Takviye Edici Gıda Nedir?

 Takviye Edici Gıda Nedir?

Takviye edici gıda, kısaca gıda takviyesi olarak bilinmektedir. Normal beslenmeyi takviye eden bu gıdalar, vücut için gerekli olan maddeleri doğal yollarla almak yerine kapsül, tablet veya toz paket gibi formlarla sağlamaktadır.

Tavkiye edici gıdalar, 5996 sayılı kanunda şu şekilde tanımlanmaktadır: “normal beslenmeyi takviye etmek amacıyla, vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, lif, yağ asidi, amino asit gibi besin öğelerinin veya bunların dışında besleyici veya fizyolojik etkileri bulunan bitki, bitkisel ve hayvansal kaynaklı maddeler, biyoaktif maddeler ve benzeri maddelerin konsantre veya ekstraktlarının tek başına veya karışımlarının, kapsül, tablet, pastil, tek kullanımlık toz paket, sıvı ampul, damlalıklı şişe ve diğer benzeri sıvı veya toz formlarda hazırlanarak günlük alım dozu belirlenmiş ürünler”

Takviye Edici Gıdalar Nelerdir?

Takviye gıda çeşitleri, oldukça farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Vitamin, mineral, aminoasit, bitki ve enzim gibi farklı ve çeşitli içeriklere sahip olan takviye gıdalar; tablet, kapsül, softjel, sıvı ve toz gibi formlarda satışa sunulabilmektedir.

Genellikle vitamin ihtiyacını karşılamaya yönelik olan bu gıdalar, çeşitli vitaminleri kolayca almamızı sağlamaktadır. Bunun haricinde kas gevşetici, kilo verdirici, kilo aldırıcı gibi farklı şekillerde bitkisel olarak tanıtılan takviye gıdalar da satılmaktadır.

Takviye Edici Gıdalarda Neler Yasaktır?

Tarım Bakanlığı tarafından denetlenen bu ürünler, günlük beslenme ihtiyacının desteklenmesi amacıyla kullanılmaktadır. Bunun haricinde çeşitli sitelerde sıkça reklamları yapılan kilo verdici, kilo aldırıcı, boy uzatıcı, sigara bıraktırıcı, cinsel performans arttırıcı gibi ürünler olarak satışa sunulmaları mevzuata aykırıdır.

Takviye Edici Gıdalar Nasıl Denetlenmektedir?

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından denetlenen bu ürünler, satış ve üretim yerlerinde incelenmektedir. Alınan numunelere göre kontrol edilen bu ürünlerde olumsuzluk tespit edilmesi durumunda ise mevzuat çerçevesinde idari para cezası, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusu ve ürünlerin piyasadan toplatılması gibi yasal işlemler uygulanmaktadır.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!