Sivilce İzleri

 Sivilce İzleri

Sivilceler deri altında bulunan ve yağ üretimi sağlayan bezler ya da kıl köklerin tıkanması sonucu ciltte meydana gelen bir tür problemdir. Ciltte oluşan bu problem ucu iltihaplı ya da iltihapsız kırmızı kabarcıklardır. Sivilce ergenlik dönemindeki gençlerin yaklaşık %85’inde görülmektedir. Bunun yanı sıra bu problem 30’lu ve hatta daha ileriki yaşlarda dahi görülebilmektedir. Bu cilt problemi genellikle yüzde görülmekle beraber alın, göğüs, omuz ve sırt gibi bölgelerde de görülmektedir. Sivilce problemi karbonhidrat konusunda oldukça zengin gıdaların sık sık tüketilmesi, hormonlar ve alınan birtakım ilaçlar sonucunda bu cilt problemi daha da artabilir.

Cilt problemi olan akne yani sivilce izleri yara izlerine benzemektedir. Yaralanmalar sonucu iz kalabildiği gibi oldukça iltihaplı olan sivilceler de süreç sonunda ciltte iz bırakabilir. Bu yara izi hafif olabileceği gibi ağır yara izleri de olabilir. Bu hafif sivilce izlerini deri kendisini yenileyerek tamamen yeniler. Fakat derinin yüzeyini etkilemekle beraber alt kısımlarını da etkileyen sivilcelerin oluşturduğu izleri derinin kendini yenilemesi üzerine geçmeyebilir.

Sivilce izi çeşitleri nelerdir?

Sivilce izleri sivilcenin iltihap oranı gibi değişik etmenler sonucu farklı farklı olabilir. Sivilce izleri hipertrofik izler ve atrofik izle olmak üzere genel olarak iki başlıkta incelenmektedir.

Hipertrofik ya da keloit adı verilen izler ciltteki oluşan problemleri onarmak amacıyla gerekli olan kolajen maddesinin olması gerekenden daha fazla üretilip deri üzerinde birikmesi sonucu meydana gelen izlere verilen isimdir. Kısaca iyileşme sürecinde kolajen miktarının fazla üretilmesi sonucu meydana gelir ve çoğunlukla kırmızı ya da pembe renkli ve yumuşak şişlikler şeklinde görülmektedir.

Sivilce İzleri

Atrofik isimli izler ise sivilcelerin iyileşme sürecinde doku kaybı olduğu zaman meydana gelen izlere verilen isimlerdir. Atrofik isimli izler genellikle 3 türe ayrılmaktadır. Bunlar Icepick, boxcar ve Rolling şeklinde sayılabilir. Yuvarlak olanlara Boxcar, küçük olmakla berber derin olan izlere Icepick ve yüzde dalgalanma görüntüsü oluşturan izlere ise Rolling denilmektedir.

Bu isimleri sayılanlardan farklı sivilce izi olmayıp ciltte renk değişimleri de oluşabilir. Bunlar iz olmamasına rağmen kişileri rahatsız edebilir. Bu renk değişimleri koyu tenli insanlarda sivilce çıkan bölgelerde kararmalar, acık tenli insanlarda ise kızarıklıklar oluşmaktadır. Bu lekeler izler gibi kalıcı değil kısa süre sonra ortadan kalkmaktadır.

Sivilce izleri nasıl tedavi edilir?

Sivilce sonucu meydana gelen izlerin çok farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Güneş koruyucu ve cilt beyazlatıcı kremler kullanılabilir. Çukur şeklinde oluşan sivilce izlerine yağ enfeksiyonu yapılabilir. Bunun yanı sıra yumuşak doku malzemeleri kullanılarak sivilce izi sonucu oluşan çukurların daha az belirgin olmasını sağlayabilir. İğneleme, kimyasal peeling, lazer ile cilt yenileme, sivilce ileri için botoks uygulaması ve ameliyatlar uygulanabilir. Bu yöntemlerden önce mutlaka doktora başvurmak gerekmektedir.

Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!