Şizofren ve Belirtileri Nelerdir?

 Şizofren ve Belirtileri Nelerdir?

Şizofren ve Belirtileri Nelerdir?

Önemli bir ruhsal hastalık olan şizofren çoğu zaman çok çabuk farkedilmez.Hatta kişinin çok dikkatli izlenmesi gerekir.Bu

Şizofren Nedir?

şizofren

Şizofren;kişinin hareketleri,düşünceleri,duygularını ifade etme şekilleri,gerçeği algı da zorluk ve etrafındaki diğer kişiler ile iletişimi ciddi şekilde bozabilen bir rahatsızlıktır.Şizofren olan çoğu insan okul yaşantısında,ev-aile yaşantısında ve iş yaşantısındaki ilişkilerinde oldukça büyük problemler yaşamaktadır.Şizofren hayat boyunca sürecek bir rahatsızlıktır ve sadece ilaç ile kontrol altına alınabilir.Şizofren hastalar gerçekle,hayali ayırt edemezler ve sürekli ikilem yaşarlar.Bu da çevresindeki kişilerle olan ilişkilerini bozar.Bu hastalığın seyir evresinde,ani kişilik değişiklikleri,davranış bozuklukları,kafa karıştırıcı sesler,düşünceler,görüntüler görebilir,duyabilir ve yaşarlar.Bu hastaların yaşamlarını ciddi anlamda olumsuz olarak etkiler.Şizofren şiddeti,kişiden kişiye değişir.Dönem dönem normal bir yaşam sürerken,dönem dönem de şizofren olan hastaların hareketleri ani ve şok edici olabilir.

Şizofren Türleri

Şizofreninin bir kaç türü vardır.Bunlar;
Paranoid Şizofreni

Bu şizofreni hastalarında,birileri tarafından cezalandırıldıkları y da zülüm gördükleri ile alakalı yanlış inançlara sahip olurlar.Konuşmaları,düşünceleri,duyguları oldukça normal gözüktüğünden,kişinin hasta olduğu anlaşılmayabilir.

Hebefrenik Şizofreni

Bu tür de kişi tutarsız ve kafası karışıktır.Zihni karma karışık olan hastanın,konuşmalarına da tutarsızlıklar yansır.Hastaya dışardan bakıldığı zaman,çocuksu,duygusuz,yüzeysel olarak,çocuksu,uygunsuz hatta şapşal gözükebilir.Günlük hayatlarında yemek yapmak ve duş almak gibi rutin işleri bozan düzensiz davranışlarda bulunabilirler.

Katatonik Şizofreni

Bu türün en önemli özelliği fiziksel semptomlardır.Bu türde ki hastalar genellikle hareketsizdirler.Çevrelerinde olan olaylara karşı reaksiyon vermezler.Hareket etmeye isteksiz,sert ve genellikle katı olurlar.Arada bir yüzünü buruşturur ya da biçimsiz durmak gibi,normal insanlardan farklı hareketler sergilerler.Yanlarında konuşulan cümleleri tekrar ederler.Yetersiz beslenirler,bitkinlik ve yaralanma riskleri oldukça yüksektir.

Ayrışmamış Şizofren

Bu tür farklıdır.Yukarda anlatılan üç farklı şizofren türünün belirtilerini kapsamıyor ise,ayrışmamış şizofren tanısı konulabilir.

Kalıntı(Rezidüel) Şizofren

Bu tür de semptomların şiddeti biraz daha azalmıştır.Delüzyonlar,halüsinasyonlar ve diğer semptomlar hala vardır.Fakat ilk şizofren tanısı konulduğu kadar şiddetli olan belirtiler azalmıştır.

Şizofren Belirtileri

Şizofren hastalarının davranışları ve iç dünyalarında dikkate değer değişiklikler gözlenir.Bazı değişiklikler şunlardır;

Benlik Yitimi

İştah kaybı

Delüzyonlar

Halüsinasyonlar

Dış Güçler Tarafından Kontrol Edilme Hissi

Sosyal Etkileşimden Uzak Durma

Kafası Bulanıklık

Hayali Durum Hissetme

Hijjensizlik

Şizofreni hastalarının çoğunun,dışardan bakıldığında hasta olduğu anlaşılmayabilir.Eğer hasta garip davranışlar sergiliyor ise bu bir belirti olarak kabul edilebilir.Örneğin,şizofren hasta kendisinin şeytani güçlerce rahatsız edileceğini düşünür ve kendini bu güçlerden korumaya çalışır.Bunu da kendisini tamamen alüminyum folyoya sarmaya çalşır.

Şizofren hastalar kendi davranışlarını çok kontrol edemezler.Mantıksız cümleler kurup,kontrolsüz şiddet ve sinir sergileyebilirler.Düşünce olarak çok uç noktalarda yaşayabilirler.

Şizofren Belirtileri

Pozitif Semptomlar

Şüphecilik,sesler duyma,delüzyonlar,anlamsız kelimeler kurma,gözetim altındaymış gibi hissetme.

Negatif Semptomlar:Duygularını ifade edememe,memnuniyetsizlik,kendine bakmama,sosyal etkileşimlerden geri kalma.Bu problemler tembellikle karıştırılsa da aslında ciddi problemlerdir.

Bilişsel Semptomlar:Çevreyi anlayamama,basit şeyleri hatırlayamama,bilgi işleme zorlukları.

Afektif Semptomlar:Genellikle şizofreni hastalarında intihar teşebbüsü vardır.Bunun sebebi ağır depresyon olarak kabul edilir.Psikotik bir epizotta gelip,gider.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!