Strese Ne İyi Gelir

 Strese Ne İyi Gelir

Stres , vücudumuzun sistemik reaksiyonu olarak bilinmektedir.Biyolojik , fiziksel , kimyasal ve psikolojik etkileri vardır. Stres kelimesi İngilizce’den gelmekte olup gerginlik , basınç ve baskı anlamlarını içermektedir.Walter Cannon 1930’lu yıllarda ilk kez bu sözcüğü ifade etti fakat sağlık alanında bu terimi literatüre kazandıran Kanada’lı Psikolog Hans Selje ‘dir.
Stres , insanın sağlıklı olmasını sağlayan faaliyetlerine zarar veren bir faktördür.Davranışları etkiler , psikolojik bozukluklar çıkmasına neden olur , duygusal istikrarsızlık yaratır , depresyon , aşırı heyecan , öfke , uykusuzluk , yorgunluk gibi insan hayatını olumsuz etkileyen bir dizi sorunlara neden olur. Stresle sık sık karşılaşıp, bunu yaşam biçimi olarak kabul edersek yalnızca psikolojik sorunlar ortaya çıkmakla kalmaz , bir süre sonra fiziksel anlamda da sağlık problemleri ile yüzleşmek zorunda kalabiliriz.Stres ‘in ana riski önemli rahatsızlıkların baş göstermesinde etkilidir ya da eski kronik hastalıklar varsa onların uyandırılmasına vesile olabilmektedir.

Stresin Etkileri

*Kardiyovasküler : Çarpıntı, baş ağrısı, hipertansiyon, Raynaud hastalığı, miyokard infarktüsü koroner arter hastalığı,.
*Solunum: Nefes darlığı, , bronşlar. Endokrin: hormon dengesizliği, diyabet
*Mesane: Mesane iltihabı, düzensiz adet kanamaları, kısırlık, ereksiyon güçlüğü, erken boşalma, iktidarsızlık.
*Bağışıklık: Bağışıklık zayıflanması
*Gastrointestinal trakt: Sindirim bozuklukları, kabızlık, ülser, ülseratif kolit. Karaciğer, safra kesesi, böbrek: baskı özellikleri.
*Psikolojik : Sinir , depresyon , nörolojik rahatsızlıklar

Örneğin uzun süreli yaşanan stres , kişiyi yorgun bir yüzle yaşamaya mahkum edebilir ve sağlıksız bir yüz renginin oluşmasına neden olabilmektedir.Ayrıca depresyon ve günlük hayattaki bazı durumlara kayıtsız kalma ve kronik rahatsızlıkların baş göstermesi gibi sonuçlar görülebilir.Bu şekilde stresli olan kimsenin kilosunda değişmeler olur , saçlar dökülebilir ve tırnaklar kolay kırılabilmektedir.

Sinir Bozuklukları

Sinir bozuklukları , çocukluktan itibaren oluşabilen bir rahatsızlık türüdür.Eğer kişinin çocukluğu sorunlu bir ailede geçtiyse (sürekli kavga eden anne-baba) o kişi de sinir bozukluklarının görülmesi daha olasıdır. Depresyon , korku ,terleme , iştahsızlık , uyku bozuklukları vs gibi durumların yaşanmasına neden olabilmektedir. Hormonlar aşırı derecede çalışabiliyor bu zamanda ve hasta olunmasına kadar gidecek olan süreç yaşanabiliyor. İstem dışı olarak kaslar gerilmeye başlar.Biyolojik aktif maddeler kanda uzun bir süre bulunduğu için sinir sistemleri sakin kalamıyor ve organlarda bu durumdan etkileniyor.
Hormonlar aşırı çalışınca cilt incelmeye başlıyor ve cildin kolay yaralanması görülebilmektedir. Yaranın iyileşmesi de zaman alabiliyor.Kemikler kalsiyumu normal bir şekilde alamamakta ve çok zayıf kalmaktadır.Bu rahatsızlık sonucu osteoporoz olunabilmektedir.
Beyin ve omurilik hücre dejenerasyonu görülebilir ve insülin salgısı azalır,bu da şeker hastalığına kapı aralar.Bazı bilim adamlarına göre stres , kanser hastalığını dahi tetikleyebilmektedir.Bu tip hastalıkların oluşması sadece uzun süreli streslerde değil aynı zamanda kısa süreli ve şiddetli streslerde de görülebilmektedir.Psikosomatik , tıp alanında stresi ayrı bir yere koyarak onu diğerlerinden ayırmış oldu.Bu sayede stres , bu dalda inceleme altına alınmıştır.
Stresin belirtileri kadın ve ya erkek herkeste farklı olmaktadır.Bir kişi kendini stresten kurtarmak istiyorsa kendine yakın hissettiği bir arkadaşıyla konuşarak bundan kurtulmayı başarabilmektedir.Dinlenme , sakin ortamlarda bulunma (yoga , tatil yapma , seyahat , deniz yolculukları) gibi durumlarda stresin azalmasına ve ya kaybolmasına yardımcı olabilmektedir.

