Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir
Ses kısıklığı herkesin yaşayabileceği bir sorundur.Ses kısılmasına hemen çözüm bulunabilirken,bazende uzun bir tedavi gerektirebilir.
Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir
Ses kısıklığı sırasında, seste çatallaşma ve boğuk ses meydana gelir.Gırtlağın altı kısmında oluşan sorunlar da,ses daha cılız ve az çıkar,gırtlağın yukarısında oluşan problemler de ise ses daha kalın olur.Ağız da olan sorunlar da ise ses burundan çıkar.
Ses Kısıklığının Nedenleri Nelerdir?
Ses kısıklığına sebep olacak bazı faktörler vardır.Bunlar;
Alkol kullanmak
Bağırmak
Aşırı ve bağırarak konuşmak
Kirli havaya maruz kalmak da ses kısıklığına neden olur.
Larenjitin de ses kısıklığına neden olduğu bilinir.Gırtlakta oluşan iltihap nedeni ile ses tellerine baskı uygulanması sonucunda larenjit oluşur.
Boğaz reflüsü yani larengofarengeal reflü nedeni ile midede var olan asidin yemek borusuna yerleşmesi,ses kısıklığına neden olur.
Ses tellerinde titreşim aksaklığı
Sesin yanlış kullanılması sonucunda ortaya çıkan ses teli nodülü
Kişi de oluşan bazı nörolojik bozukluklar
Ses tellerinde oluşan dokunun deforme olması sonucunda ortaya çıkan polipler
Gırtlak kanseri ses kısıklığına neden olur
Gögüs ve boyun cerrahisinden kaynaklı laringealde yani gırtlakta oluşan sinir yaralanması
Ses Kısıklığının Belirtileri
Fısıldayarak konuşmak
Boğaz ağrısı
Yutma zorluğu
Gırtlak kaslarında görülen,aşırı kullanım sonrasında ses tellerinin kasılması
Ses Kısıklığının Tedavisi
Alkol ve sigara tüketiminden sonra oluşan ses kısıklığı tedavisinde,sigara ve alkol kullanımını hemen kesmek gerekir.Eğer bırakılmıyor ise hemen bir uzmandan yardım alınmalıdır.
Kirli hava,aşırı konuşma ve bağırmaya yönelik kesilen ses kısıklarının tedavisinde,ilaç kullanmadan,dinlenerek geçmesi beklenmeli.
Larenjitten kaynaklanan ses kısılmalarında bir hekime gidilmeli,ses kısılmalarının sebebi araştırılmalı.Doktorun uygulayacağı tedavi yöntemlerine uyulmalı.
Boğaz reflüsünden dolayı oluşan ses kısıklığının tedavisinde yağlı yiyeceklerden,baharatlı yiyeceklerden uzak durmalısınız.Eğer kişi kilolu ise kilo vermelidir,yüksek yastıkta yatılması gerekir ve sürekli boğazın temizlenmemesi gerekir.
Ses tellerinde oluşan poliplerden kaynaklı ses kısılmalarında cerrahi müdahale gerekebilir.
Ses tellerinin kalınmaşmasının bir kaç nedeni olabilir.Hekimin uygulayacağı tedaviden başka bir şey yapılmamalıdır.
Nodüle bağlı ses kısıklarında konuşma terapisi uygulanarak,hastaya doğru ses kullanımı öğretilir.Bu yöntem seanslarla devam edebilir.Seans sonrasında ses kısıklığı büyük oranta geçecektir.
Yukarda belirttiğimiz tedavi yöntemleri sayesinde,ses kısıklığı kısa zamanda ortadan kalkacaktır.Bu duru kişiden kişiye bir de hastalığın seyrine göre değişiklik gösterir.Aşağıda belirteceğimiz bitkisel tedavi yöntemlerini doktorunuza danışıp,uygulayabilirsiniz.
Zencefil:Ses kısıklığına en iyi gelen bitki zencefil olarak bilinir.Ses kısılmasına neden olan mukoza sağlığın tekrardan düzelmesine yardımcı olur.Üst solunum yollarına da zencefil iyi gelmektedir.Düzenli olarak tüketilen zencefil,yemek,salata ve zencefil çayı olarak kullanılması ise ses kısılması ortadan kalkabilir.
Bal:Balın bir çok faydası vardır.Bu faydalar arasında ses kısıklığıda vardır.Bal doğal antibiyotiktir.Ses kısılması ile alakalı tüm hastalıklarda bal kullanılabilir.
Bal,boğazı nemli tutar ve mikropları öldürme konusunda çok etkilidir.Ses kısıldığında arada bir kaşık bal yemek faydalıdır.
Bunun ile birlikte bal ve karabiber tüketimi,ses kısılmasına iyi gelir.
Elma Sirkesi:Ses kısıklığı ve boğaz ağrısına elma sirkesi iyi gelir.Bunun yanı sıra elma sirkesinin antimikrobiyal özelliği vardır.Bu özelliği sayesinde boğazda oluşan enfeksiyonları giderir.
Bir şeker kaşığı doğal elma sirkesini bir bardak su ile karıştırın ve için.Ses kısıklığı sorununuz geçene kadar tüketin.
Tuzlu Su ile Gargara:Bu yöntem ses kısıklığını kısa süre içinde geçirecektir.Tuzlu su,ses kısıklığına neden olan mukus kaynaklı sorunları ortadan kaldırır ve boğaz enfeksiyonlarına iyi gelir.
Buhar Tedavisi:Boğaz kuruması,ses kısıklığına neden olur.Buhar tedavisi sonucu bu sorun ortadan kalkabilir.Tedavinin daha da etkili olabilmesi için,kekik,nane,lavanta,papatya yağını buhara ilave edebilirsiniz.
Acı Biber:Ses kısıklığı tedavisinde kullanılan bir başka bitkisel üründe,acı biberdir.Boğazda ses kısıklığının giderilmesinin yanı sıra şiş,tahriş,enfeksiyon ve ağrıya da iyi gelir.
Acı biberin içerisine,bir çay kaşığı bal ilave edin ve tüketin.Yarım çay kaşığı içerisine,bir çay kaşığı acı biberi ve bir bardak suyu karıştırıp içebilirsiniz.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!