Topuk Dikeni Nedir,Belirtileri ve Tedavisi

 Topuk Dikeni Nedir,Belirtileri ve Tedavisi

Topuk Dikeni Nedir,Belirtileri ve Tedavisi

Topuk dikeni genellikle duruş bozukluğundan ileri gelmektedir.Duruş bozuklukları erken dönemde dikkate alınır ve tedavisi uygulanır ise,ilerki zamanda oluşacak topuk dikeninin önüne geçilebilir.

Topuk Dikeni Nedir,Belirtileri ve Tedavisi

Topuk dikeninin oluşma sebeplerinden birisi de duruş bozukluğudur.Duruş bozukluğunu erken tanı ve tedavi edilmemesi durumunda,can sıkıcı bir durum olan topuk dikeni meydana gelir.Bunun yanı sıra sürekli ayakta kalma durumunda da topuk dikeni olma olasılığı fazladır.Sabah uyandıktan sonra,ayaklarımızın altında,belirli yerde ağrılar,bastığınızda acı oluşur,bu topuk dikeninin habercisidir.

Topuk Dikeni Nedir?

topuk dikeniTopuk dikeni herhangi belirti vermez.Fakat topuk dikeninin olduğu yerde,iltihap oluşmuşsa,egzersiz,yürüyüş ve koşu sırasında ayağın belirli bölgesinde ağrılar oluşur.Topuk dikeninin tek ve en belirgin özelliği,ayaklarınızı dinlendirmiş olsanız dahi,ağrı azalmaz,geçmez.Ağrı sonrası dinlendikten sonra,ayağa kalktığınızda,il yere bastığınız zaman şiddetli bir ağrı hissettiğinizde,topuk dikeninden şüphelenebilirsiniz.Dokuda oluşan iltihap geçmedikçe,ağrıda azalma görülmez.

Topuk Dikeni Nedenleri Nelerdir?

topuk dikeniBirden alınan kilolar,yanlış ayakkabı seçimleri,yeni bir spora başlandıktan sonra,ayakta oluşan ağrılar,topuk dikeninin habercisi olabilir.Ayağın alt yüzeyinde,topuğun altında ve çevrsinde ağrı belirginleşmeye başladıysa,topuk dikeni oluşumu gerçekleşmiştir.Sbah uyandığınızda ilk adımda ya da uzun süre oturduktan sonra kalktığınız da ilk adımda şiddetli bir ağrı oluyor ise,topuk dikeni hastalığı akla gelir.

Yürüme anormalliğiniz var ise topuk dikeni riski oldukça fazladır.Çok fazla yapılan egzersizler,ayağa fazlasıyla binen yük ve sürekli ayakta kalarak çalışma temposu olan kişilerde topuk dikeni riski fazladır.Uzun süre ayakta kalıyorsanız,ortapedik ayakkabılar tercih ediniz.Şeker hastalığı ve düztaban olmak da topuk dikeni nedenleri arasındadır.

Topuk Dikeni Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ayak taban problemi doktor tarafından ortaya konulmalı.Ayak tabanına uygun,dengeli basmayı sağlayacak tabanlık verilmeli.

Doktor tarafından uygun egzersizler verilmeli ve hasta için bu egzersizlerin önemi anlatılmalı.

Topuk da oluşan ödemi ve yarayı iyileştirmeye yönelik lazer tedavisi uygulanmalı.

Hastaların şikayetleri 2-3 yılı aşkın süredir devam ediyor ise,tedavi biraz uzun sürebilir.Fakat 6 ay ile 1 yıldır şikayetleri devam eden hastaların,bir çoğunun tedavi süreci kısa sürüp,başarılı bir sonuç alınabilir.

Topuk Dikeninde Bitkisel Tedavi:

Bir kova sıcak suyun içerisine 1 çay bardağı kekik koyalım ve ılıması için bekleyelim.Ilıyan suyun içerisine ayaklarımızı koyalım ve 45 dakika bekleyelim.Ayağınızın yumuşaması ve rahatlaması için iyi bir yöntem.

Bir litre suyun içerisine 1 yemek kaşığı kadar viks koyalım.Bu karışımın içerisinde,ayağımızı yarım saat kadar bekletelim.Sonrasında ayağımızı streç film ile saralım ve sabaha kadar bekleyelim.Streci çıkardıktan sonra ayaklarımızı havlu ile kurulayalım.
Aynı miktarda,kekik yağı ve nane yağını karıştırarak,topuk dikeninin bulunduğu bölgeye uygulayalım.Haftada 3 kez uygular iseniz,ayağınızdaki ağrılar azalacaktır.

Dört tane elma kabuğunu,birlitre suda kaynatalım ,yarım saat dinlenmeye bırakalım.Elma kabukları süzüldükten sonra,günde iki defa içebilirsiniz.Vücutta oluşan ödemlerin atılmasına yardımcı olur.

Topuk Dikenini Önlemek için;

Düzenli egzersizler yapılmalıdır.

Uzun süre ayakta kalmamak gerekir.

Fazla kiloya sahip iseniz,kilo vermelisiniz.

İstirahat yapılması,topuk dikeni rahatsızlığında önemlidir.

Evde bitkisel yöntemler uygulayabilirsiniz.

Ortopedik ayakkabı kullanımına dikkat edilmelidir.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!