Su Çiçeği Nasıl Geçer?

 Su Çiçeği Nasıl Geçer?

Suçiçeği, özellikle çocuklardaki akut ateş ve kabarmış döküntülere neden olan, oldukça bulaşıcı bir viral enfeksiyon olarak tanımlanır.

Su Çiçeği Riski Kimlerde Olur?

Su çiçeği, tüm ırkları, cinsiyeti ve yaşı etkilemekte, dünya çapında görülen bir hastalık olarak bilinmektedir. Ancak çoğu vakada 10 yaşından önce çocuklarda görülür.

Bir kişi su çiçeği enfeksiyonu geçirdiğinde, hayat boyu sürecek dokunulmazlığı sağladığı için tekrardan suçiçeği hastalığını bulması pek olası değildir.

Bağışıklık sistemi baskılanmış bireyler, her zaman virüse duyarlıdırlar ve virüse maruz kalmaları durumunda hastalığın seyrini önlemek veya değiştirmek için önlem almalıdırlar.

Su Çiçeğinin Nedeni Nedir?

Suçiçeği, varicella-zoster virüsünün, herpesviridae ailesinin birincil enfeksiyonundan kaynaklanır. Bu virüse bazen herpes virüsü tipi 3 denir.

Su Çiçeği Nasıl Bulaşır?

Suçiçeği oldukça bulaşıcıdır ve enfekte kişinin öksürdüğünden veya hapşırığından havalanan solunum damlacıkları içine solunarak veya açık yaralardaki sıvı ile doğrudan temas yoluyla kişiden kişiye kolayca bulaşır.

Virüse karşı bağışık olmayan bir kişinin, hastalığın erken safhalarında maruz kalması durumunda, virüs bulaştırma olasılığı %70-80’dir.

Su Çiçeğinin Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda, su çiçeği il olarak midede ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine yayılmış kaşıntılı kırmızı kabarcıklarla başlar. Kabarcıklar ağızda da ortaya çıkabilir.

Yayılma şekli çocuktan çocuğa değişebilir. Yalnızca kabarcık dağılması olabilir veya tüm vücut 500 kadar kabarcık ile kaplanabilir. Kabarcıklar, çok kaşıntılı ve rahatsız olma eğilimindedir.

Bazı çocuklar yüksek ateş, baş ağrısı, soğuk benzeri belirtiler, kusma ve ishal gibi ilave belirtiler de yaşayabilir.

Su çiçeği genellikle yetişkinlerde daha şiddetli olup, karmaşık vakalarda hayati tehlike oluşturabilir. Suçiçeği geçiren çoğu yetişkin, döküntü halinde patlamadan 48 saate kadar prodromal belirtiler yaşar. Bunlara ateş, halsizlik, baş ağrısı, iştahsızlık ve karın ağrısı dahildir.

Kabarcıklar 1-3 hafta içinde temizlenir, ancak birkaç iz bırakabilir. Bunlar genellikle depresif (anetoderma) olup kalınlaşabilir (hipertrofik yara izi).

Su Çiçeği Nasıl Teşhis Edilir?

Suçiçeği teşhisi genellikle karakteristik döküntüsü ve aynı anda farklı lezyon aşamalarının varlığı ile yapılır. Teşhiste bir ipucu, hastanın 10-21 günlük döneminde enfekte bir kişiye maruz kaldığını bilmektir. Hastalar prodromal belirtilere sahip olabilirler.

Teşhisi doğrulamak için genellikle laboratuar testleri yapılır.

Su Çiçeği Tedavisi

Suçiçeği olan bağışıklığı baskılanmış hastalar antiviral asiklovir ile intravenöz tedaviye ihtiyaç duyarlar. Virüse istemeden maruz kalınması durumunda, varicella-zoster bağışık globulin, ilk temastan sonraki 96 saat içinde verilirse, hastalığın şiddetini azaltabilir ve hastalığın şiddetini önleyebilir.

Suçiçeği hastalığını yaşayan çocukların tırnaklarını kesmek, en doğru işlemlerden biridir. Bu işlem, çizilmeyi minimize etmek amaçlı yapılır. Ayrıca, suçiçeği hastalığında sıcak banyo ve nemlendirici kremlerle uygulamalar yapmak son derece yararlıdır.

Parasetamol ateş ve ağrıyı azaltabilir (çocuklarda aspirini Reye sendromuyla ilişkili olduğu için kullanmayın).

Suçiçeği hastalarında calamin losyonu ve / veya oral antihistaminikler kaşıntıyı rahatlatabilir.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!