Tüp Bebek Aşamaları

 Tüp Bebek Aşamaları

Tüp Bebek Aşamaları

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kadından alınan yumurtanın, erkeğe ait spermle dış ortamda, laboratuvar da birleşmesi sonucunda embriyo oluşur. Bu embriyo tekrardan anne rahmine yerleştirilmesine, tüp bebek denir. Bu aşamadan sonra embriyo gelişmeye başlar.

Tüp Bebek Kaç Aşamadan Oluşur?

Tüp bebek iki farklı şekilde yapılır.

ICSI = Mikroenjeksiyon = İntrasitoplazmik sperm enjeksiyonu

Klasik tüp bebek uygulaması = IVF = in-vitro fertilizasyon

Daha çok günümüzde ilk yöntem uygulanmaktadır. Spermiogram sonucu iyi olmayan ya da sperm sayısı az olan kişilerde uygulanır.

Aslında iki yöntemde birbirine benzer. Küçük farklar vardır.

ICSI ve IVF Yöntemi Aşamaları Arasındaki Fark Nedir?

Mikroenjekssiyon yani ICSI, vücut dışarısında, laboratuvar ortamında alınan, tek bir spermi, yumurta hücresinin içerisine verilir. Sperm yumurta hücresine kendiliğinden giremediği için, laboratuvar ortamında gerçekleştirilir.

IVF yöntemi ise, anneden alınan yumurtaya, laboratuvar ortamında alınan 50 bin sperm konur. Spermlerden biri kendiliğinden döllenir.

Tüp Bebek Tedavi Aşamaları

Tüp bebek aşamaları 5 farklı aşama da anlatılmıştır.

Birinci Aşama: İlk aşamada çift değerlendirilmeye alınır. Daha önce varsa doğum, gebelik, düşük ve gördüğü tedaviler hakkında bilgi edinilir. Daha önce yapılmış tahlillere, film sonuçlarına bakılır. Tüm bu değerlendirmelerin ardından tedavinin başlanılacağı tarih belirlenir, planlanır.
İkinci Aşama: Yumurtaların oluşması, yumurtalıkların uyarılması. Bu durumda yumurtalıkların ilaç ve iğne ile tedavisi yöntemiyle geliştirilmeye çalışılması. Çok fazla yumurtalık oluşturulur ve bunun amacı çok embriyo oluşturup, iyi olanların seçilip, rahme konulmasıdır.

Üçüncü Aşama: OPU yani yumurta toplama işlemi. Bu dönemde iyi gelişmiş yumurta toplanır ve laboratuvarda döllenmesi için saklanır. Bu arada erkekten de sperm alınır.

Dördüncü Aşama: Toplanan yumurtaların sonucunda laboratuvarda, yumurta ile sperm bir araya getirerek döllenme işlemi gerçekleştirilir. Döllenmiş yumurta laboratuvarda saklanır.

Beşinci Aşama: Yapılan transferlerin ardından, döllenmiş yumurtalar, ağrısız bir işlemle rahmin içerisine yerleştirilir. Transfer işleminin yapılmasının ardından 12 gün sonra, hastane ortamında gebelik testi yapılır ve gebeliğin oluşup oluşmadığına bakılır.

Tüp Bebek Aşamaları Ne Kadar Sürer?

Bebek sahibi olmak isteyen anne ve babalar için geçen zaman oldukça önemlidir. Erkek için bu durum biraz daha rahattır. Çünkü ilk aşamada ve dördüncü aşama dışında erkeğin tüp bebek merkezine gitmesine gerek yok. Ama anne adayı için, ona destek olmak için mutlaka yanında olmalıdır. Ancak anne adayının her aşama da tüp bebek merkezinde bulunması gerekmektedir. Tedavi süreci ayakta geçirilir, tabi aksi bir durum olmadıkça. Ama bazı durumlarda yatarak geçirilir.

Tüp bebek için ilk aşama yaklaşık olarak bir gün sürer.

Daha sonra doktordan alınan randevuya göre tekrardan tüp bebek merkezine gidilir.

Sonraki aşama yumurta toplama aşamasıdır. Üçüncü aşamada yarım saat kadar sürer. Biraz dinlendikten sonra hastaneden çıkabilirsiniz. Döllenen yumurtalar, laboratuvarda saklanır.

Yumurta toplama işleminin bitmesinden sonra, tüp bebek merkezine 2-3 gün sonra tekrardan gidilir. Bu dönemde yumurtalar tekrardan rahim içerisine transfer edilir. Bu işlem yaklaşık 5-10 dakika sürer. Biraz dinlendikten sonra tüp bebek merkezinden ayrılabilirsiniz.

Yumurta transferinden 12 gün sonra gebelik testi yapılır. Test pozitif çıktığı takdirde çiftler artık serbesttir.

Tüp Bebek Tedavisi Adetin Kaçıncı Günü Başlar?

Tüp bebek tedavisinde yumurta geliştirme işlemi, adetin üçüncü günü başlar. Yumurta baskılama işlemi ise bir hafta öncesinde başlar.

Ayrıca 2015 – 2016 Tüp Bebek Fiyatları konumuzu inceleyebilirsiniz.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!