Tüplerin Bağlanması (Tüp Ligasyonu) Nedir?

 Tüplerin Bağlanması (Tüp Ligasyonu) Nedir?

Genellikle Tüplerin Bağlanması (Tüp Ligasyonu), istenmeyen gebeliği önlemek için yapılabilen cerrahi kadın sterilizasyonu prosedürüdür. Ligasyon bağlama anlamına gelir ve tüp, yumurtalıktan uterusa kadar olan fallop tüplerine atıfta bulunur. Böylece, tüplerin bağlanması (Tüp Ligasyonu), kadının yumurtasının yumurtalıktan uterusa hareket etmesini önlemek için fallop tüplerinin kapalı olarak bağlandığı prosedürdür. Bu tüpleri kapatarak yumurta ve sperm kavrama sonuçlarına ulaşamamakta ve hamilelik engellenmektedir.

Tüplerin Bağlanması (Tüp Ligasyonu) Neden Yapılmaktadır?

Yetişkin bir kadın tekrar hamile kalmak istemiyorsa sağlık uzmanı, tüplerin bağlanması (Tüp Ligasyonu) tavsiye eder. Bu prosedür genellikle tersine çevrilemez çünkü doktorlar, genç kadınlar için prosedür önermekten çekinmektedir ve gelecekte ek çocuklar istemekle ilgili fikirlerini değiştirebileceğinden, son derece hassas bir durum olarak karşımıza çıkar. Bir tüp ligasyonunu tersine çevirmeyi denemek için yapılan ameliyat, bir kadının bir çocuğa bakma yeteneğini yeniden kazandırabilecek ya da sağlamayabilecek büyük bir ameliyattır, bu nedenle çoğu doktor, bu işlemi yapmaya karar veren bir çiftle kapsamlı görüşmelere sahip olacaktır.

Ayrıca bir tüplerin bağlanması (Tüp Ligasyonu) sonrasında hamile kalma riski vardır. Aslında, tüplerin bağlanması (Tüp Ligasyonu) bittikten sonraki bir yılda 100 kadından 1’i gebe kalabilir. Bu şu durumlarda ortaya çıkabilir:

• Ameliyatın, yetenekli bir cerrah tarafından yapılmaması

• Ovaryumdan uterusa yeni bir sorun oluşması

• Tüp ligasyonu yapıldığında kadının hamile oluşu

Tüplerin Bağlanması (Tüp Ligasyonu) Zararlı Mıdır?

Tüplerin bağlanması (Tüp Ligasyonu) cerrahi bir prosedür olduğundan, bununla bağlantılı riskler söz konusudur. Cerrahınız ve anesteziyologunuz cerrahi onayınızı imzalamadan önce size aşağıdaki riskleri tam olarak açıklamalıdır:

• Cerrahi alt karında olduğu için kadının mesanesine, barsaklarına veya karındaki kan damarlarına zarar verme riski vardır.

• Herhangi bir cerrahi prosedürde olduğu gibi, anestezi ile ilişkili riskler vardır.

• Cilt her kesildiğinde, yaranın enfekte olabileceği veya iyileşmenin yavaş olacağı ihtimali var.

• Ağrı herhangi bir cerrahiden sonra bir risk oluşturmaktadır. Bununla birlikte, tüp ligasyonundan birkaç gün sonra devam eden ağrı cerrahınızı ziyaret etmeye teşvik etmelidir.

• Tüplerin bağlanması (Tüp Ligasyonu) sonrasında ektopik gebelik riski artar. Ektopik gebelik, çoğunlukla Fallop tüplerinden birinde rahim dışında gelişen bir gebeliktir.

• Karın veya pelvik cerrahi geçirmişseniz veya diyabet veya pelvik inflamatuar hastalık geçmişi varsa, tüp bağlanmasından sonra komplikasyon olma şansınız yüksektir.

Tüplerin Bağlanması (Tüp Ligasyonu) İçin Nasıl Hazırlanmalısınız?

