Soğuktan Korunma Yolları

 Soğuktan Korunma Yolları

Soğuktan Korunma Yolları

Sonbaharın sonları, kış kapıda… Yazın sıcağına alışmış bedenimiz üşümekte. Büyüklerimizin dediği gibi tam da hastalık havası, aman dikkat. Aslında bu sonbaharı ve kışı hasta olmadan geçirmek mümkün. Soğuktan korunmak için atılacak birkaç adım ve biraz özen sağlık dolu bir kış için anahtarlarınız. Bu adımlar neler olmalı biraz detaylı bahsedelim.

Öncelikle soğuktan fiziksel olarak korunmanın en doğru yolundan bahsedelim. Bereler, atkılar, eldivenler, çoraplar… Saklandıkları yerden çıkmalarının zamanı geldi. Kış soğuklarından korunmada en etkili yol kat kat giyinmek. Kalın tek bir parça giyeceğinize lahana gibi kat kat giyinmek çok daha sıcak tutuyor. Gece de kalın tek bir yorgan örtmek yerine bir kaç kat örtünmek daha etkili. Bu arada yaşam alanımızı çok ısıtmak da hem çevreye zararlı (enerji tüketimi açısından), hem de dışarı çıktığımızda bedenimizin yeni ısıya adapte olmasını zorlaştırıyor. Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı son açıklamaya göre insan için en ideal oda sıcaklığı 21 derece.  Oda sıcaklığını 19- 21 derece arasında tutarak ve üzerimize bir hırka ya da kazak alarak hem küresel ısınmayı körüklememiş, hem de kendimizi sıcaklık değişiminden kaynaklanan bir şoktan korumuş oluruz.
Fiziksel olarak kendimizi soğuktan koruduktan sonraki adım bedenimiz içten kışa hazırlamak. Önemli olan anın tadını çıkarmak. Araştırmalar ruhen huzurlu olduğumuzda ve kendimize vakit ayırdığımızda hasta olma ihtimalimizin gözle görülür şekilde düştüğünü vurguluyor. Yani kış depresyonu bizden uzak olsun, kendimizi sevmek ve hayatımızı güzelleştirmek soğuğun bizi yıpratmasının önüne geçecek. Peki ne yapmalı? Koşullara uyum sağlamalı. Artık yazın olduğu gibi parklarda kitap okuyup, müzik dinleme keyfi yapamayacağız. Bunun yerine elimize bir fincan bol tarçınlı salebi alıp, pencere kenarındaki yumuşacık koltuğumuza yayılarak okuyacağız kitabımızı. Bu arada salep sadece sıcaklığıyla içimizi ısıtmakla kalmayacak, üşümüş göğsümüzü yumuşatacak ve öksürüğü de bizden uzak tutacak. Soğuk kış gecelerine keyif katmanın bir başka yolu da bütün arkadaşları eve toplayıp oyun gecesi düzenlemek.  Emin olun en az yazın sahil toplanmaları kadar keyifli geçecek. Bir yandan da bu oyun gecelerine çeşit çeşit bitki çayları eşlik ederse değmeyin keyfinize.

Soğuktan Korunmak için Bitki Çayları

Hangi bitki çayları? Bilelim ki bu hem lezzetli, hem sağlıklı, hem sıcak bu keyiften maksimum fayda ile yararlanabilelim. Malum her bitki çayı faydalı olmayabilir. Kış aylarının baş tacı naneli ıhlamur çayından başlayalım. Nanenin ferahlatıcı etkisiyle nefesi açan bu çay aynı zamanda ıhlamurun rahatlatıcı etkisi ile huzurla dolmanızı ve de içinizin ısıtmasını sağlar. C vitamini deposu kuşburnunu da unutmamak gerekir.  Bir diğer faydalı çay da papatya çayıdır. Bakterilere karşı olan etkisiyle boğazdaki iltihaplarla savaşır. Yine karanfil antiseptik özelliğiyle mikropları sizden uzak tutar ve şahane kokusuyla keyfinize keyif katar. Elma çayı da hem ateş düşürücü etkisiyle hem de  nefes darlığını önlemesiyle kışın gözdeleri arasındadır. Kekik çayı da balgam sökücü ve antibakteriyel etkisiyle  kışın savaşçılarındandır. Bu çaylara hafif bir bal desteği de olursa mikroplarla savaşta bütün silahlarımızı da kuşanmış oluruz.

