Tansiyon ve Hipertansiyon Belirtileri Tedavisi

 Tansiyon ve Hipertansiyon Belirtileri Tedavisi

Tansiyon ve Hipertansiyon Belirtileri Tedavisi

Tansiyon (Kan Basıncı)
Kan basıncı veya tansiyon adıyla bildiğimiz hastalık, canlıların dolaşım sisteminde bulunan atardamarları içindeki kanın basınç miktarının artması ile görülmektedir. Yıllardır gördüğümüz ve ileriki yaşlarda kullanacağımızı düşündüğümüz tansiyon aletleri bu basıncı ölçmek için kullanılmaktadır. Canlıların günlük doğal yaşamı sırasında oluşan kan basıncı (kanın vücutta dolaşım işlemi) insanlar ve hayvanlar arasında tür ve çeşitliliğe göre değişmektedir. Yetişkin sayılabilecek bir insanın stabil kan basıncı ortalama olarak 120/80 mm civarında olurken, bazı hayvanlarda ise beyine yeterli kan miktarının ulaşması için 260 mm (insan için gerekli basıncın 2 katı) basınç gerekmektedir. Atardamar çeperinin yeterli seviyede genişlemesi ve bu esnekliğin azalması ile birlikte özellikle 40 45 yaşından sonra tansiyon sorunu meydana gelebilmektedir.

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon)

Hipertansiyon, kanın damarlar içinde yaptığı basıncın artması durumudur. Normal tansiyon 130/85 aralığı olarak kabul edilmektedir. Ciddi risk taşıyan hipertansiyon rahatsızlığı günümüz yaşam koşullarına bağlı olarak yorgunluk, düzensiz beslenme ve strese göre bu risk artabilmektedir. Ülkemizde yaygın olarak görülen bu hastalık her 3 kişiden birinde olduğu görülmektedir. Tedavi ve erken teşhis yapılmadığı takdirde riskin artması ve buna bağlı olarak kalp yetmezliği, kalp büyümesi, böbrek yetmezliği, felç ve göz bozukluğu gibi hastalıklara neden olabilmektedir

 

Halk arasında yüksek tansiyon olarak adlandırılan hipertansiyon, dolaşım sırasında, kan basıncının normal değerlerin üzerine çıkma durumudur. Az ya da yüksek tansiyon zararlıdır. Bakalım hiper tansiyon neymiş, hep birlikte tanıyalım.
Hipertansiyon, kan basıncının, olması gerektiğinden fazla olmasına yüksek tansiyon yani hipertansiyon denir. Ülkemizde hipertansiyon hastası oldukça fazladır. Yüksek tansiyon, hem egzersiz, hem beslenme hem de ilaç ile kontrol altına alınması gerekir.

Hipertansiyon Nedenleri

Metabolizma, hormon hastalıkları, böbrek hastalıkları, bazı ilaçlar, kalp hastalıkları hipertansiyon edenleri arasında yer alır. Diyabette, hipertansiyon sebepleri arasında troid hastalıkları da yer alır. Çevresel ve genetik faktörler hipertansiyon için büyük önem taşır.

Yüksek tansiyon tedavi edilmezse, kalp büyümesi, felç, körlük sorunu, kalp yetmezliği, damarlarda daralma, böbrek yetmezliği sorunları ile karşı karşıya gelme olasılığı yüksektir.

Normal Tansiyon Değerleri

Normal tansiyon değerleri, kişiden kişiye farklılık gösterir;

Küçük tansiyon en fazla 85 mm Hg olmalı
Yetişkinlerde büyük tansiyon 130 mm Hg olmalı

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Sınırı Nedir?

Küçük Tansiyon 90 mmHg
Büyük Tansiyon 140 mm Hg

Hipertansiyon Belirtileri

Böbrekte oluşan rahatsızlık ve hormon bozukluğu sebebiyle ortaya çıkan hipertansiyon nedeni bilinen bir hastalık olmasından dolayı sekonder hipertansiyon ismi verilmiştir.
Baş dönmesi, kalp ağrıları, kulak içi sesler ve çınlama, nefes almada zorlanma ve nefes darlığı, çift veya bulanık görme, düzensiz kalp atışları ve burun kanamalarıdır. Aynı zamanda çeşitli yan etkileri bulunan ilaçlar, beyinde oluşmuş tümör ya da hasar, kalp damarlarının dar olması da bu hastalığı tetikleyebilir.

Hipertansiyonun diğer çeşidi olan primer hipertansiyonun ise nedeni bilinmemektedir. İnsanlarda çok daha sık rastlanan bir rahatsızlıktır ve nedenleri olarak şişmanlık, kolesterol, alkol ve sigara kullanımı vardır. Aynı zamanda ırk ve cinsiyete göre değişebilen bu hastalığı psikolojik nedenler, şeker hastalığı fazla miktarda tuz kullanımı da tetiklemektedir.

Hipertansiyonun vücuda zararları oldukça fazladır. Hayati önem taşıyan bu hastalık kontrol edilmediği takdirde ölümlere yol açabilmektedir. Kan basıncının artması ile birlikte kalbe düşen yükün artması kalp için belli bir süre sonra işlerin daha zor hale gelmesi anlamındadır. Buna bağlı olarak kalp kendine yeni bir sistem geliştirerek kalp kaslarını genişletmeye başlar. Bu durumun zararları gittikçe artarak devam eder ve kalp yetmezliği ortaya çıkar. Kan pompalamakta zorlanan kalp ile birlikte diğer organlarda da yetersizlik görülebilmektedir.

Hipertansiyon Tedavisi

Öncelikle insanın kendini kontrol edebilme ve bazı kişisel zevklerinden vazgeçmesi bu hastalık açısından önemli ölçüde olumlu kılabilir.

Sigara kullanan bir kişinin bırakması,
Aşırı kilolu ise bu kilolardan düzenli bir şekilde kurtulmak,
Alkol tüketimini azaltmak ve tamamen bırakmak,
Spor ve egzersiz,
Tuz kullanımını önemli ölçüde azaltmak,
Meyve ve sebze tüketimini artırmak gerekir.
Bunların yanı sıra başvurduğunuz doktorunuzun kontroller sonucu vereceği ilaçlar ile birlikte evde hazırlayabileceğiniz bitkisel ilaçlar da bu hastalığı atlamaya yardımcı olabilmektedir. Yoğurt ve sarımsağın karışımı ya da cacık tüketimi, bal ile limon suyu tüketimi (sabahları), havuç ve portakal kullanımının arttırılması.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!