Sperm Donasyonu Nedir, Kimlere Yapılır?

 Sperm Donasyonu Nedir, Kimlere Yapılır?

Erkek kaynaklı üreme sorunları nedeniyle başvurulan bir yöntem olan sperm donasyonu tedavisi Türkiye’de yasal bir yöntem değildir. Bu tedavi yöntemi genellikle Kıbrıs’ta yapılmaktadır. Donasyon tedavilerine her ülke izin vermemektedir. Türkiye’ye en yakın Kıbrıs’ta yapılan bu tedavi hakkında çiftlerin araştırma yapması gerekmektedir. Günümüzde Türkiye’de dâhil olmak üzere çoğu ülkeden çiftler bu yönteme başvurup çocuk sahibi olmaktadırlar.

Sperm Donasyonu Nedir?

Sperm donasyonu tedavisi başka bir erkekten alınan spermler ile döllenmenin gerçekleştirilmesi işlemidir. Çocuk sahibi olmak isteyen bir erkekte yeterli sayıda sperm yok ve spermler kalitesiz ise bu yönteme başvurabilir. Sperm bankasından istenilen fiziki özelliklere göre alınan spermler anne adayının alınan yumurtalar ile laboratuvar ortamında özel bir sıvı ile dolu kap içerisinde döllenmeye bırakılır. Döllenme gerçekleştikten sonra transfer aşamasına geçilir. Transfer gerçekleştirildikten sonra ki dönem normal hamilelik ile aynıdır.

Erkeklerde sperm olmaması doğuştan, geçirilen ciddi hastalıklardan, testis sorunlarından, zararlı madde kullanımından dolayı ortaya çıkabilmektedir. Özellikle spermlerin sayısının az ve hareketsiz olması nedeni ile bu kişilerde tüp bebek tedavisi de başarısız sonuçlanabilmektedir. Sperm sayısı artırılabilen bir durum değildir. Erkekteki sperm sayısı kadında ki yumurta sayısı yaş ilerledikçe ve geçirilen hastalıklara bağlı olarak azalmaktadır.

Sperm Donasyonu Kimlere Yapılır?

Sperm donasyonu tedavisi;

• Defalarca başarısız tüp bebek denemesi yapmış kişilere,
• Spermi olmayan erkeklere,
• Sperm sayısı az olanlara,
• Spermi kalitesiz olanlara,
• Spermi hareketsiz olanlara yapılmaktadır.

Erkeklerde düzensiz beslenme, zararlı madde kullanımı, aşırı kilolar, testis hastalıkları, cinsel istek açıdan yetersizlik gibi sebeplerden dolayı sperm kalitesinde azalma meydana gelmektedir. Uzmanlar çocuk sahibi olmak isteyen erkeklerin en az 3 ay öncesinde beslenmelerine ve sağlıklarına dikkat etmeleri gerektiğini belirtir. Ayrıca kanser tedavisi gibi ciddi hastalıklar geçiren kişilerde normal yollardan çocuk sahibi olamıyor ise donasyon tedavisine başvurabilir. Donasyon tedavilerinde yumurta bağışçıları ve sperm bağışçılarının kimlik bilgileri gizli tutulmakta ve tedavi olacak aile ile tanıştırılmamaktadır. Çoğu aile kendi kalıtsal özelliklerini göstermesi için kendilerine benzeyen donörleri seçmektedir. Unutulmamalıdır ki seçilebilen özellikler fiziki yani görünüm özellikleridir. (saç rengi, yüz yapısı, göz rengi, ten rengi gibi…)

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!