Soğuktan Korunmak için kış aylarında nasıl beslenmeli?

Soğuktan korunma konusunda dikkat edilecek bir diğer husus da beslenme. Beslenme şeklimizin bağışıklık sistemimize etkisi büyük. Kış aylarında da bağışıklık sistemimizi soğuk havanın yorucu etkisine karşı güçlendirmek adına diyetimizde ufak tefek değişiklikler de yapmamız gerekebilir.
Her daim sofralarımızdan eksik olmaması gereken meyveler kışın da bol bol tüketilmeli.  C vitamini açısından zengin meyvelerin tüketimi arttırılmalı. Mandalina, portakal, greyfurt, limon, elma kışın sıkça tüketmemiz gerekenler arasında.  Muz da kışın oldukça faydalı. Yüksek kalori değeri ile besleyici bir meyve olan muz, içerdiği magnezyumla da soğuk havanın neden olduğu kasılma ve ağrıların önüne geçer.  Tropikal bir lezzet olan kivi de içeriğindeki C vitamini ile fayda sağlarken nar antioksidan , selenyum, magnezyum, folik asit  A ve C vitaminleri içerdiği için kışın sıkça tüketilmelidir. Kışın sizi saran hafif uyuşukluk hissinden kurtulmanın anahtarı da potasyum, tanin ve mineraller içeren ayva tüketmektir. Ayva canlılık ve zindelik verirken bronşit ve öksürük problemlerini de azaltır.
Kışın sebzelerin tüketilmesi de ihmal edilmemeli. Pek çoğumuz kışın hangi sebze var ki tüketelim diye düşünürken imdadımıza brokoli, karnabahar, lahana, pırasa, ıspanak, pazı, karalahana, mantar, kereviz ve turp yetişiyor. Hem salatalarda kullanabileceğimiz hem de çeşit çeşit yemeklerini yapabileceğimiz bu lezzetler lif ihtiyacımızı karşılarken bize bol bol vitamin ve mineral desteğini de ihmal etmiyorlar.
Kış aylarında diyetimizde bol bol yer alması gereken gıda sınıflarından bir diğeri de protein grubu. Hazır balık da ucuzlamışken haftada iki defa balıkla sofralarımızı süslemek hem vücudumuza hem de damağımıza iyi gelecek. Haftada bir kırmızı et ve haftada iki defa da bakliyat tüketmek gerekli. Kahvaltılarda da yumurta, peynir gibi protein açısından zengin besinlere de yer verirsek kışın ihtiyacımız olan proteini sağlamış oluruz.
Bu arada kışın soğuğu, rüzgarı karşısında cildimizi de güçlendirmek boynumuzun borcu. Cildimizi güçlendirmek için ilk adımımız hem içten hem dıştan nemlendirmek olacak. İçten nemlendirmek adına günde en az iki litre su içmek oldukça faydalı. Dıştan nemlendirme adına da nemlendirici krem kullanımını ihmal etmemeliyiz.  Yapılması şart bir diğer bakım da güneş kremi kullanımıdır. Kış geldi diye cildimizi güneşe savunmasız bırakmamak lazım. En az 15 spf güneş kremi dışarı çıkmadan kullanılmalı. Hem güneş kremi cildinizi rüzgarın sebep olduğu kızarıklardan da koruyacak.
Bütün bunları yaptıktan sonra artık kışın tadını çıkarmaya hazırız demektir. Soğuk hava bizden korksun.  Neşeli, keyifli sımsıcak bir mevsim dileğiyle…

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!