Kurdeşen rahatsızlığı , belkide tanısı ve tedavisi bebeklerde en zor olanlardan biri olarak geçmektedir.Halk arasında ürtiker olarak da bilinen kurdeşen rahatsızlığının belirtileri bir çok hastalık ile aynıdır.Aynı semptonlara sahip bir çok hastalık vardır.Ürtiker , ısırgan otuna dokunan bir kimsenin cildinin yanması gibi hissettirir.
Ürtiker hastalığı yaygındır.İstatistiklere göre bu hastalık nüfusun % 10-35’i arasında görülebilmektedir.6-7 hafta kadar kronik olarak kendini gösterebilir kimi insanlarda.Resmi tarihe göre 1882 yılında ilk ürtikerin görüldüğüne dair kayıt bulunmaktadır fakat Hipokrat’da bu konudan yazdığı kitaplarında bahseder.
Ürtiker Belirtileri Nelerdir
Bu hastalığın en belirgin özelliği ciltte kabarcıklar oluşturmasıdır.Bu kabarcıklar böcek ısırığı ve ya ısırgan otunun temas ettiği ciltteki gibi yanığa benzer bir görüntü oluşmasına neden olur.Cildin kabarcıkları kırmızı renkli oluyor.Bazen kabarcıklar büyük olabiliyor, çünkü bir yerde çok kabarcık oluşuyor ve birleşiyor bu kabarcıklar.Hastalığın karakteristik özelliği ;kabarcıklar bitince izleri, yaraları, lekeleri, yanıkları ciltte kalmıyor. Ama mesela bacakta kabarcıklar kaybolunca başka zaman ve ya aynı zaman diliminde kolda çıkabiliyor. Hastalık devam ediyor anlamına gelmektedir.
Ürtiker Hastalığı Türleri
•Akut ürtiker;
•Dev ürtiker;
•Dayanıklı kalıcı papüler kronik ürtiker;
•Kronik-nüks ürtiker;
•Güneş ürtiker.
Akut ürtiker
Bu tür ürtiker bir anda oluşmaya başlıyor, çok kaşıntılı döküntü oluşmasına sebep oluyor, lekeleri farklı boyutlu görünür. Genellikle kabarcıklar yuvarlak şekle sahiptir, ama farklı şekilde de kabarcıklar oluşabiliyor çünkü kabarcıklar birlişiyorlar. Bu durumda ateş artıyor ve titreme, hazımsızlık, mide bulantısı ve bütün vücuda rahatsızlık yayılıyor demektir bu durumda.
Ürtiker: eller, bacaklar, popo, gövde de çok oluşuyor, ama dudak, dil, boğaz, yumuşak damakta da oluşabilir,bu yüzden sık sık zor nefes alma ve yutma problemleri yaşanabilir.Akut ürtiker döküntü 1-2 saat görünür ve sonradan izler hemen kaybolur. Böylece hastalık birkaç gün devam edebilir. Çoğu durumda kabarcıklar bir ilaç ve ya gıda kullandığında da oluşabilmektedir.
Dev ürtiker
Bu tür oldukça tehlikelidir. Ciltte ödem oluşuyor. Bir kaç saat ya da bir kaç gün süren, beyaz, nadiren pembe renkli ödem olur. Ödem kollar ve bacaklar üzerinde sadece değil, erkeklerin genital bölgelerinde de olabilir. Hastaların ödem alanlarında yanar şeklinde bir his oluşur. Ödem boğazda oluşunca nefes alınması zor olur, tehlikelidir. Göz çevresinde oluşursa kötü görmeye neden olabilir , ayrıca göz küresi için de zarar verici bir hal alabilir.Eğer şişlik yaparsa görmekte zorluk yaratabilir bu durum.
Dayanıklı Kalıcı Popüler Kronik Ürtiker
Bu türde uzun süreli olarak ciltte döküntü şeklinde bir görüntü oluşmasına neden olur. Özellikle kırmızı-kahverengi renkli görülür, dirsek ve diz virajlı alanlarda oluşuyor. İstatistiklere göre, kadınların daha sık bu hastalık vardır.
Kronik Ürtiker
Bu ürtikerde döküntüler daha az vardır. Döküntü her yerde oluşabilir ama çok değil. Bu türde baş ağrısı, ateş artması, vücut ağrısı, eklem ağrısı, bulantı, ishal, kusma görülebilir. Kaşıntı olurken uykusuzluk ve sinir bozuklukları yapar.
Güneş Ürtiker
Bu form, açık cilt alanlarında uzun süre ultraviyole ışınlarına maruz kalındığı takdirde oluşmaktadır. Çoğunlukla yüzde ortaya çıkar ve karaciğerde de rahatsızlığa neden olabilir. Bu formda mevsimsellik ilkbahar-yaz dönemi etkinlik artar çünkü ultraviyole ışınları çok yüksek olur bu zamanlarda. Bu nedenle hastaların asla uzun süre güneş altında olmaması gerekmektedir. Aksi takdirde kalp bozuklukları, solunum bozukluğu ve bir kriz durumuna neden olabilir.
