Sınav stresi sınava ilişkin oluşan endişelerin kontrol edilememesi ile oluşan, her ne kadar sınav konularına hâkim de olunsa yaşanan stres sonucunda oluşan panik hali ile istenilen sonucun elde edilememesi olarak tanımlanmaktadır. Genellikle bu stresi yaşayan kişinin bu sınavın çok önemli olduğuna olan inancı ve hayatında önemli bir nokta olacağını bilmesi sonucu oluşmaktadır.
Sınav Stresinin Belirtileri Nelerden Oluşmaktadır?
- Huzursuz olma durumu
- Gözlemlenen endişeli ve tedirgin bir hal
- Başarısızlık korkusunun oluştuğunun anlaşılması
- Çalışmaya karşı oluşmuş olan istek kaybı
- Zaman zaman yaşanan mide bulantısı
- Titreme
- Ağız kuruluğunun oluşmuş olması
- Terleme gibi sorunların yaşanması
- Uyku düzeninin giderek bozulmuş olması
- Yeni oluşmaya başlayan dikkat eksikliği
- Kendine olan güvenin giderek azalıyor oluşu,
- Oluşan yetersizlik ve değersizlik hissi
Sınav Stresinin Öğrenci Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Öğrenilmiş olan bilgilerin yansıtılamıyor oluşu, giderek oluşan ve artan dikkat dağınıklığı ya da ders çalışmama isteği enerjisiz olma gibi durumlar; sınav stresinin öğrenciler üzerindeki etkilerine örnek olarak verilebilmektedir. Bu sınav stresinin oluşmasının en büyük sebebi ise mükemmele ve rekabete odaklı olan kişilik ve düşünce yapısıdır. Aynı zamanda aile başta olmak üzere çevrenin baskısı da bu stresin oluşmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu sebeplerle oluşmuş olan sınav stresi kişilerin; sınava hazır hissetmemesine, bilgileri gereksiz bulmasına ya da kendini aptal gibi hissetmesi gibi düşüncelerin oluşmasına sebep olabilmektedir. Bu düşünceler yerine koyulabilecek en iyi düşünce sistemi ise; kişinin yapabileceğinin en iyisini yapmaya odaklanması ve bu sınavın dünyanın sonu olmadığının farkına varmasıdır.
Sınav Stresinin Üstesinden Gelinmesinde Uygulanması Gereken Yollar Nelerdir?
Sınav stresinin üstesinden gelinmesinde uygulanabilecek yollar ise şunlardır: Düşüncelerinin farkında olarak aslında gerçek olmayan düşüncelere sahip olmadığını kavrayabilmek, Nefes alıp verme ile ilgili egzersizler yapmak, Gevşeme ve rahatlama için egzersizler yapmak, Stresinin var olduğunu kabul ederek bunu bastırmaya değil yönetmeye çalışmak ya da kişinin dikkatini farklı bir noktaya vermesi yöntemi.
Sınav Stresi Yaşayan Bir Öğrenciye Ailesi Nasıl Davranmalıdır?
Aile, çocuğuna beklentileri üzerinden baskı kurmamalı ve çocuğunun gireceği sınavın istediği şeyin gerçekleşebilmesi için sadece bir araç olduğunu unutmamalıdır. Çocukların sınırları konusunda aileler bilinçli olmalı ve buna göre hareket etmelilerdir. Aynı zamanda da aileler çocuklarına onlara güvendiklerini mutlaka hissettirmelilerdir. Sınavla ilgili olarak çocuklarıyla yapacakları konuşmalarda bunun hassas bir nokta olduğunun bilincinde olarak bu dönemde onlarla olan konuşmalarını buna göre ayarlamalılardır. Aynı zamanda böyle durumlarda psikolojik destek alınıp alınmaması gerektiği, ya da ne zaman alınması gerektiği de merak edilen bir konuyu oluşturmaktadır. Eğer çocukta depresyon, anksiyete gibi ruhsal hastalıklar oluşmuşsa bu durumda psikolojik destek alınması, çocuğun rahatlamasını sağlayarak süreci çok daha iyi yönetmesine fayda sağlayacaktır.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!