Vajinal Mantar Enfeksiyonları

 Vajinal Mantar Enfeksiyonları

Bu makalemizde sizlere vajinal mantar enfeksiyonu nedir, vajinal mantar enfeksiyon belirtileri, vajinal mantar enfeksiyon nedenleri ve tanı- tedavi ve Alternatif çözümler hakkında bilgi vermek istiyoruz.

Vajinal Mantar Enfeksiyonu Nedir?

Vajinal mantar enfeksiyonlarına “mantar Candida albicans” isimli mantar neden oluyor. Kadınlarda görülme sıklığı dünya genelinde %75’tir. Yani her 4 kadından üçünde bu tür mantar enfeksiyonu görülebilmektedir. Bu mantarın ana belirtileri:

Vajinal kaşıntı, vajinal yanma, alışılmadık akıntı ve sık sık idrara çıkma veya seks sırasında ağrıdır.

Vajinal maya enfeksiyonları, aynı zamanda kandidiasis olarak da bilinir ve bu hastalık yaygın bir kadın hastalığıdır. Sağlıklı mayalar da bulunmasına karşın bakteri ve maya dengesi değiştiğinde, maya hücreleri çoğalabilir. Bu şiddetli kaşıntı şişme ve tahrişe neden olur. Vajinal bir maya enfeksiyonu tedavisi, birkaç gün içinde belirtileri kolayca rahatlatabilir. Daha ağır vakalarda, mantar çoğaldıysa ve önlem geç alındıysa iki hafta kadar sürebilir. Vajinal maya enfeksiyonları, cinsel yolla bulaşan enfeksiyon değildir. Cinsel ilişkide yayılabilir ancak cinsel olarak aktif olmayan kadınlar da bu enfeksiyona yakalanabilirler. Bir mantar enfeksiyonu kaptıktan sonra, başka türden bir maya alma ihtimaliniz de yüksektir.

Vajinal Mantar Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir?

Vajinal mantar enfeksiyonlarının ortak belirtileri vardır,

A- vajinal kaşıntı
B- vajina çevresinde şişme
C- idrara çıkma veya seks sırasında yanma
D- seks sırasında ağrı
E- ağrı
F- Cinsel organda kırmızılık

Beyazımsı gri ve kıvrımlı vajinal akıntı başka bir bulgudur. Bazı insanlar bu deşarjın peynir parçalarına benzediğini söyler. Bu akıntı sulu da olabilir. Genellikle maya enfeksiyonunuz tedavi edilmediğinde o süreçte belirtileriniz gittikçe ciddi olmaya başlar.

Vajinal Mantar Enfeksiyonları Neden Olur?

Mantar Candida isimli mantar enfeksiyonu, vajinal bölgede doğal olarak bulunan bir mikroorganizmadır. Lactobacillus bakterilerinin büyümesini kontrol altında tutar. Ancak sisteminizde bir dengesizlik varsa, bu bakteri etkili bir şekilde çalışmaz. Bu, vajinal maya enfeksiyonlarının semptomlarına neden olan mayaların aşırı büyümesine neden olur.

Birçok faktör bir araya gelerek bir maya enfeksiyonuna neden olabilir. Örneğin antibiyotikler vajinada Lactobacillus veya iyi bakteri miktarını düşürebilir. Gebelik bu tür enfeksiyonları çoğaltma alanı oluşturabilir. Kontrolsüz şeker hastalığı bu tür mantarları çoğaltabilir. Zayıf bağışıklık sistemi de mantar ve diğer enfeksiyonları geliştirir.

Bir sürü şekerli besinleri tüketmek ve kötü beslenmek, Menstrüel siklüsünüze yakın hormonal dengesizlik, stres uyku eksikliği Candida albicans adı verilen belirli bir maya türü maya enfeksiyonlarının çoğuna neden olur. Bu maya enfeksiyonları kolayca tedavi edilebilir. Yinelenen maya enfeksiyonları ya da geleneksel tedaviyle bir maya enfeksiyonundan kurtulma problemi yaşıyorsanız, Candida’nın farklı bir versiyonu olabilir. Bir laboratuar testi Candida türünü tanımlayabilir.

Vajinal Mantar Enfeksiyonları Teşhisi

Maya enfeksiyonlarının teşhisi basittir. Doktorunuz tıbbi geçmişiniz hakkında sorular soracaktır. Bu daha önce maya enfeksiyonu geçirip geçirmediğinizi de ortaya koyacaktır.

Vajinal Mantar Enfeksiyonu Tedavisi

Her maya enfeksiyonu farklıdır, bu nedenle doktorunuz sizin için en iyi tedaviyi önerecektir. Tedaviler genelde semptomların şiddetine göre belirlenir.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!