Sol Kolda ve Sol Elde Karıncalanma

 Sol Kolda ve Sol Elde Karıncalanma

Sol Kolda ve Sol Elde Karıncalanma

Sol kolda ve sol elde karıncalanma, kalp krizinden dolaşım bozukluğuna kadar birçok sebepten dolayı karşılaşılabilmektedir. Sol kolda ve sol elde karıncalanmayla sol kol uyuşması ve sol kolda hissiyatın azalması birlikte bulunabilir.

Sol Kolda ve Sol Elde Karıncalanma

Sol Kolda ve Sol Elde Karıncalanma

Sol Kolda ve Sol Elde Karıncalanma Neden olur?

Vitamin Eksikliği

Vücutta eksik bulunan B12 vitamininden dolayı sol kolda ve sol elde karıncalanma meydana gelebilir. B12 vitamini beyin ve sinir gelişimini sağlayan bir vitamindir. Bu sebepten dolayı unutkanlıklara sebebiyet verebilir. B12 eksikliği sıkıntısı çeken kişiler vitamin takviyesi alabilirler.

Karpal Tünel Sendromu

Sol el ve sol kolda karıncalanmaya sebebiyet veren en yaygın durum Karpal Tünel Sendromudur. Karpal Tünel Sendromu ellerde ve kollarda uyuşma ve karıncalanmaya neden olan bir rahatsızlıktır. Karpal Tünel Sendromu, el bileğinin avuç içi hizasında bulunan karpal tünelde sıkışan sinirlerden dolayı ellerde ve kollarda uyuşukluk ve karıncalanma görülmektedir. Aynı el hareketlerinin tekrarlanarak yapılması Karpal Tünel sendromuna sebebiyet verebilir. Karpal Tünel Sendromu tedavi sürecinde iltihap sökücü ilaç veya ameliyatlardan faydalanılır.

Dolaşım Bozukluğu

Sol kola giden kan akışının azalması sol kol ve sol elde karıncalanmaya, uyuşukluğa neden olabilir. Giyilen dar kıyafetler veya takılan takılardan dolayı kola giden kan akışının engellenmesi sol elde ve sol kolda uyuşukluğa sebebiyet verir. Ters pozisyonda uyumak veya oturmak da dolaşım bozukluğundan dolayı ellerde ve kollarda uyuşmaya, karıncalanmaya sebebiyet verir.

Kalp Krizi

Sol el ve sol kolda karıncalanma olduğunda birçok kişinin panikleme sebebi bu durumun kalp krizi riskidir. Kalp krizinin belirtileri arasında yer alan bu durum, sol el ve sol kolda uyuşma, karıncalanma dışında göğüste sıkışmanın da yoğun oranda artmasıyla oluşmaktadır. Bu sıkışmanın daha da yoğunlaşmasının ardından karıncalanma ve uyuşma yerini ağrıya bırakacak ve bu ağrı sırta kadar yayılacaktır.

Felç

Sol kolda ve sol elde karıncalanmanın sonucunda baş dönmesi ve halsizlikle karşılaşılıyorsa felç riski olabilmektedir. Bu durumun daha da ilerlemesi durumunda vücuttaki herhangi bir bölge tutmuyor hissiyatı ile karşılaşılabilmektedir.

Spinal Sinir Sıkışması

Sol ele ulaşan ve eli ayak ve parmak hareketlerini kolaylaştıran sinirlerde bir sıkışma meydana gelmesi durumunda sol elde ve sol kolda karıncalanma hissiyatıyla karşılaşılabilmektedir. Spinal sinir sıkışmasının nedenleri arasında; yaşlılık, motorlu taşıt kazaları, sporda yaralanma ve kireçlenme vardır.
Spinal sinir sıkışmasını iyileştirmek amacıyla gerçekleştirilmesi gereken tedavi yöntemleri; iltihap sökücü ilaçlar(NSAIDS), fizik tedavi, steroid enjeksiyonları, ağrı kesici ilaçlar

Sinir Zedelenmesi

Omuz, omurga ve boyunda meydana gelen sinir zedelenmesi sol kol ve sol elde karıncalanmaya sebebiyet verebilmektedir. Bu durumun asıl nedeni omurgada meydana gelen çatlak ve omuzda bulunan şişliklerdir.

Geçici İskemik Atak

Mini felç olarak da bilinen bu rahatsızlıkta uyuşma, sol kolda ve sol elde karıncalanma hissiyatı 1-2 saat arasında sürebilmektedir. Bu durum ölümcül bir risk teşkil etmez; ancak ileride gerçekleşebilecek felç probleminin habercisi olabilir ve felç riski için tedbir alınması gerekmektedir.

Enfeksiyonlar

Layn hastalığı, HIV/AIDS, herpes simplex ve diğer enfeksiyonlar sol kolda ve sol elde karıncalanmaya sebebiyet verebilmektedir.

Alkolizm

Alkol bağımlısı olan kişilerde vitamin eksikliği sıklıkla görülmektedir. Sinirleri olumsuz etkileyen alkol, sürekli kullanım durumunda sol kolda ve sol elde uyuşmaya yol açmaktadır.

İlaç Yan Etkileri

Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri sinirlerde hasar yol açmaktır. Bu da sol kolda ve sol elde uyuşmaya neden olabilmektedir. İlaç kullanımı bittikten sonra bu durum da ortadan kalkar.

Genetik Hastalıklar

Charcot-Marie-Tooth bozukluğu vb. hastalıklar genetiktir ve sol kolda ve sol elde karıncalanmaya sebebiyet vermektedir.

Yaralanma

Kan dolaşımının azalmasına sebebiyet veren ve sinir sıkışmasına neden olan yaralanmalar sol kolda ve sol elde karıncalanmaya yol açar.

Sistemik Hastalıklar

Sistemik hastalıklara örnek olarak karaciğer böbreklerde sıkıntılara yol açan vasküler ve kan hastalıkları vb. problemlerdir. Bunlardan sebep sinirde dolaşım bozukluğu veya sinirlerde hasar meydana gelmesi durumunda sol elde ve sol kolda karıncalanma görülebilmektedir.

Toksinler

Vücutta bulunan kurşun, arsenik, civa ve talyum gibi ağır metaller sol kolda ve sol elde karıncalanmaya sebebiyet verebilmektedir.

Raynaud Fenomeni

Vücutta titreme, üşüme ve uyuşukluğa sebebiyet veren Raynaud Fenomeni vücudun bazı bölgelerine gerçekleşmesi gereken kan akışında sıkıntı çıkaran ender görülen bir rahatsızlıktır. Bu hastalık kan damarlarında tıkanıklığa ve daralmaya sebep olarak sol elde ve sol kolda karıncalanmaya neden olabilmektedir.

Sol Kolda ve Sol Elde Karıncalanma Nasıl Geçer?

Sol kolda ve sol elde karıncalanma için Nöroloji doktoruna gitmekte fayda vardır. Uygulanacak testler sonucunda sol kolda ve sol elde karıncalanma hissiyatının nedeni ortaya çıkarılacak ve tedavi sürecine başlanacaktır.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!