkli deri altı lekeler ortaya çıkar. Yoğunlaşan dördüncü derece varisin bir sonraki evresi ayak bileği çevresinde yaralar meydana gelmesidir, lekelerin dördüncü derecede öngörülenden daha fazla olması ve yaraların oluşmaya başlaması halinde beşinci derece varis tanısı koyulur. Oluşan yaraların olgunlaşması ve yayılmasıyla altıncı derece varisler gözlemlenir ki böylelikle varis problemi son evreye ulaşmıştır.
Varisiniz Varsa Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Varis, sadece estetik olarak görüntü bozukluğuna sebep olmaz, damarlarınızın yapısındaki bozulma kalp ve damar sağlığınızı da tehdit etmektedir. Bu nedenle varis rahatsızlığını ihmal etmemeli, rahatsızlığı fark etmenizle birlikte hekime başvurmalısınız.
Henüz dördüncü dereceye ulaşmamış varisleri, bazı hususlara dikkat ederek büyük ölçüde önlemeniz ve rahatsızlığınızı sonlandırmanız mümkündür. Öncelikle uzun süre ayakta kalmaktan, oturmaktan ve bacak bacak üstüne atmaktan kaçınmanız gerekir. Çünkü damarlarınızda biriken kanın dolaşımını engelleyen bu tip davranışlar, kanın damarlara yaptığı baskıyı artırarak damarlarınızın fizyolojiik yapısını bozmaktadır.
Baldır kaslarınızı çalıştırmanız bacaklardaki kan dolaşımını hızlandırarak varis oluşumunu engeller. Ancak yüksek topuklu ayakkabılar kalça kaslarını, baldır kaslarından daha çok çalıştırarak, bacaklarınızdaki kan dolaşımını yavaşlatır. Tıpkı yüksek topuklu ayakkabılar gibi, çok dar pantolonlar da kan dolaşımınızı yavaşlatacaktır.
Aşırı güneşe maruz kalan damarlar genişler, damarların genişlemesiyle damarlarda dolaşan kan miktarı artar, artan kan miktarıysa damar duvarları üzerinde baskının artmasına sebep olur. Alkol tüketimi de damarlarınızın olması gerekenden daha geniş bir hale gelmesine sebep olacaktır.
Spor birçok sağlık problemi gibi varis oluşumunu da engelleyecektir. Spor yaparak kan dolaşımınızı düzene sokabilirsiniz. Sporla sağladığınız bu düzeni, spordan sonra uygulayacağınız soğuk su masajıyla desteklemeniz varisinizin iyileşme süresini kısaltır.
Tüm bu öneriler varis oluşumundan öncede uygulanması gereken önerilerdir, varis oluşumundan sonra hekiminize mutlaka başvurunuz. Bu başvuru sonucunda hekiminizin uygun gördüğü ilaçları ve kullanmanızı tavsiye ettiği varis çorabını mutlaka kullanınız, unutmayın ki öneriler belirli bir noktaya kadar hastalıktan korunmanızı veya hastalığın gerilemesini sağlar, hekiminizin uyguladığı tedavi ise hastalığı tamamen ortadan kaldıracaktır.
Varisin Cerrahi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Varisiniz deri altında koyu renkli lekelere veya deri üzerinde yaralara sebep olmuşsa, lazer tedavisi tercih edilebilir. Tedavi genellikle 2-4 seans olarak uygulanır ve bir saatten kısa sürer. Başarı oranı ve iyileşme hızınız oldukça yüksektir. Uygulanan bu tedavide herhangi bir anestezi müdahalesiende bulunulmaz, böylelikle gündelik yaşamınızda aksamalara rastlamazsınız. Tedavi sonunda vakaların çoğunda yara izi hiç kalmaz veya gözle görülemeyecek derecede ve çok az olur.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!