Ürtiker Rahatsızlığının Çözümü
Tedaviye başlamadan önce alerjiye sebep olabilecek nedenler üzerinde düşünmek gerekir.Akut türünde hastalığın belirtilerinden anlaşılabilir kolayca.Unutmamak gerekir ki rahatsızlığın belirtileri görüldüğü anda mutlaka bir hekime başvurulmalıdır ve kendi kendine çözüm üretmemelidir ki bu durum sağlığın genel gidişatını da kötüye götürebilir.Doktorun tedavi yöntemleri arasında ilaç , losyon ve çeşitli krem ile merhem bulunmaktadır.Şayet başka bir hastalık neticesinde ortaya çıkmışsa , öncelikle o hastalığın üzerinde yoğunlaşılması şarttır.Akut tür olunca 1-2 gün sonra geçer, kronik formu iyileştirme 2-3 hafta gerekebilir.
Bitkisel Çözümler Nelerdir
Eskiden ilaçlar yoktu, bu yüzden hastalığı çözmek için insanlar bitkileri kullanıyorlardı. Bunun için, öncelikle doktordan tavsiye alınmalıdır.Taze sıkılmış kereviz suyu. Suyu Yarım çay kaşığı 3 kez günde içmelidir.
Hangi Ürünler Tüketilmelidir
• Sebze ve yeşilik: Dereotu, maydanoz, marul, brokoli, patates, kabak.
• Tahıllar: pirinç, kara buğday, mısır – kaynar suda pişirmeli.
• Bitkisel yağ: ve tereyağı az yemeli.
• Hindi, tavşan.
• Çorbalar: sebze, tahıl, hindi ya da tavşan.
• Şeker: fruktoz.
• Ekmek: mayasız ekmek.
• Süt ürünleri: taze kefir, doğal lor peynir.
Bu şekilde diyet yapılırsa hastalık iyileşir.Sonrada her 14 günde bir ürün eklenebilir.
Çocuklarda Ürtiker
Ürtiker çocuklarda kendiliğinden başlar, yoğun kaşıntı oluşur. Ayrıca kabarcıklar sadece vücutta göz, gastrointestinal sistem, dudakta çıkar. Genellikle kalıcı değildir en fazla birkaç dakika ya da birkaç saat görülür.Çocuklarda en tehlikeli olan kısmı ise ödem riskini içinde barındırmasıdır.Büyüklerde ortaya çıktığında durum anlaşılabilir bir hal alır kişinin şikayeti doğrultusunda.Ancak çocuk henüz herşeyi tam ifade edemeyeceği için bunu anlamak oldukça güçtür.Hastalık ortaya çıktığında baş ağrısı, ateş artması görülür ve vücudu güçsüz kılar. Bu hastalık çözülmezse kronik olabilir.
Hastanede bu hastalığı alerji doktoru ve dermatolog takip ediyor. Doktor :
• Ne zaman ve nasıl başladı hastalık;
• Hangi ürünler ile beslenildi;
• Önceden hangi hastalık oldu, hangi ilaçlar kullanıldı;
• Oldu mu uzun bir yolculuk;
• Gastrointestinal hastalıklar;
gibi soruları sorabilir.
İlk Yardım
Eğer çocuğun boyun ya da yüzünde ödem olursa, nefes alamaz, yutkunamaz – hemen bir doktora başvurun, ya da hemen bir ambulans çağırın. Eğer döküntü çocukta 5-6 gün geçmiyorsa, doktora gitmek gerekli. Alerji , bebeğin cildinde ateşe neden olabilir.
Çocuklarda Ürtiker Türleri
Basınç. Bu sadece çocukta oluşabilir. Mesela elastik bant buna neden olabilir. Döküntü 30 dakikadan 9 saate kadar yanık hissine neden olabilir. Çocuğun ateşi çıkabilir.
Titreşim Ürtiker. Araba ile seyahat ederken ya da bir masajdan,koşudan sonra oluşabilir..
Soğuktan Ürtiker. Döküntü uzun zaman soğuk yerde olunca oluşuyor.
Kolinerjik Ürtiker. Genellikle koşu ya da sıcak bir duş yaptıktan sonra oluşur.
Su Ürtiker. Çok nadir görülen bir hastalıktır. Çocuk suya girince ortaya çıkar.
Güneş Ürtiker. Ultraviyolenin neden olduğu radasyon etkiliyor çok uzun zaman güneş altında olunduğunda. Bazen kalp problemleri, zor solunum yapılması ve kriz yaşatma ihtimali oldukça yüksektir.
Gebelikte ürtiker
Gebelik döneminde kadın vücudunda büyük miktarlarda hormonal değişiklik (östrojen) çok fazla görülmektedir, bunun için ürtiker başlaması ihtimal vardır. Karakteristik özellikleri- kaşıntı. uykusuzluk, sinir. Döküntü olunca doktora göstermek gerekir.
Bu hastalık bir insandan başka insana geçmez, çünkü bir alerjidir ve ya vücudun bir durumdan etkilenip reaksiyon göstermesidir.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!