Uyku Bozuklukları
Kaliteli uyku insanın gün içerisinde daha zinde ve kendisini iyi hissetmesini sağlar. Birçok insan dönem dönem uyku problemleri yaşayabilir. Kısa süreli problemler normal karşılansa da, bazen altında ciddi sebeplerin yattığı, uzun dönemli uyku problemleri ile başınız dertte olabilir.
Uyku Bozuklukları
Birçok insan dönem dönem bazı problemler nedeni ile uykusuzluk sorunu yaşayabilir. Buna bağlı etkenler depresyon, stres, bazı rahatsızlıklar gibi nedenler olabilir. Fakat bu dönem çok uzun sürüyor ise mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Altında yatan sebep araştırılmalıdır.
İnsomnia (Uyuyamama Hastalığı)
İnsomnia, uykuya dalamama ya da gece boyu uykuyu sürdürmede zorluk çekme, gün boyu yorgun olma, normalden erken uyanma gibi problemlerle kendini gösterir. Çoğunlukla başka problemlerin belirtisidir. Uyuma zorluğu çeken kişilerin çoğu, en olmadık zamanda uykuya dalar. Mesela; direksiyon başında. Eğer böyle bir sorun yaşıyor iseniz, insomnianın sebebi uyku apnesidir.
Uyku Apnesi
Uyku apnesinin başlıca belirtileri; yorgunluk, gündüzleri aşırı uyuklama, sabahları baş ağrısı, uyurken soluksuz kalma ya da horlama.
Narkolepsi
Narkolepsinin en büyük belirtileri arasında gün içerisinde aşırı uyku eğilimi gelir. Kısa süreli uyku atakları kendini gösterir. Bu kısa uyku esnasında, rüya görmek, rüya benzeri halüsinasyonlar görmek bu rahatsızlığın belirtileri arasında yer alır. Bunun yanı sıra öfke ve gülme gibi hislerle beraber oluşan kas kontrol kaybı, uyandıktan sonra hareket edememe hali, buna uyku paralizi denir.
Huzursuz Bacak Sendromu
İstirahat ya da uyku halinde, bacakta hissedilen huzursuzluk, rahatsızlık, hareket ettirme gereği duyma hali olarak tanımlanır. Karıncalanma, uyuşma, bazen de anlaşılamayan bir his oluşur. Uzanma ya da oturma gibi hareketsiz durumlarda ortaya çıkar ve gittikçe kötüleşir. Germe, yürüme hareketler ile tamamen ya da kısmen düzelebilir.
Aşağıda belirtilen durumlarda, uyku problemleriniz için bir doktora başvurmanız gerekir:
Uyku probleminizin ardında, kalp rahatsızlığı, depresyon gibi sebepler yatıyor ise,
Uyurken çok fazla horluyorsanız,
Uyandığınızda kendinizi her zaman yorgun hissediyorsanız,
Kafein alımını kesmek, banyo yapmak, rahatlama tekniklerini uygulayıp ve egzersiz yaptığınızda, hala uyku problemi yaşıyor iseniz,
Konuşurken ya da araba kullandığınızda, normal aktiviteleri yaparken uyuyakalıyorsanız,
Sürekli kullandığınız ilaçların uyku bozukluklarına yol açtığını düşünüyorsanız, bir doktora başvurmalısınız.
Uyku Bozuklukları için Ne Tür Tedaviler Uygulanır?
Uyku problemi çektiğiniz zaman bir doktora gidiniz. Doktorunuz altında yatan sebebi öğrenmek için, sizi bir uyku kliniğine yönlendirebilir. Uyku kliniklerinde, uyku apnesi, kalp rahatsızlıkları, narkolepsi ile ilişkili uyku problemleri için faydalı olacaktır. Bir ya da iki gecenizi uyku kliniğinde geçirerek, beyniniz, kalbiniz ve nefes alıp vermeniz gözlemlenir. Test sonuçları doktorunuz tarafından gözden geçirilir ve neyiniz olduğu belirlenir. Uyuyamama probleminiz, fazla alkol kullanımı, aşırı kafein tüketimi, bazı hastalıklar, stres, duygusal ve ya fiziksel problemler, kullandığınız bazı ilaçlar ve yaşam stilinizden kaynaklanabilir. Uzman doktor test sonuçlarını inceler ve neden uyku problemi çektiğinizi anlamaya çalışır.
Sirkadiyen Ritim Bozuklukları
Erken uyku fazı sendromu (erken uyumak ve erken uyanmak), hem de gecikmiş uyku fazı (gece geç saatlerde uykuya dalma, gündüz zor uyanma-uyanamama) tedavisinde parlak-ışık terapisi uygulanmaya başlanmıştır. Sirkadiyen ritim bozuklukları tedavisinde, melatonin de kullanılmaktadır.
İyi Bir Uyku için;
Gün içerisinde kısa uykulardan uzak durun.
Yatmadan önce derin derin nefes alma, yoga, meditasyon gibi rahatlama tekniklerini uygulayın.
Yatmadan iki saat kadar önce, stresli aktivitelerden uzak durun. Günün erken saatlerinde düzenli egzersizler yapın.
Düzenli uyku programınıza bağlı kalın. Tatil ve hafta sonlarında bile aynı saatlerde kalkın.
Horlama
Eğer uyku sırasında horlamanız hafif ise, şunlar faydalı olabilir:
Burun tıkanıklığı veya alerjiniz var ise doktora başvurun
Alkol ve kafeinden kaçının.
Yatıştırıcı ve uyku ilaçlarından uzak durun.
Yana dönerek yatın.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!