Stresten Kurtulmanın Yolları

Eğer duygusal stres geçiriliyorsa (ağlamak istenmesi vs) sevilen bir hobinin yapılması örneğin iyi fotoğraf çekmek , şiir yazmak , resim yapmak gibi.Havuza girmek , ata binmek de strese iyi gelen çözüm yollarıdır.Hamam , masaj yaptırmak gibi eylemlerde stresi azaltabilir.

yuruyusYürüyüş : Yürüyüş , insanın sakin olmasını , kendini iyi hissetmesini sağlayan bir aktivitedir.Park ya da şehrin zarif sokaklarında , ormanlık alanlarda yapılan yürüyüşler stres azalabilmektedir. Sakin bir şekilde yapılan yürüyüşlerde kişi yaşadığı soruna farklı açılardan da bakabilir ve sorunun çözümü için daha iyi ve doğru analizlerde bulunabilir. Ruh halin daha iyi olmasına sebep olur , iştahın açılmasını sağlar.Eğer çocuk sahibiyseniz onlarla hayvanat bahçesine gidip , piknik vs gibi eylemlerde bulunabilirsiniz.Bu iyi gelecektir strese.

 

 

hidroterapiHidroterapi : Hidroterapi’yi sadece deniz kenarı ya da pahalı bir Spa salonunda değil evde banyoda da uygulayabilirsiniz.Deniz tuzu , aromatik yağlar , rahatlatan bitkileri kullanabilirsiniz küvette. Rahatlatan müzikler dinleyebilir ve meditasyon yapılabilir. Rahat müzik dinleme esnasında bitki çayları (nane,papatya) içilebilir.

 

 

 

masaj-yapmak

Masaj Yaptırmak : Vücudun sinir uçlarına masaj yapılması kişiyi çok sakinleştirebilmektedir. Kafa ve ayak ile el parmaklarına , omuzlara yapılan masaj önemlidir.Masaj çeşitli rahatsızlıkların önlenmesinde çok değerli bir yöntemdir.Hormonal sorunlar düzelebilir , iştah açılabilir masaj ile. Psikolojik sorunların çözümü için de iyi bir ilaçtır.

 

 

 

dogru-nefes-almakDoğru Nefes Almak : Doğru nefes için derinden nefes alınmalıdır.Burundan oksijen alıp ağızdan verilmelidir.Solunum jimnastikleri fiziksel ve psikolojik rahatsızlıkların çözümünde değerli yöntemlerden biridir.

 

 

 

 

 

 

sik-sik-gulumsemekSık Sık Gülümseme:

Gülümseme , kadın ve erkeklerin görünümünü daha çekici kılar. Bilim adamları 80’li yıllarda vücut beyin şeklinde bir tanım ortaya koymuştur.Buna göre eğer gülümseme eylemi gerçekleştirilirse ,beyinde de mutluluk hormonu salgılanır.Sinirler , beyne gönderdiği sinyaller sayesinde endorfin ve serotonin hormonlarının salgılanmasını sağlar.Bu iki hormon stresin en önemli düşmanlarıdır.Gülümsemeyen insan için ise tam tersi bir durum söz konusudur.

 

arkadaslarla-sohbet-etmekArkadaşlarla Sohbet Etmek : Sık sık arkadaşlarla arkadaşlarla görüşmeli , sinema , tiyatro gibi etkinliklerde bulunulmalıdır.Tatlı yemek de insanı mutlu eder.İnsanlara yardım etmekte insana iyi gelir.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!