Belki de, dünya genelinde en fazla bağmlılık yapan maddelerin başında gelen sigara, milyonlarca insan tarafından içilmekte ve her geçen gün sigara içim oranında artışlar gözlemlenmektedir. Sigara içen kişi sayısı, sigara içmeyenlere göre daha fazla olduğunu düşünürsek insanların kendilerine ne denli zarar verdiklerini ve dünya üzerinde nasıl bir duman kütlesi oluştuğunu anlamak son derece kolaydır. ”Sigaranın zararları nelerdir” başlıklı yazımız, kısa vadede, uzun vadede, pasif içicilik ve sigaranın hangi hastalıklara neden olduğuna dair bilgiler içermektedir.
Sigaranın Kısa Vadeli Etkileri Nelerdir?
Sigarayı kullandıktan hemen sonra bazı değişiklikler fark etmeye başlayacaksınız. Parmaklarınız sarı renkte, nefesinizle saçlarınız ve giysileriniz duman gibi kokacak ve dişleriniz lekeli olacak. Ayrıca, öksürük geliştirebilir ve burun akıntısı, ateş, kaşıntı ve mukus gelişimi gibi birçok alerji belirtisi yaşarsınız.
Belki de bunlardan hiçbiri sizin için çok kötü bir sorun olarak görünmez, ancak sigaranın etkileri henüz o andan itibaren başlar ve zaman geçtikçe daha kötü sonuçları da beraberinde getirir. Zamanla, akciğer kapasitesi azaldığından ve aktif kalmanızda daha zor bir zamana sahip olduğunuzdan, atletik yetersizliğe sahip olduğunuzu fark etmeye başlayacaksınız. Ayrıca tansiyon artışları da, zamanla görülecek sorunlardan biridir.
Sigaranın Uzun Dönem Etkileri Nelerdir?
Zamanla, yukarıdaki tüm problemler daha da kötüleşecektir. Şimdi, sigaranın uzun dönem etkilerini inceleyelim.
Ellerinizdeki ve dişlerinizdeki kararmalar daha da kötüleşecektir. Bir sigaraya ihtiyaç duyduğunuzda parmaklarınız titreyecektir. Sigarasız kaldığınız sürece istek çok daha yoğun olacaktır; Sigara içen veya duman gibi kokulara yaklaşmak diğer taraftan da isteği kolayca tetiklenebilir. Bir zamanlar keyif verici bir alışkanlık olan sigara, zamanla bir zorunluluk haline gelecektir.
Ayrıca, nefes alışınızın daha sorunlu hale gelmiş olabileceğini de göreceksiniz. Çünkü yara dokusu boğazdan ve akciğerlerden içeri girer. Sigara alışkanlığınız nedeniyle tüm solunum sisteminiz bozuluyor. Bu yara dokusu, zamanla kanser gibi ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceği anlamına gelir.
Sigara ve Toplumsal Hasar
Kısa ve uzun vadede sigaranın zararlarında fiziksel hasarları ortaya döktük. Ancak sigaranın toplumsal hasarlara da yol açabileceğini unutmadan, bu konuya da değibelim. Sigara, ülkemizdeki tüm kapalı alanlarda temel olarak yasaklanmıştır. Hemen hemen tüm restoranlar, mağazalar, alışveriş merkezleri ve hatta parklarda kullanımı, yasaklandı. Sigarayı artık sokaklarda, sigara içilmeye serbest odalarda ve belirli alanlarda içebilmektesiniz. Zamanla sigara, açık alanlarda da yasaklanacak ve sigara içmek için artık daha da sabırsızlanacaksınız.
İnsanlar kendi çevrenizde çocuk sahibi olmak istemeyebilirler veya çevrenizde olmak istemeyebilirler. Muhtemelen pasif sigara içilmesinin etkileri konusunda endişelenirler ve kendileri için sigara içmekle ilgili fiziksel problemlerden hiçbirine dayanmak istemezler.
Sigara Kansere Neden Olur
Sigara, kanserin en büyük nedenleri arasında gelir. Akciğer kanseri vakası yaşayan 5 insandan 4’ü sigarayla ilişkilidir. Aynı zamanda aşağıdakiler de dahil olmak üzere en az 13 kanser türüne yakalanma riskini arttırır:
• Yemek borusu kanseri
• Ağız ve boğaz kanseri
• Mesane kanseri
• Kolon kanseri
• Pankreas kanseri
• Böbrek kanseri
• Larenks kanseri
Sigara İçmek Bağışıklık Sistemini Nasıl Etkiler?
Sigara, bağışıklık sistemine zarar verebilir ve sigara içen insanlar pnömoni, tüberküloz ve influenza gibi hastalıklara daha duyarlı hale getirebilir.
Sindirim sisteminin astarında bir iltihaplanma olarak bilinen Crohn hastalığı sigara içenlerde daha sık görülmektedir. Belirtiler karın ağrısı, ishal ve yorgunluk içerir.
Sigara, romatoid artrit riskini ikiye katlar, özellikle el ve ayaklardaki eklemlerin kronik bir inflamasyonu ortaya çıkarır. Belirtiler eklem ağrısı ve şişme içerir.
Sigara İçmek Solunum Sistemini Nasıl Etkiler?
