Tansiyon Neden Yükselir?

 Tansiyon Neden Yükselir?

Tansiyon Neden Yükselir?

Birçok insanın ortak sorunu yüksek tansiyon. Tansiyon yüksekliği yaşa ve bazı durumlara göre kendini gösterebilir. Peki, tansiyon nedir?

Tansiyon nedir?

Kanın damar içindeki basınca, yani kan basıncına denir. Yetişkinlerde normal tansiyon büyük 12, küçük 8 olarak kabul edilir.

Birçok yetişkin için yüksek tansiyonun tam bir sebebi bulunmamaktadır. Bu tür yüksek tansiyona birincil hipertansiyon adı verilmektedir ve yıllar boyunca aşamalı şekilde gelişmektedir. Bazı insanlarda ise belirli bir sebepten veya hastalıktan ötürü yüksek tansiyon görülmektedir. Bir anda gelişen ve daha yüksek seyirli olan bu tür yüksek tansiyona ikincil hipertansiyon adı verilmektedir. İkincil hipertansiyon sebepleri; böbrek rahatsızlıkları, adrenal bez tümörleri, uyku apnesi, tiroid problemleri, doğuştan gelen damar hastalıkları, fazla alkol kullanımı ve bazı ilaçlar olabilmektedir.

Tansiyon Neden YükselirYaşa bağlı olarak hipertansiyon görülme riski artmaktadır. Özellikle erkeklerde 45 yaş üstü ve bayanlarda 65 yaş üstü bireylerde görülme oranı yüksektir.
Aile sağlık geçmişine ve genetik altyapıya bağlı olarak hipertansiyon görülebilmektedir. Fazla kilolu veya obez hastalarda, fiziksel aktivitesi yeterli olmayan bireylerde hipertansiyon riski artmaktadır. Sigara tüketimi, tuz (sodyum) ağırlıklı, düşük potasyum veya D vitamini içeren diyetler de bu riski artırmaktadır.
Yüksek derecede stres yaşayan bireylerde geçici olarak hipertansiyona rastlanmaktadır. Stresten kurtulmak için daha fazla yemek yemek, alkol veya sigara tüketmek durumu daha da kötü yapacaktır.

Tansiyon Neden Yükselir
Böbrek hastalığı, diyabet veya uyku apnesi olan bireylerde bu kronik hastalıklara bağlı olarak yüksek tansiyon görülebilmektedir.
Hamilelik döneminde nadir de olsa yüksek hipertansiyona rastlanmaktadır. Eğer tansiyon şikayetiniz varsa mutlaka doktorunuza başvurunuz ve size tavsiye edilen ilaç veya diyet planına mutlaka uyunuz.

Tansiyonu yaş sınırı ve başka faktörlerde etkiler.Bunlardan bazıları;

Sinir sisteminin, böbreklerin ve damarların durumu

Vücuttaki tuz ve su oranı

Hormon seviyeleri

Bazı durumlarda kişide yüksek tansiyon artar:

Genellikle kaygılı ve stresli olmak,

Obez olmak,

Çok fazla alkol tüketimi (kadınlarda günde bir, erkeklerde günde iki kadehten fazlası),

Aşırı tuzlu yemek,

Sigara kullanmak,

Diyabet (şeker hastalığı)

Bir çok vaka da yüksek tansiyonun sebebi bilinmez. Bu duruma tıpta esansiyel (primer) hipertansiyon denir. Başka bir hastalık ya da kullanılan ilaç sebebi ile ortaya çıkan hipertansiyona ise sekonder hipertansiyon denir.

Sekonder hipertansiyona yol açan nedenler ise şunlar olabilir:

Hiperparatiroidi

Doğum kontrol hapları, zayıflama hapları, soğuk algınlığı ve migren ilaçları gibi bazı ilaç türleri

Böbrek üstü bezleri hastalıkları

Böbreğe kan taşıyan damarlarda darlık

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!