Sinüzit Nedir? Sinüzit Belirtileri Nelerdir?
Sinüzit, inanılmaz baş ağrılarınızın sebebi olabilir. Bazen durmak bilmeyen akıntı ya da sürekli bir tıkanıklık hissi ile sizi deli edebilir. İçtiğiniz bazı ağrı kesiciler işe yaramayabilir. Aslında geçer deyip sürekli ağrı kesici içmek, hastalığın seyrini daha ağır ve zor hale getirebilir. Sinüzit olduğunuz durumda ya da bu belirtileri yaşadığınızda bir doktora giderek, doktorunuzun önerdiği ilaç ve yöntemlerle sinüzitten kurtulabilir ya da tekrarlaması için yardım alabilirsiniz.
Sinüs, göz ve burnumuzun çevresindeki, kemiklerimizin içindeki boşluklardır. Bu tanımladığımız boşluklar, burnumuza açılır. Burnumuza açılan bu kanallarda iltihaplanmalar meydana gelebilir. Buna sinüzit denir. Sinüzit iki çeşittir. Kronik ve akut sinüzit.
Akut sinüzitte akıntı yeşil, sarı veya kanlı olabilir. Yoğun bir akıntı mevcuttur. Öne eğildiğinizde artan basınç ve ağrılar, geceleri fazlalaşan kuru öksürük, gözlerin ve şakak denilen yerlerde ağrılar, zonklamalar, ateş, yüzün yanı sıra dişe doğru karışan ağrılar oluşur.
Kronik Sinüzitte ise akıntı koyu ve yoğun olurken yine ateş, öksürük ve ağrılar baş gösterir. Bunun yanı sıra ateşte kendini belli eder. Bu belirtiler kronik sinüzitte, yaklaşık üç ay kadar uzun sürer.
Yüz ve Baş Ağrıları
Sinüzitte inanılmaz ağrılar baş gösterir. Özellikle eğildiğinizde başınızın bir bölgesinde, yüzünüzde ağrılar, zonklamalar, başınızı sağa sola salladığınızda, öksürdüğünüzde, ani hareketlerinizde basınç artar ve sizi rahatsız eder. Baş ağrıları akut sinüzitte daha çok görülür. Kronik sinüzitte daha az hatta bazen hiç ağrı olmayabilir.
Ağrının olduğu yerlerde, hassasiyette mevcuttur. Başınızın ya da yüzünüzün ağrıdığı yerlere dokunulduğunda acıyabilir.
Burun Akıntısı
Tek taraflı yaşanan burun akıntısı, sinüzit belirtisi olabilir. Akıntı genel olarak sarı, renksiz ama yoğun, kanla karışık olabilir. Sinüzit akıntısı eğer yayılırsa, öksürük, ses kısıklığı, bronşite sebep olabilir. Tıkanıklık kesilmeden bir dönem sürekli olur. Burun tıkanıklığının yanı sıra aynı zamanda koku alma da azlık ya da neredeyse koku alamama gibi şikayetler görülür.
Sinüzitte Genel Belirtiler
Çocuklarda da görülen sinüzit belirtileri, yetişkinlerle hemen hemen aynıdır. Uyuşukluk, isteksizlik, iş yapamama, depresyon ve ateş gibi şikayetler sık olarak görülür.
Sinüzitin Artış Gösterdiği Mevsimler?
Sinüzitte mevsim geçişlerinde kendini gösterir. Ama en çok ilk bahar döneminde, Mart-Nisan-Mayıs aylarında en sık görüldüğü zamandır. Eğer sinüzit var ise, bu dönemlerde kendinize dikkat etmelisiniz.
Sinüziti Azdıran Unsurlar Nelerdir?
Sinüziti en çok azdıran unsurlardan birisi, kışın kaloriferli evlerimizde kuruyan hava, sinüzite iyiden iyiye zemin hazırlar. Bunun yanı sıra soğuk algınlığı başlamış ise, grip veya nezle olmuşsanız, su dalışları, uçak seyahatleri ve soğuk yerlerde uzun süre kalınması sinüzite sebep olur. Eğer sinüzit iseniz, bu zamanı daha gır geçirebilirsiniz.
Sinüzit En Çok Hangi Hastalıklarla Karıştırılır?
Stres ve gerginliğe bağlı baş ağrıları, nazal alerji, burun bölesinde eğriliğe bağlı tıkanıklık, sinüzit ile karıştırılabilir.
Sinüzit için Etkili Bir Tedavi Yöntemi Var mı?
İlaç ve antibiyotikler ile akut sinüzit tedavi edilebilir. Ama kronik sinüzitler de, tıkanık deliklerin açılmasında ilaçlar işe yaramıyorsa, ameliyat ile bu sorun çözülebilir.
Ameliyat Sonrasında Sinüzit Tekrarlar mı?
Sinüzit ile birlikte, nazal alerji var ise ve sinüzit ameliyatından sonra kişi kendisine dikkat etmezse, sinüzit tekrarlayabilir.
Sosyal Yaşam Kalitesini Nasıl Etkiler?
Günlük yaşantımızı olumsuz yönde etkileyen sinüzit, sürekli bir baş ağrısı, ateş,yanı sıra halsizlik, burun akıntısı ve tıkanıkla birlikte koku alamama gibi sebeplerden ötürü, sosyal yaşantımızı etkiler. Akur sinüzit ise, bunların yanı sıra hastanın sesinde değişiklik, koku alamama, başta doluluk ve ağırlık hissi mevcuttur.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!
Katiliyorum erhan
Sinüzit dayanılmaz bir baş ağrısı yapıyor.Kurtulmak için kavun acısını igne gibi birşeyle burnumuzdan içeri bir damla damlatılırsa sinüzite iyi geldigini duydum tabiki doktora danışmakta fayda var.