Sinüzit Nedir?

 Sinüzit Nedir?

Sinüzit Nedir ?

Sinüsler başımızın içinde yüzümüzün etrafında burnumuzun çevresinde yer alan içi burun mukozasıyla burun mukozasının devamı olan bir mukozaya kaplı hava boşluklarıdır. Bu boşluklar sesimizin rezonansını ayarlamaya koku almaya yardımcı olan ve beynimizi sıcak veya soğuk değişikliklerinden korumaya, travmalardan korumaya solunan havanın nemlendirilmesine ve birtakım partiküllerden temizlenmesine ve absorbe edilen partiküllerin temizlenmesine ve çeşitli mikro organizmalara karşı olarak ta sakladıkları savunma sistemlerinin bir parçasını oluşturmaya yardımcı organlardır. Sinüslerin kapıları burun içinde boşluk açılmaktadır bu mukozayı ilgilendiren alerji, üst solunum enfeksiyonu birtakım patolojiler bu sinüslerin kanallarında daralmalara yol açarak sinüzit dediğimiz sinüs boşluklarının iltihabına zemin hazırlayabilmektedir. Sinüzit olduğunda bir hasta hangi yakınmalarla hastaneye gider? Başlangıçta yüzde bir dolgunluk ya da baş ağrısı burun tıkanıklığı, burunda önden ve arkadan geniz dediğimiz bölgeden kötü kokulu akıntı, koku değişiklikleri ağız kokusu gibi yakınmalarla belli olur. Bu yakınmalar olduğunda hastaya muayenede ince teleskop denilen optik cihazlarla burun içine girip boşlukları ekranda kamerada görünebilmekte bu patolojiye uygun olarak tedavi seçenekleri hastaya sunulur. Alttan yatan patoloji alerji ise anti alerjik ilaçlar eklenebilmektedir. Bir takım kortizon içeren spreyler kullanılır.

Sinüzit Nedir

Sinüzit Nedir

SİNÜZİTİN TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Uygun bir medikal tedavi ile %80-90 düzeltilebilir. Uygun antibiyotik kullanımı erişkinlerde kullanılan levofloksasin adlı grupta iyi sonuç alınır. Bu ilaçların kullanımı da kolay günde tek doz tablet şeklinde ama 14 günlük bir tedavi süresi üzerinde titizlikle durulması gereken bir süre ara vermemek gerekir yani iyileştim diye ilacı bırakmamak gerekiyor. 1 haftalık tedavi yetersiz gelebilir yanında başka ilaçlar eklenir bu ilaçlar deniz suyu spreyleri, burun açıcı ilaçlar verilir. Lokal dekonjestan denilen burun spreyleri verilir bu spreyleri 5 günden uzun verilmemesi gerekir bunun yanında antiinflamator verilir. Uygun bir tedavi yöntemleri bunlardır. 2 haftanın sonunda mutlaka hastanın doktora tekrar gitmesi lazımdır eğer burundan sarı akıntılar devam ediyorsa 1 hafta belki 2 hafta antibiyotiğe devam etmesi gerekebilir. 4 haftalık bir tedavi yapılması eğer düzelmeyen vakalarda zorunludur ancak düzelmedikten sora kronikleşmeye gidiş veya bir cerrahi düşünülebilir.

SİNÜZİT TEDAVİSİ UYGULANAN AMELİYATLAR NELERDİR?

Uygun medikal tedaviler yapıldıktan sonra sinüzitte daha çok burun tıkanıklığı, geniz akıntısı gibi şikayetlerin devam etmesi olayın devam ettiğini gösterir. Uygun tedavi yapıldı buna rağmen eğer şikayetler geçmez ise hastaya tomografi çekilir. Bu tomografide sinüslerin içinde iltihabın varlığı görülürse o zaman cerrahi seçenek bahsedilir. Bu ameliyatta endoskopi dediğimiz aletlerle sinüslerin dar kanalların genişletilmesiyle hücreleri açarak geniş bir boşluk haline getirilir ve bu şekilde ameliyat tamamlanmış olur.

HALK ARASINDA SİNÜZİTLE İLGİLİ BİLİNEN YANLIŞ İNANIŞLAR?

Bu konuda çok sayıda başlık sayılabilir yani bunların en başında gelen bilinen duyduğumuz hafif bir baş ağrısın ve burun tıkanıklığında sinüzit var cümlesidir ya Kişinin baş ağrı başka bir hastalığa bağlıdır ya da kişinin tanısı yanlıştır veya ortada başka bir sorun vardır. Sinüzit ilerleyici bir tablodur bu kadar ilerleyici bir sinüzitte insan yaşayamaz. Diğer önemli olan şeyde ıslak saçla sokağa çıkılmasının sinüzit sonucunu doğuracağıdır burada kesinlikle yanlıştır.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!