Sinirsel yorgunluğun yol açtığı psikolojik ve duygusal durum stres kaynaklıdır.Çocuklukta yaşanan olumsuzluklardan da kişi ilerleyen yaşlarda bu rahatsızlıklarla yüz yüze gelebilimektedir..Yeterince uyku uyunmaması , az dinlenilmesi gibi sebeplerden kaynaklanan bir rahatsızlıktır.Herkesin bazı zamanlarda yaşayabileceği bir durumdur.Sinirsel yorgunluk , depresyon belirtisi olabilir. Unutkanlık gibi sorunların yaşanmasına kadar varabilir.
Sinirsel Yorgunluğun Nedenleri
Vücudun zayıf düşmesi , aşırı yorulmasından kaynaklanan bir rahatsızlıktır.Ne zaman kişi , normal durumdan daha fazla enerji harcarsa vücut bitkin düşer.Elbette bu durum bütün sinir sistemini etkilemektedir.Aşırı duygusal ve zihinsel yük , yetersiz uyku , dinlenememe , zaralı alışkanlıklar , aşırı heyecan ve stres beynin yorgun düşmesine ve yorulmasına neden olmaktadır.Eğer bu yaşam tarzına ara verilmeksizin devam edilirse bazı sıkıntıların yaşanmasına kapı aralanmaktadır.İnsan , yoğun çalışma temposuna ara vermeli , dinlenmelidir.Bu ara sağlıklı olmak ve depresyona girmemek için değerlidir.
Sinirsel Yorgunluğun Belirtileri
Sinirlilik Hali : Kişi en ufak birşeyden sinirlenebilir.Her türlü ses , kişiyi rahatsız edebiliyor.
Huzursuzluk : Kişi bir dakika dahi beklemekten bile sinirli olabiliyor ve huzursuz olabiliyor.
Aşırı Duyarlılık : Ses , ışık , koku.
Uyku Bozuklukları : Kişi hemen uyuyamıyor , beyin sürekli düşünüyor ve kabus görülebiliyor. Uyandıktan sonra dinlenmiş değil yorgun olarak hissedebiliyor kendini.
Sık Sık Baş Ağrısı : Migren gibi sık sık baş ağrısı yaşanması.
Kendine Güven : Kişinin kendine olan güvensizliği.
Cinsel Bozukluklar : Cinsel isteksizlik ve erkeklerde iktidarsızlık görülmesi.
Halsizlik : Kronik yorgunluk , uyuşukluk , yorgunluk hissi.
Dikkatsizlik : Konsantre bozukluğu ve bir şeyi anlamakta güçlük çekme.Bir işi yaparken başka bir işi de aynı anda bitirmeye çalışmasından ötürü her ikisinde de başarısızlık.
Zor Hatırlama : Bir durum hakkında konuşurken birşeyi ifade etmek için kelimeleri dahi anımsayamama durumu.
Ruh Hali : Sürekli kaygı duyulması ve karamsarlık.
Sinirsel yorgunluk kişinin kalp sağlığını da etkileyebilmektedir.Kalpte ani acı duyulması , kan tansiyonu bozuklukları , kalp ritim bozuklukları , soğuk el ve ayaklar , baş ağrısı , sindirim bozuklukları , uykusuzluk , kötü rüya görme , bulantı ve kusma görülebiliyor. Bazı kimseler bu gibi rahatsızlıklar yaşamasına rağmen sigara , alkol ve ya uyuşturucu kullanmaya başlayabiliyor fakat bu seçeneklerden hiçbirisi kişinin sorunlarını çözememektedir.Tam tersine sağlığının daha da kötüleşmesine zemin hazırlamaktadır.
Sinirsel Yorgunluk Çözümleri
Genellikle sinirsel yorgunluk hali kişi de yok gibi görünebilir.Kişi yorgun olduğunda bunu üzerinde hiç durmayabiliyor.Bu yorgunluk hali süreklilik arz ettiğinde bu sorun hakkında düşünülmesi gerekliliği mutlaka hissedilmelidir.Bu gibi rahatsızlıklar da hemen ilaca sarılmak doğru bir yöntem değildir ve doktor tavsiyesi mutlaka alınmalıdır.Kişi yoğun yaşam temposuna bir tatil ile ara verebilir ,seyahat ederek bu soruna çözüm bulabilir.
İyileşmeyi Hızlandırmak İçin Yapılması Gerekenler
1- Sinir yorgunluğuna neden olabilecek sebepleri gözden geçirmelidir.Çocukluk döneminde yaşanan psikolojik travmanın anne ve baba eliyle savuşturulması önemlidir.Çocuğa aşırı baskı uygulanması gibi durumlar ilerleyen yaşlarda kişiyi bu gibi durumlarla karşılaştırabilmektedir.
2- Doğru organizasyonla çalışma zamanı çalışma , dinlenme zamanı dinlenme. İşe , dinlenme zamanında dinlenilmiş bir halde gidilmelidir.
3- Uykunun düzene oturtulması gerekmektedir. Bunun için :
– Her sabah aynı saatte kalkmalı
– Yatakta bilgisayar kullanmak , yemek , kitap okumak gibi faaliyetlerde bulunulmamalı
– Sadece yorgun olunduğunda ve uyku geldiğinde uyumaya gidilmelidir.
– Uyumadan önce kafeinli içeceklerden , alkolden ve fazla yemekten uzak durulmalıdır.
– Bol bol egzersiz yapılmalı , temiz havada yürüyüş , yüzmek , bisiklete binme gibi faaliyetler faydalı olacaktır.
– Düzenli yemek yenmelidir.
– Meditasyon yapmak , sessiz ortamlarda dinlenmek , müzik dinlenmeli.
– Bitkisel çaylar içmek
– Hareketli bir yaşam tercih edilmeli , sürekli oturmamalı.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!