Tubal bağlanma genellikle kalıcıdır ve geri döndürülemezdir. Bu nedenle siz, eşiniz ve doktorunuz aşağıdaki konuları kapsayan ayrıntılı bir görüşme yapabilirsiniz;

• Hamileliği önlemeye yönelik diğer yöntemlerin aksine bir tüp ligasyonunun artılarını ve eksilerini gözden geçirmelisiniz. Doktorunuz, özellikle daha gençken gelecekte daha fazla çocuk isteyip istemediğinizden emin olmadığınız bir tüp ligasyonu istemenizin nedenlerini araştırmalıdır.

• Cerrahınız boru ligasyonunun nasıl tersine çevrilebileceği ve cerrahın bu prosedüre teşebbüs edip etmeyeceği hakkında tüm bilgileri anlamanıza yardım etmelidir.

• Ameliyatın olası risklerini ve bunun nasıl yapılacağını anlamalısınız.

• Doktorunuz, bir tubal ligasyon sonrasında başarısızlık riskini ve gebelik olasılığını anlamanıza yardımcı olmalıdır.

• Başka bir karın cerrahisi geçiriyorsanız, doktorunuz muhtemelen iki prosedür gerekliliğini ortadan kaldırmak için tüp ligasyonunun aynı anda yapılmasını önerecektir.

• Başka bir prosedürle aynı zamanda tubal bağlamayı yapmıyorsanız, hekim muhtemelen menstrüel döneminiz sırasında veya hemen sonrasında işlemin yapılmasını önerecektir.

• Prosedürden önceki ay ve prosedürü izleyen ay için, şu andaki kontrasepsiyon yöntemini kullanmaya devam etmelisin.

Tüplerin Bağlanması (Tüp Ligasyonu) Ameliyatı Esnasında Neler Olur?

İşlem Sırasında

Başka bir abdominal cerrahi ile bağlantılı olmayan bir tüp ligasyonu genellikle laparoskop ile yapılır. Bu prosedürde, cerrah küçük işlem yapacaktır. Bu işlemlerden bir tanesi karnınızı gazla şişirmek için, diğeri laparoskop için ve diğeri işlem sırasında gerekli olan diğer enstrümanlar için şişirmek için olacaktır. Genellikle, cerrah ya fallop tüplerini keser veya kliplerle tıkar. Başka bir abdominal cerrahi ile boru ligasyonunuz varsa doktorunuz karnı açıkken aynı kesi kullanıp her iki işlemi de yapacaktır.

Prosedürden Sonra

Başka bir büyük karın prosedürü olmadıkça muhtemelen aynı gün taburcu edileceksiniz. İşlemi yapan cerrahtan özel talimatlar alacaksınız, ancak talimatlar genellikle şunları içerecektir:

• En az bir hafta ağır kaldırmadan iyi bir şekilde dinlenmelisinz

• Bir tubal ligasyondan sonra cinsel ilişkiye ne zaman başlayabileceğiniz konusunda doktorunuzla konuşmalısınız

• Doktorların çoğu, işlemden sonra en az 48 saat boyunca bir banyoda ıslanmamayı tercih eder. Duştan sonra kesi hattını çok iyi kurutduğunuzdan emin olmalısınız

• İnsizyon ağrısı, hafif karın krampları, şişkinlik, omuz ağrısı ve yorgunluk prosedürden sonraki bir veya iki gün için ortaktır.

• Olabilecek herhangi bir ağrı için asetaminofen gibi eczanede bulunabilen ağrı kesici ilaçları kullanın. Kanamaya yol açabilecek herhangi bir ilaçtan (aspirin gibi) kaçının.

• Cerrahla yönlendirilen şekilde durumun takibini yapın.

Kullanacağınız her ilaç ya da yapacağınız en ufak hareket durumunda bile doktorunuzu bu konular hakkında bilgilendirmenizi tavsiye ederiz.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!