Uykusuzluk ve Vücut Üzerindeki Etkileri
Değişen yaşam koşulları, teknolojik gelişimler sonucunda uyku düzenimizin günden güne bozulduğunun farkındayız. Gün içerisinde gerektiği kadar uyumadığınız takdirde yani az uyuduğunuz zaman, bağışıklık sisteminiz zayıflar ve bir çok hastalık kapıda bekler. Bu sebepten vücudunuz için gerekli olan uyku ihtiyacınızı almalısınız, eğer bir sebebiniz yok ise, yani iş vs. gibi, gece uykularınızı almaya çalışın.
Az Uyumanın Zararları Nelerdir?
ABD de, 24 gönüllü ile yapılan bir araştırma da, 24 saatlik EEG ve benzeri araçları kullanarak, uykusuzluğun beyin üzerindeki etkilerini araştırdılar. Grupta ki kişilerin yarısı uyutuluyor, diğer yarısı ise uykusuz bırakılıyor. Tüm bunların sonucunda bir rapor hazırlanıyor.
Bu rapor da uykusuz kalan kişilerin düşünme kabiliyetlerinin birden azaldığı görülüyor. Beyine giden kan miktarının zaman zaman düşük seviyelere indiği görülüyor. Diğer bir grup, yani uykusunu alan grup ise odaklanma kapasitesinin normal bir şekilde devam ettiği gözlemlenmiştir. Gerektiği kadar uykusunu alan kişiler, görsel ve eşitsel algı yeteneği stabildir, ama uykusunu alamayan kişiler de ise bu tam tersidir.
Beyin ve Uyku
New York’ta bir üniversite de yapılan araştırmalarda, beyinde gün içerisinde biriken toksinler, uyku sırasında temizlendiği ortaya çıkmıştır. Bu araştırma da kolay öğrenme ve hafızanın temel basamaklarından birisi olarak gösterilir. Uyku eğer yeteri kadar alınmaz ise bu süreç olumsuz yönde etkilenir. Bu araştırmaların sonucunda uykusuzluğun beyin üzerindeki olumsuz etkileri ortaya çıkmıştır.
Az Uykun ve Bağışıklık Sistemine Etkisi Nedir?
Az uyku bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkiler. Bu kanıya araştırmalar sonucunda varılmıştır. Uykusuzluğun yakın zamanda yapılan araştırmalar sonucunda kısa vadeli sorunların ortaya çıktığı görülmüştür. Yapılan çalışmalar sonucunda uyku apnesi kalp krizi ve felç riskini tetiklediği görülmüştür.
Kortizol Düzeyi Etkileri ve Obezite
Kortizol hormonu olarak bilinen stres hormonu da uykusuzluğa bağlı olarak artış gösteriyor. Aynı zamanda bu durum yüksek tansiyonu tetikleyen etkiler arasında yer alıyor. Chicago da bir üniversite de yapılan araştırmalar sonucunda, bir grubu 4 saatlik uykular ile, uyku düzenlerinin belirli bir dilime sıkıştırılması ve gözlenmesi sonucunda, sağlıklı erkek denekler de şeker hastalarında görülen belirtilerin varlığı gözlemleniyor. Bunun ile birlikte yağ metabolizması üzerinde ciddi değişiklikler olduğu görülüyor.
Yapılan bu araştırmalar sonucunda uykusuzluğun, göbeklenme ile birlikte bu sürecin obeziteyi tetiklediği de görülmüştür.
Yeterli Uyku Alınmamasının Zekaya Zararları
Gün içerisinde 8 saat uykunun vücut için yeterli olduğu bilinmekte. Yalnız bu durum yaş grubuna ve bazı özel durumlara göre değişiklikler gösterir.
Yeteri kadar uyuyamayan birisinin, bilimsel fonksiyonları ve dil becerisi işlevleri bozulduğu görülmektedir.
Az uyuyan bir kimsenin hafıza yapılandırılması, hormonların sentezi ve psikolojik dinlenmesi gerçekleşmez. Bunların doğru işlemesi için gerektiği zaman, yeteri kadar uyku alınması gerekir.
Uykunun dört dönemi vardır. Bunlar uykuya dalış, yüzeysel uyku, derin uyku ve rüya ile ilişkili uyku olarak dört evreden oluşur.
Bazı kişilerin 4 saat uykuya ihtiyaç duyduğu halde, bazı kişilerin de 12 saat uykuya ihtiyaç duyduğu bilinmektedir.
Genel olarak 8 saat uyku süresi yeterli olduğu kanıtlanmıştır. Yeni doğan bebekler gün içerisinde 16 saat uyurlar.
Yaşlandıkça uyku düzeni normale döner. Erken yatıp erken kalkılan bir dönemdir yaşlılık dönemi. Ama genç kesim tam tersi geç yatıp geç kalkar. 80 li yaşlarda olan bir kişinin toplam uykusu, gün içinde uygulamalarla birlikte 6-7 saattir.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!