Eski Hint bilgelerinin yüzyıllar boyunca uyguladığı yoga nidra meditasyonu, uyurken yüksek bir bilinç seviyesine ulaşmak için kullanılan bir tekniktir. Yoga nidra kavramı, Hinduizm ve Budizm’de bulunan eski Hint geleneklerine dayalıdır.
Yoga Meditasyon
Yoga nidra kelime anlamı olarak yogilerin uykusu anlamına gelir. Kişi uyurken, farkındalığın daha derin seviyelerine ulaştığı bir noktaya gelir bu noktada bilincini korursa ve farkında olmayı başarırsa bir takım vizyonlar ortaya çıkabilir. Bu açıklama inanılmaz göründüğünden, farkındalığı uyku ile ilişkilendirme yöntemi bize yabancı gelecektir. Bununla birlikte, eski Hindu inançlarına göre, üç farklı bilinç seviyesi vardır. Fiziksel alemde fizik bedenimiz bulunur. Uyanık haldir. Uyku esnasında rüya görülen boyutta astral bedenimiz devreye girer. Uykuda rüyasız alanda ise nedensel bedenimiz devreye girer. O devre en çok rahat ettiğimiz devredir. O anda bir kaç dakika kalmak bile, zihnimizi ve tüm bedenimizi dinlendirir. İşte tam o boyutta iken kişi farkındalığı kazanırsa tam bir yogi olmayı başarır. Yani uyku hali denen halde, kişinin bilincini kaybetmeden durabilmesi ve rüya gördüğünün veya görmediğinin farkında olması hali uyanıklık halidir. Herkes bu hale gelir ancak çok az insan ya da yogi bu anı farkında olarak seyreder. Kişi fiziksel bedeni de terk edebilir ve tekrar geri gelebilir.
Adımlar
İşte size nidra meditasyonu yapmak için yol gösterecek adımlar veriyoruz. Bu meditasyonun ya da yoganın çok sessiz bir ortamda yapılması gerekiyor. Bu teknik rahat bir zihin ve sakin ve huzurlu bir yer gerektirir. Ayrıca, bu meditasyon tekniği için kişinin temizlenmesi ve rahat elbiseler giymesi yani bedeni rahatsız edecek olumsuzlukları gidermiş olması gerekir.
1. Adımda : rahat bir pozisyonda yere yatın. Bacaklarınızı aralayın avuç içleriniz yukarı bakacak şekilde sırt üstü yatar pozisyonda kalın. 15 dakika hiç bir şey yapmadan ve bedende -zihinde hareket başlatmadan sadece olan bitene kayıtsız kalın. Zihninizde görüntüler belirmeye ve sizi rahatsız etmeye çalışacaklardır ancak siz onlara odaklanmazsanız onlar da bir süre sonra sizi rahatsız etmemeye başlayacaklardır.
2.Adımda : Kendinizi tamamen rahatlatmak için birkaç derin nefes alın. Şimdi, nefesinizi yoğunlaştırmak yerine, bir bacağın ayak parmaklarına konsantre olmaktan başlayın. Başparmağıyla başlayın ve daha sonra küçük parmaklardan birine geçin. Bu meditasyon tekniğinin anahtarı, bilinçliliğini bir bölümden diğerine kaydırırken, kişinin bedenindeki duyuları hissetmesidir. Parmaklarınızdan ne hissediyorsanız titreşimleri, sıcaklıkları veya karıncalanma hissini iyice yaşayın.
3.Adımda : Şimdi, sol bacağınızı yavaşça yukarı çekin. Kendi yerinize konsantre olun. Birkaç dakika için aklınızı, o bölgede oynamasına izin verin. Sonra ayak bileği, baldır kasları, diz ve kalçaya geçin. Zihninizi bacağınızı yukarı çekerken, her parçaya biraz zaman ayırın. Aynı şeyi sağ bacağınızla tekrarlayın.
4. Adımda : Şimdi bilincinizi pelvis bölgesinde odaklayın. Aşağıdaki yatağı alt pelvis bölgesine basarak hissedin. Bilincini tüm leğen kemiğine götürün.
5.Adımda : Pelvis bölgesinden geçtikten sonra farkındalığınızı karın bölgesine odaklayın. Karnın düşmesi ve yükselmesi üzerine konsantre olun. Kaslarınızı rahatlatıcı ve gençleştirici hissetmeye çalışın. Yavaşça karnınızdan midenizdeki kaslardan göğüs kafesinin altına doğru farkındalığınızı arttırın. Bunu yaparken, bu parçaların her birine biraz zaman ayırın ve aldığınız her nefes aldığı için kasları görselleştirmeye çalışın.
6. Adımda : Şimdi yavaş yavaş bel altına inin. Sırt üstü tabanına konsantre olmaya çalışın. Ardından, bilincini omurga kadar yavaşça hareket ettirerek, sırt üstü, orta sırt, üst sırt ve son olarak omuzlara ulaşın.
7. Adımda : Bilincinizi göğsünüze getirin. İçeri girerken ve solarken göğüs tentelerine odaklanın.
8. Adımda : Şimdi, bilincinizi üst kollar boyunca indirin, parmakların her birine teker teker bunu uygulayın. Yani bilincinizi , odaklandığınız noktaya odaklayın. Parmağa geldiğinizde siz sadece bir parmaktan ibaretsiniz, öyle düşünün.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!