Sistit Nedir,Belirtileri ve Tedavisi

 Sistit Nedir,Belirtileri ve Tedavisi

Sistit Nedir,Belirtileri ve Tedavisi

Sistit,mesane yani idrar kesesinin iltihaplanmasıdır.Bakteriyel bir enfeksiyondur,aynı zamanda bu rahatsızlığa idrar yolu enfeksiyonu denir.Sistitin en belirgin özelliği,sık idrara çıkma isteği ve idrar yaparken yanma hissidir.

Sistit Nedir,Belirtileri ve Tedavisi

Sistit,idrar kesesi iltihaplanmasıdır.Sistit belirtileri arasında,sık sık idrara çıkma isteği,idrarı yaparken yanma,idrara çıkıldığında zorlanma ve idrarın damla damla gelmesi gibi belirtiler,sistitte en yaygın belirtilerdir.Sistit çocuklarda da görülebilir.Eğer tedavi edilmez ise böbreklerde kanamaya ve enfeksiyona sebep olur.

Sistit sorunu yaşayan kişilerin bir üroloji uzmanına başvurmalıdırlar.Kadınların yaşamlarının bir bölümünde mutlaka yaşadığı sorunlardan biridir.Özellikle yatalak,gebelik,kabızlık,menopoza girmiş ve antidepresan kullanan kişilerin,sistite yakalanma oranı oldukça yüksektir.

Sistit Belirtileri

İdrar yaparken yanma

Sık sık ve az miktarda idrar yapma

Pelvik rahatsızlık,basınç hissi

Hafif ateş

Kokulu ve bulanık idrar

5 yaşının altındaki çocuklarda sinirlilik,iştah kaybı,halsizlik ve kusma gibi genel şikayetler görülür.

Yaşlı kadınlarda ise,kafa karışıklığı,güçsüzlük ve ateş dışında başka belirtiler göstermeyebilir.

Sistite Yol Açan Nedenler

Sistit bir bakteriyel enfeksiyondur.Sistitte en sık görülen enfeksiyon ise bağırsak bakteri enfeksiyonudur.Bunun nedeni ise;

Tuvalet yapıldıktan sonra,arkadan öne doğru silinmesi,yani anüsteki bakterileri,üretreya bulaşmasına neden olmak.

Hormonel değişiklikler.Bunlar arasında en sık olarak menopoz ve gebelik görülür.

İdrar kesesinin tam anlamı ile boşalmaması sonucunda oluşan idrar kesesi sarkması ve şeker hastalığı gibi nedenler,sistite neden olur.

Kadınların genital organlarında kronik olarak enfeksiyon yaşamaları.

HIV ve kanser hastalığı gibi vücut direncini düşüren hastalıklar

Seksüel olarak aktif olmak,bazı doğum kontrol yöntemleri kullanmak

Sistite yakalanmamanın tek yolu,günde iki litre,8 bardak düzenli su içilmesidir.İdrar kesesinin dolu olduğu zaman ise tuvalette idrar kesesinin tamamının boşaltılması gerekir.

Dar pantolon giymemek,pamuklu iç çamaşırı giymek sistini önler.

Genital bölgeye sabun ya da talk pudrası kullanılmamalıdır.

Tuvalet hijjeni oldukça önemlidir.Tuvalette temizlik önden arkaya yapılmalıdır.

Acı gıdalar,kahve ve meyve suları da sistite neden olur.

Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?

Sık sık ve acil idrara çıkma isteği,idrar yaparken yanma,ağrı ve idrarda kan görülme durumunda hemen bir doktora başvurulmalıdır.Sistit önemli bir hastalıktır.Eğer tedavi edilmez ise,böbrek iltihabına neden olabilir.Yanlarda ağrı,kusma,ateş,titreme,bulantı gibi şikayetleriniz var ise vakit kaybetmeden doktora başvurun.

Sistit Nasıl Tedavi Edilir?

Sistitin en önemli tedavi yöntemi,bol miktarda su tüketilmesidir.

Yarım su bardağı suyun içerisine,yarım çay kaşığı kadar soda katarak,idrar asitleri azaltılabilir.Bakteriyel enfeksiyonun tedavisinde doktorunuzun uygun gördüğü antibiyotik kullanımı en doğru olandır.Antibiyotik kullanımı sonrasında da sistit hala geçmedi ise,antibiyotiğe karşı bir direnç geliştirilmiş olacağı düşünülebilir.Bu durumda mutlaka bir doktora başvurulması gerekir.

Sistit tedavisi uzun sürebilir.Günümüzde hastalıklardan tamamen kurtulmak garanti olmasa da,belirtilerin hafiflemesine ve hastaların biraz rahatlamasına neden olabilir.Hangi yöntem hastanın rahatlamasına ve belirtilerin azalmasında işe yarıyor ise o yöntem kullanılmalıdır.Sistit göz ardı edilmemesi gereken bir rahatsızlıktır.Mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!