Üveit Nedir
Üveit nedir ? Üveit genel olarak gözün koroid iltihabıdır. (iris, siliyer cisimde). Üveit karakterize:gözde kızarıklık, tahriş ve ağrı , ışık hassasiyeti, net görememek, göz yaşı çıkması, gözlerin önünde noktalar olması şeklinde de ifade edilebilir.
Üveit, göz intihabı hastalıkları arasında 30-57% oranındadır. 25-30% ‘nda ise gözlerin çok kötü görmesi ya da körlük yaşanabiliyor.
Sınıflandırma
Anatomik olarak bu hastalık ayrılır. Ön, orta, arka ve jeneralize olarak. Ön üveit olunca iris, ön cyclites, iridosiklit görünür; orta parsi-planitom, arka cyclites, periferik üveit ; arka – horioiditom, retinit, koryoretinit, neyrouveitom.
Ön üveit olursa iris ve siliyer cisim zarar görür, bu en çok ortaya çıkan sonuçtur. Orta türünde siliyer cisim ve koroid, vitreus ve retinaya zarar verir. Arka koroid, retina ve optik siniri tahrip eder. Tüm türler aynı sırada olursa buna jeneralize üveit formu denir.
Üveit Nedenleri
Sebepleri :Enfeksiyon hastalıkları, alerjik reaksiyonlar, sistem ve sendrom hastalıkları, travmalar, metabolizma ve hormonal bozukluklar..
En çok enfeksiyondan dolayı üveit oluşuyor ,43,5 %. Bulaşıcı üveit oluşturan ajanlar mikroorganizmalar-tüberküloz, streptokok, toxoplasma gondii, soluk mikro treponema, sitomegalovirüs, herpes virüsü, mantar hastalıkları. Böyle üveit genellikle kandan geçiyor tüberküloz, frengi, viral hastalıklar, bademcik iltihabı, diş çürüğü, sepsis vb. hastalıklardan.
Alerjik üveit ilaç ve besin alerjisinden, saman nezlesinden vb dolayı oluşuyor. Genellikle çeşitli serumlar ve aşılarda bu hastalığı getirebilir.
Etyoloji üveit sistemik ve sendrom hastalıklardan olur: romatizma, romatoid artrit bulguları, sedef hastalığı, glomerülonefrit, otoimmün tiroidit, multipl skleroz, ülseratif kolit, Reiter sendromu, vb.
Travmalardan oluşan üveit göz yandığında, göze bir nesne girince, gözü kötü çarpınca oluyor.
Üveit metabolizma bozuklukları ve hormonal disfonksiyon oluğunda oluşabilir (diyabet, menopoz vb.), kan sistem hastalıkları, göz hastalıkları (retina dekolmanı, keratit, konjunktivit, blefarit, perforasyon, ülser kornea ve vb).
Üveit Belirtileri
Akut üveit şeklinde hasta kişi çok acı hisseder, kızarıklık ve tahriş gözbebeklerinde görünür, göz yaşları, ışıktan rahat dolayı rahat olamaz, pupil çok küçük olur, bulanık görür. Kronik üveit genellikle asemptomatik olarak geçiyor veya hafif belirgin işaretleri önemsiz kızarıklık , gözlerin önünde noktalar görünmesi.Hastalığın en ağır formu sepsisten dolayı oluşan üveit. Kötü göz hastalıkları getirir.
Tanı
Göz muayenesi sırasında doktor gözlere bakıp göz kapağı, konjonktiva, gözlerin reaksiyonlarını inceler.Göz tansiyonuna bakar.Normal göz doktoru üveit rahatsızlığına bakamaz. Üveti doktoru ayrıdır.
Göz problemlerini tanımak için doktor teknolojik makineleri kullanıp bir süre prosedürleri yapar. Göz ultrason yapılır eğer hiçbir tanı görünmezse.Laboratuarda incelemek için kan analizi alınır, mesela herpes virüsleri vb için.
Üveit Tedavisi
Üveit tedavisini göz doktoru yapar, ancak duruma göre diğer doktorlarında tedavi için katılması gerekebilir. Erken tanımak bu hastalığı çok önemlidir, çünkü hemen doktor tedavi yapmaya başlayınca gözler kötü halinden kurtulur.Üveit hastalığını çözmek için ilaç kullanılır, türünü göre. Alerjik reaksiyon olunca alerjiye karşı ilaçları doktor yazar.İlaçlar yardımcı olmadığı zaman cerrahi ameliyat ihtiyacı olur.
Önleme
Akut ve ön tür üveit kişide varsa, genellikle 3-6 haftadan sonra çözülür. Kronik üveit zaman zaman ortaya çıkar, başka genel hastalık üveit sebebi olursa tabii.
Önlemek için zamanında tedavi etmeli, gözleri travmalardan korumalı, alerji yapan maddelerden uzak durmalı, enfeksiyon hastalıklarını çözmeli, senede bir kere göz doktoruna muayene olmalı.Üveit nedir sorusunun cevabından ziyade eğer hastalıkla karşı karşıya kaldıysanız çok hızlı bir şekilde uzmanlığı üveit olan bir göz doktoruna müracaat edin.
.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!