Tüp Bebek Nedir ve Nasıl Uygulanır?

 Tüp Bebek Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Tüp Bebek Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Her durumda olduğu gibi bebeğinizi beklemeye gülümseyerek başlayın. Asla karamsar ve olumsuz düşünerek bu işe kalkışmayın. Tüp bebek merkezine gittiğiniz de doktorunuza bebek öykünüzü anlatın. Doktorunuz size gerekli psikolojik desteği ve güveni verecektir. Öncelikle doktorunuza güvenin ve bu yolculuk için gerekli zamanı yaratın.

Çiftlerin, uzun zaman doğal yöntemleri deneyerek hamile kalamaması sonucunda, doktorlar tarafından uygulanan tedavi yöntemine tüp bebek denilir. Tüp bebek yöntemi, her çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanmaz. Tüp bebek merkezlerinde bazı testler yapılarak, bebek sahibi olup olamayacağı kontrol edilir, araştırılır ve tedaviye başlanır. Tedavi için yirmili yaşlarda tüp bebek yöntemi ile bebek sahibi olma şansı %50 ler de iken, otuz beşli yaşlarda bu oran %30 lara kadar düşmektedir. Bu sebepten çok geç kalmadan, bebek sahibi olamamanın sebeplerini araştırmalısınız.

Tüp Bebek Nedir?

Çift bebek sahibi olmaya karar verdikten sonra, doğal yöntemlerle çocuk sahibi olamıyorsa, bunun sebebi araştırmalı. Bazı testler ve tetkikler yapılmalı. Bunun sonucunda tüp bebek yöntemi ile bebek sahibi olacağına karar verilirse tüp bebek tedavisi başlanır.

Öncelikle yapılacak işlem babadan sperm örneği alınması. Daha sonra da anne adayından yumurtalar alınır. Laboratuvar ortamında spermin, yumurtada döllenmesi sağlanır. Döllenen yumurta, anne karnına tekrar yerleştirilir ve beklenen gebelik elde edilir. Bu işleme tüp bebek denir.

Bu yolculuğa çıkmadan önce, gerçekten tüp bebek istenilip istenilmeyeceği ne çiftler, karar vermelidirler. Çevreden duyulan yanlış bilgilerle kafalarını karıştırmadan, bir tüp bebek merkezinden bilgi almalı. Hatta tüm detaylarına kadar öğrenmeli. Yapılacak tedavi yöntemi ve tedavi şekli hakkında öğrenilmesi gereken her şey bilinmelidir.

Tüp Bebek Hangi Durumlarda Uygulanmaktadır?

Sperm Kalitesinin bozukluğu ve Sperm Azlığı

Anne Adayının Yumurta Bozukluğu ve İleri Derece de Polistik Over Sendromu

Çikolata Kisti ve Endometriozis Hastalıkları

Selvikal Faktörün Varlığı

Sebebi Bilinemeyen Kısırlık

Kadın da Her İki Tüpünde Tıkalı Olması Durumunda

Tüp Bebek için Başvuran Çiftlere Hangi İşlemler Uygulanmaktadır?

Tüp bebek ile çocuk sahibi olmak isteyen anne ve baba adaylarına, tüp bebek merkezlerinde gerekli bilgiler verilir. Öncesinde yapılan işlemler, tedavi yöntemleri incelenir ve bundan sonra yapılacak tedavi için anne ve baba adayı muayene edilir, gerekli tetkikler yapılır. Yapılan tetkikler sonucunda kişiye özel tedavi yöntemleri uygulanır. Anne adayının ultrasonografi yardımı ile üreme organı kontrol edilir, detaylı muayene edilir. Daha sonra nasıl bir tedavi yöntemi uygulanacağı, tüp bebeğin başarı oranı, olasılıkları anne ve baba adayına detaylı bir şekilde anlatılır. Bu süreçten sonra tüp bebek tedavisi başlar.

Tüp Bebek Yöntemi Kaç Aşamadan Oluşur?

Tüp bebek yöntemi dört aşamadan oluşur.
Yumurta Geliştirilmesi
Yumurtaların Toplanması
Yumurtaların Döllenmesi
Embriyoların Anne Rahmine Geçişi

Anne adayının yumurtalarının geliştirilmesi için bazı hormonel ilaçlar kullanılmaya başlanır. Amaç daha fazla yumurtanın olgunluğa ulaşmasını sağlamak.

Olgunlaşan yumurtalar, ultrasonografi uygulanarak, anestezi ile toplanmaya başlar.

Babadan alınan spermle, anneden toplanan yumurtalar laboratuvar ortamın da döllendirilir.

Döllenen yumurtalar, anestezi yöntemi ile anneye transfer edilir.

tüp bebek nedir nasıl uygulanır

tüp bebek nedir nasıl uygulanır

Tüp Bebek Yönteminde Karşılaşılan Sorunlar

Anne adayına verilen, hormonel ilaçlarla yumurtaların istenilen aşamaya gelememesi, gelişmemesi.

Anneden yumurta toplanması sonucunda çıkan sorunlar. Ultrasonografi yöntemiyle yumurtalar yeteri kadar olgunlaşmış gözükse de, aspirasyon sırasında gereken miktarda yumurta bulunamaması.
Hiperstimulasyon sendromu gelişmesi durumu. Yumurtaların büyümesi ve gelişmesi için verilen ilaçların, aşırı derece de cevap vermesi ile birlikte, yumurtaların istenildiğinden fazla büyümesi ve sıvı birikmesi durumu. Bunun yanı sıra karın şişliği ve ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Tüp bebek tedavisi hastane ortamında gerçekleştirilebilir.

Tüp Bebek Yönteminde Embriyo Kalitesi ve Önemi

Tüp bebek tedavisinde embriyoların kalitesi ve önemi oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra anne adayının yaşı, baba adayının sperm kalitesi ve daha bir çok etken gebeliği
etkileyebilir. Embriyolar laboratuvar ortamında incelenir. En iyileri seçilir. Embriyo seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar:

Hücrelerin eşit olup olmadığı ve büyüklüğü,
Hücre sayısı,
Fragmantasyon oluşumu ve yanı sıra embriyonun gelişimine göre orantısı,

Embriyoların sayısı 1 ila 12 arasında değişme göstermektedir. Hücre miktarı fazla olan embriyolar, çok daha hızlı bölünür ve çoğalır. Bu durumda gebelik şansı artar.

Embriyonun kaliteli olması gebelik için çok önemlidir.
Kaliteli embriyolar, tüp bebek tedavisinde daha çabuk sonuç almaya ve beraberinde sağlıklı gebeliği getirir.

Embriyo kalitesi eğer az ise, tüp bebek tedavisi daha da zorlaşacaktır. Embriyo kalitesi düşük kişilerde, kromozoma bağlı sorunların olma olasılığı araştırılır. Eğer genetik bir sorun yok ise ve tek sorun kötü embriyolar ise aşağıdaki tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Ko Kültür
Destekli Yuvalama
Embriyo Yapıştırma
Sitoplazma transferi

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!