Kesirli beslenme sadece kilo vermek için büyük bir fırsat değil, aynı zamanda kişinin kendi sağlığını geliştirmek için de önemli bir adımdır. Özellikle kesirli diyet mide, bağırsak ve karaciğer problem yaşayan kişiler için çok yararlı olur. Zaman olmayınca, yorgunluk varsa yanlış besleniyoruz, sık sık kahvaltı düzgün yapmıyoruz, öğle yemekte çeşitli fastfood yemekleri yiyoruz ve akşam yemeğinde ise ne varsa her şeyi tüketiyoruz. Bu yüzden vücutta sık sık sorunlar olmaya başlar, sinir bozuklukları şeklini de getirir.
Eğer çok sağlıklı olmak isterseniz, o zaman kesirli beslenmelisiniz. Bu aslında çok zor değil gibi görünüyor, sadece her zaman böyle beslenerek yaşamalı.
Kesirli Yemek
Yemekleri sık sık küçük porsiyonlarla yemek demektir. Küçük porsiyonlar yerken mide daha kolay yemekleri sindirir ve bağırsak problemlerini azaltır, ishal, mide bulantısı, şişkinlik olmaz.
Kesirli Diyette Zayıflama İlkeleri
Diyet prensibi şudur: Vücut sık sık ve küçük porsiyonlarda yemeye alışır, sindirimi geliştirir, mide normal boyutuna döner, sindirim sistemi ve karaciğer normal çalışmaya başlar.
Gündüz 3 kere yemek azdır, her 4 saatte bir yemek yemeli. Hatta daha sık sık olabilir 6 kereye kadar. Ama en uygun porsiyon boyutları: en fazla 1 bardaktır.
Kesirli beslenmeye alışmaya zordur, ancak sık sık ve az miktarda yerken her şeyi yiyebilirsiniz. Genellikle böyle beslenmeyi doktorlar ülser ve ya diğer mide hastalıkları olunca tavsiye ederler. Ama eğer yanlış beslendiğinizi hissediyorsanız, o zaman kesirli diyet yapmalısınız.
Yanlış Beslenme Belirtileri
• Rahatsızlık hisstme organizmada;
• Sık sık kusma ya da ishal,
• Şişkinlik,
• Mide koliği,
• Ağrı bağırsakta, mideve karaciğerde.
Kötü oluncaya kadar beklemeyin, doğru beslenmeye çalışın, üşenmeyin. Birincisi kesirli diyet yapmaya başlayınca bir hafta geçtikten sonra 1-1,5 kilo verdiğinizi göreceksiniz. İkincisi yemekten sonra midede rahatsızlık olmayacaktır. Küçük porsiyonlar yerken vücut iyi çalışmaya başlar.
Diyet Kuralları
1. Yemek 5-6 kez günde yemeli.
2. Porsiyon bir bardak gibi olmali (250 gram).
3. Her 3,5 – 4 saat yemek yemeli, iştah olmazsa bile de çünkü daha vücut alışmadı.
4. Yavaş yavaş günlük kalori tüketimini azaltmalı 1200-1600.
5. Takip etmeli protein, yağ, karbonhidrat, vitamin, eser elementler ve lif miktarı vücutta.
6. Fastfood yemeklerden vazgeçmeli.
Ayrıca diyetle birlikte fiziksel aktivite olmalı. Asansörleri kullanmayın, kendiniz yürüyün. Fitnes, yoga, step, açık havuz kullanabilirsiniz.
Diyet gıdaları
Temel diyet gıdaları ; az yağlı ve az kalorili yemeklerdir. Bunlar çeşitli çorbalar, yağsız et, tavuk ve balık, tahıl, kepekli ekmek. İyi de gelir süt, kefir, yoğurt ve az yağlı lor peynir. Ama şeker, çikolata, abur cubur fastfood tavsiye edilmez.
Kesirli Diyetin Ana Ürünleri
• Sebzeler: brokoli, karnabahar, beyaz ve kırmızı lahana, kabak, patlıcan, soğan, havuç, kuşkonmaz, salatalık, domates, turp, pancar.
• Meyve: elma, portakal, greyfurt, mandalina, kivi, nar, şeftali, armut, ananas, kuş üzümü, çilek, ahududu, bektaşi üzümü, yaban mersini, böğürtlen, karpuz, kavun, çilek.
• Yeşillik: ıspanak, kuzukulağı, dereotu, roka, maydanoz, marul, rezene, fesleğen, kereviz.
• Süt ürünleri: yoğurt, kefir, süt, yağsız lor peynir.
• Balık ve et: tavuk, hindi, dana eti, kalkan, nehir levreği, mezgit, morina, ton balığı, kalamar, yengeç.
Yasak Ürünler
Şeker, kahve, tatlılar (simit, börek, hamurlu ürünler, kurutulmuş meyveler, helva, çikolata, kurabiye, pasta)Ayrıca yağda kızartılmış yemekler, mide için çok kalorili oluyor.
Kesinlikle yasak fastfood ve dondurulmuş mamul ürünler: köfte, gözleme, mantı vb yememeli.
Bu ürünleri de yememeli, çünkü çok yüksek kalorilidir: badem, ceviz, fıstık, fındık, kaju fıstığı, ayçiçeği çekirdeği, kaz, kuzu, tavşan, bezelye, soya, fasulyesi, mercimek, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru erik.Gazlı içecekler ve marketteki meşrubat suları da içmemeli.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!