Su Çiçeği Nasıl Tedavi Edilir

 Su Çiçeği Nasıl Tedavi Edilir

Su çiçeği ,herpes adı verilen virüsten kaynaklanan bir rahatsızlıktır.Herpes aslında tüm insanların vücudunda bulunmaktadır.Bu virüsün çocukta daha yoğun görülmesiyle su çiçeği tüm vücudu sarmalamaktadır.Doktorlara göre su çiçeğini çocukluk döneminde geçirmek , ilerleyen yaşa göre daha iyidir.Aksi takdirde yetişkinlerde daha tehlikeli olabilir.Su çiçeği , genellikle çocukluk döneminde okullarda epidemi şeklinde salgın hale gelir.Bu zamanlarda anne ve babalar çocuklarını nasıl korumalı diye endişelenir.
Su çiçeği , dünyada çocuklarda en yaygın olarak görülen bir enfeksiyon türüdür. Doktorlara göre su çiçeği hastalığını bir insan sadece bir defa geçirebilir.Sonrasında vücut bu hastalığa karşı bağışıklık kazanır.Çok nadiren iki defa görülebilmektedir.

Su çiçeği, en çok çocuklarda 2-10 yaş kategorisi arasında görülebilmektedir. Genellikle okulda, ana okulda, başka çocuk dairelerinde bu hastalık salgın hale gelebilir. Doğan bebekler 6 aya kadar bu hastalığa yakalanmıyor, çünkü anne sütüyle bağışıklık kazanıyor.
Su çiçeği virüsü çok kolay geçiyor, çünkü çok hızlı havadan bulaşıyor. Bu virüs gözlerden, burundan ve ağızdan kolaylıkla vücuda girer.
Çocuklarda bu hastalık kırmızımsı leke olarak başlıyor daha sonra küçük kabarcıklar oluşuyor ve kabarcık içinde su şeklini alıyor.

Bu hastalık çok kolay bulaşacağı için, mesela, okulda bir çocuk hasta olursa büyük ihtimale başka çocuklarda (eskiden bu hastalığa yakalanmayan) kolay hasta olacaklardır.
Hastalık kuluçka dönemi 2- 3 hafta sürüyor. Kuluçka döneminde suçiçeği hiçbir şekilde kendini göstermez. Çocuk o dönemde sağlıklı ve aktif görünür. Ama bu dönemde çocuk başka çocuklara virüsü bulaştırır. Kuluçka dönemi geçince çocuğun sağlığı bozulmaya başlar, hastalığın tüm tipik belirtileri gerçekleşir. Ne zaman hastalık azalırsa, virüs su çiçeği faaliyetlerini durdurur, 5 gün sonra hastalık geçer.

Çocuklarda Su Çiçeği Belirtileri Nelerdir:

Çoğu durumda hastalık , tipik olarak çocuklarda aynı şekilde görülür.
Temel belirtileri:
• Hızla artan ateş (40 dereceye kadar);
• Baş ağrısı, kol ve kas ağrısı;
• Sinirlilik, çocuğun ağlaması, halsizlik;
• Nedensiz anksiyete, uyku bozukluğu;
• İştah azalması çocuklarda ve hiç yemek istememesi;
•Tüm vücutta lekeler ve kabarcıklar oluşması (sadece avuçta ve ayakta yoktur)

Pembe-kırmızı lekeler küçük boyutlu ve oldukça hızlı bir şekilde tüm vücudu sarıyor.
Bir süre sonra bu pembe lekeler kabarcıklar şeklini almaya başlar. Kabarcıklar çok kaşıntı yapar ama kaşınması doğru değildir. Annelerin, çocukların kaşınmaması için onları kontrol etmeleri gerekmektedir.Çünkü kaşınma yaraya neden olur.Yaradan enfeksiyon kapabilir ve daha kötü hastalığa davetiye çıkabilir bu durumda
3 gün sonra lekeler kurumaya başlar ve kabuk kırmızı renkli olur. Ama hastalık sürecinde hastanın vücudunda yeni kabarcıklar oluşur. 4-8 günlük dönemde.
Oluşan kabuklar 2 hafta sonra kendiliğinden iyileşme dönemine girer. Önceden pembe izler oluşur, sonradan ciltte renkli izler olur ve görünmez. Eğer çocuk hasta olurken kaşınmışsa, o zaman hastalık geçse bile ciltte kalıcı izler kalabilmektedir.

Su Çiçeği Çocuklarda Ne Kadar Sürer

Kesin cevap vermek zor. Her insanın vücudu farklıdır ve su çiçeği de farklılık gösterir her çocukta. Genellikle süresi 5 – 8 gün şeklinde.Ciltte lekelerin izleri 3 hafta sonra geçer.
Tüm durumlarda su çiçeğini iyileştirmek için farklı çözüm yolları vardır.
Su çiçeği tipleri farklıdır, hafif, orta veya ağır formda..
• Hafif su çiçeği kolay bir şekilde geçer. Ateş olmuyor. Sadece birkaç leke ve kabarcıklar vücutta olabilir, kaşıntı yapar.
• Orta su çiçeği olunca, Çocuğun ateşi 38 derece kadar oluyor. Bütün vücut lekelerle ve kabarcıklarla kaplıdır.
•Şiddetli ağır su çiçeği tipi çocukluk zamanda nadirdir , genellikle büyük insanlarda görülebiliyor. Bütün insan vücudu sık sık lekeler ve kabarcıklarla karşılaşabiliyor, ateş 40 derece kadar yükselebiliyor. Şiddetli su çiçeği insan vücudunda çok sayıda leke oluşturabiliyor ve vücudu zehirliyor. Hamile kadınlarda bu formda suçiçeği olabilir ya da bebeklerde.

Su Çiçeği Tehlikesi ve Tedavisi

Bu hastalık genellikle tehlikeli değildir eğer doğru tedavi yöntemleri uygulanırsa elbette. Hasta olunca kaşıntı yapılmamalı, çünkü hayat boyunca iz kalacaktır. Bu durumda henüz tehlike bulunmamaktadır.Tek tehlikeli komplikasyonu beyin intihabı yapabilir ama o da çok nadir görülür.
Genellikle su çiçeği hastalığına yakalananlar evde geçirmektedir. Su çiçeği için özel bir ilaç bulunmamaktadır.Doktorlar su çiçeği hastası olanlara özel diyet, bol bol su içmeyi , yatakta sürekli yatmayı ve kaşıntı olunca özel losyon sürmeyi tavsiye etmektedir.
Diyette kızarmış, çok yağlı, füme ürünler bulunmamakta. Sebzeler sadece pişmiş ya da haşlanmış yemeli. Meyve ve böğörtlenler yememeli çünkü mide sindirimini etkilemektedir.
Duş yavasça almalı ve havlu sürmemeli.
Hamile kadınlar için hastalık çocuklukta geçmezse, bu hastalık tehlikeli olabiliyor. Çünkü bebek beynine zarar verebilir. Onun için aşı yaptırmalı.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!