Sigara dumanı ciğerlerinize ciddi anlamda zarar verir, ses sistemlerini rahatsız eder. Ayrıca astımı kötüleştirir. Sigara aşağıda yer alan hastalıkların en büyük nedenlerindendir:
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) – Nefes almayı son derece zor hale getiren bir grup akciğer hastalığıdır. Belirtiler arasında nefes darlığı, hırıltılı solunum ve öksürük sayılabilir.
Pnömoni – Hava torbalarının iltihaplanmasına ve akciğerlerin sıvı ile dolmasına neden olan bir enfeksiyondur. Belirtiler, balgam ya da sinüs, ısınmış nefes darlığı ve nefes almada zorluk gibi durumları ortaya çıkarır.
Tüberküloz – Ciddi bir bakteriyel akciğer enfeksiyonudur. Belirtiler arasında öksürme, kilo kaybı, ateş ve yorgunluk bulunur.
Sigara İçmek Gözlerinizi Nasıl Etkiler?
Sigara içenler, yaşlılık döneminde kör olmakla birlikte dört kat daha fazla bu riski taşımaktadır. Sigara, göz konusunda şu riski artırabilir:
Katarakt – Göz merceğinin bulutlanmasıdır. Bulanık görüş, ışığa karşı hassalık ve görme bozukluğu belirtileri içerir. Sigara, katarakt geliştirme şansınızı iki katına çıkarır.
Makula dejenerasyonu – Görme alanının merkezinde bir kayba neden olan bir hastalıktır. Belirtiler, lekeleri, bulanık görme ve eğri görünen düz çizgileri görmeyi içerir. Sigara, maküla dejenerasyonu geliştirme şansınızı üç katına çıkarır.
Üveit – Gözün ortasında bir iltihaplanma sorunudur. Belirtiler ağrı, kızarıklık ve göz hassasiyetidir.
Sigara İçmenin Diyabete Etkisi Nedir?
Araştırmalar sigara içiminin tip 2 diyabete neden olduğunu gösteriyor. Sigara içmek, tip 2 diyabet geliştirme şansınızı %30-40 artıracaktır. Ne kadar çok sigara içerseniz, şeker hastalığı geliştirme şansınız o kadar yüksek olur. Ayrıca, sigara içmek, her türlü şeker hastalığının kontrolünü zorlaştırır. Sigara içenlerin, insülin dozlarıyla ilgili sorun yaşama olasılığı daha yüksektir.
Gebelikte Sigara İçmenin Zararları Nelerdir?
Hamilelik sırasında sigara içilmesi doğmamış bebeğe ciddi zarar verebilir. Etkiler şunları içerir:
• Düşük ve ölü doğum riskini önemli ölçüde artırmak
• Erken doğum yapma riskini arttırmak
• Bebeğin doğumundan sonra sağlık sorunlarını ortaya çıkarmak
Hafif ve Mentollü Sigaraların Zararları Nelerdir?
Daha az zararlı bir sigara diye bir şey asla söz konusu değildir. Hafif, düşük katranlı ve mentollü sigaralar, büyük tütün şirketlerinin insanların kendi ağına çekmesini sağlayan bir pazarlama stratejisinden başka bir şey değildir. Hafif veya mentollü bir sigaranın, normal bir sigara kadar katran ve nikotin miktarına sahip olduğunu asla unutmayın. Kendinizi, ”ben mentollü sigara içiyorum” diyerek kandırmayın.
Mentol sigaralar, mentol içermeyen sigaradan daha bağımlılık yapıcı addedilir, ancak bağımlılığın mentol ve düzenli sigaralar arasında nasıl ve neden farklılaştığı konusunda daha fazla araştırma gereklidir. Tıpkı mentollü sigaralar gibi, purolar da aynı veya benzer riskleri taşırlar.
Pasif Sigara İçiciliği Nedir?
Tütün dumanından etkilenen sadece sigara içiciler değildir. Pasif içicilik, özellikle de çocuklar ve sigara içmeyenler için ciddi bir sağlık tehlikesi oluşturmaktadır. Yüksek tansiyonu olan veya yüksek kan kolesterolü olan sigara içmeyen kişiler, pasif dumana maruz kaldıklarında kalp hastalıkları geliştirme riski taşırlar.
Pasif içicilik, yaklaşık 34.000 prematüre kalp hastalığı ölümüne ve 7.300 akciğer kanseri ölümüne katkıda bulunmakadır. Araştırmalar, evde veya işyerinde çevresel tütün dumanına maruz kalanlarda kalp rahatsızlığı geliştirme riskinin yaklaşık %25-30 daha yüksek olduğunu gösteriyor. Sigara içenlerin çocukları, sigara içmeyen çocuklardan çok daha fazla solunum yolu enfeksiyonuna sahiptir.
Özellikle çocuklar için çok büyük tehlike arz eden pasif içicilik için ebeveynler, çok dikkatli olmak zorundalar. Çocuklarını, daha küçük yaşta hastalığa sürüklemek, ebeveynlerin çocuklarına verdiği en büyük zarardır. Bu nedenle, sigara içiyorsanız bile ev ortamında sigara içmekten vazgeçmeli, sigara içecekseniz çocuklarınızın bulunmadığı ortamları tercih etmelisiniz.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!