Şeker Hastalığının Belirtileri

 Şeker Hastalığının Belirtileri

Şeker hastalığı belirtileri nelerdir? Şeker hastalığı nedir? Şeker hastalığı kronik bir endokrinolojik hastalıktır. Ana şeker hastalığı belirtileri kanda artmış olan glikozdur. (şeker). Glikoz enerji kaynağı tüm vücut hücreleri için vardır. Ancak yüksek ölçüde glikoz toksik özellikleri gösterir. Diyabet damarları, sinir dokusuna ve diğer vücut sistemlerine zarar verir. Gelişen komplikasyonları – nöropati, katarakt, nefropati, retinopati ve diğer bazı hastalıklardır.

Şeker Hastalığı Belirtileri

Şeker hastalığının belirtileri nelerdir? Şeker hastalığı belirtileri kanda yüksek şeker olmasıdır. Normal şeker rakamı sabahları -5,5 mm/l, ve gündüz – 7,8 mm/l. Eğer 9-13 mm/l olursa hastanın ilk şikayetleri ortaya çıkar. Bu sırada hasta kişi bol bol ve sık idrara çıkar. İdrar miktarı 24 saatte 2 litreden daha fazla olur. Hasta, tuvaleti birkaç kez kullanmak zorunda. Hasta, geceleri sık sık tuvalete idrar için kalkar. Eskiden teknoloji eski olduğunda önce doktorlar idrarı inceleyerek bu hastalığı teşhis ediyorlardı.
Vücut sıvı çok kaybeder, susuzluk artar. Cilt, yüz, vücut kuru olur, cildin esneklik kaybolur; dudaklar kuruyor, hasta tükürük eksikliği hissediyor ağızda. Genellikle hasta sürekli su içmek ister, gündüz de, gece de. Bazen hasta olan kişi 3 – 4 litre ve hatta 5 litre de gündüz içebilir. Ne yazık ki birçok hasta şeker hastası olduğunu bilmediği sırada, meyve suları, şekerli içecekler, gazlı sular içebiliyor ve böylece kendi durumunu daha ağırlaştırıcı yapmış oluyorlar. Susuzluk vücudun koruyucu tepkisi bu durumda. Temiz su veya şekersiz çay içmeli .
Glikoz vücuda girince kandan sonra idrara gider, hücreleri glikoz alamaz. Yani vücut dokuları enerjiyi alamıyor. Bu hücreler beyne sinyal gönderir açlık ve yetersiz besin bilgileri ile ilgili. Sonuç olarak hastanın iştahı çok artıyor, çok yemek yerse bile de dayanamıyor.

Bu nedenle ilk diyabet belirtileri: susuzluk, kuru cilt, ağız kuruluğu, artan iştah, büyük miktarda günlük idrar.
Yüksek glikoz beynide olumsuz etkiliyor. Görünür diğer şeker hastalığı belirtileri: yorgunluk, sinirlilik, sık sık ruh hali değişikliği, konsantre için yetersizlik, azalmış çalışma yetenekleri vb. Ancak bu belirtiler başka hastalıklar olduğunda da ortaya çıkabilir, bunun için spesifik belirtiler olunca tam diyabet belirtileri diye düşünmemeli.
Diyabet için karakteristik olarak kanda şeker düzeyleri artabilir çok ölçüde ve sık sık bir günde. Yani sağlıklı kişinin maksimum kan şekeri farklı görünür günde 1-2 kere. Diyabet hastasının gündüz şeker böyle değişebilir 3 mm/l – 15 mm/l Daha erken diyabetin bir işareti bulanık görmek, görmede zorlanmaktır. Görme bozukluğu birkaç dakika, saat veya gün devam edebilir sonra normal görme durumuna döner.

Şeker hastalığı özellikle 2 tip hastalığı olduğunda sık sık insanlar farkında değiller hastalık var diye. Hasta hasta olduğunu hissetmiyor. Ne yazık ki bazen doktorlar da teşhis edemeyebiliyor ilk belirtileri. Sonuç olarak organ ve vücut sistemlerinde hasar olur, yani geç diyabet komplikasyonlar ortaya çıkar.
Kimin şüphesi olmalı? Bu durumda hastanın parmaklarında uyuşma ve soğuma hali ile “titreme” duygusu için duyarlılık azalması, kas krampları, özelikle gece saatlerinde tüm bunların görülmesi.
Bir başka şeker hastalığı belirtileri yaralar, kesikler vb ayaklarda. Bunlar uzun zaman iyileşemez. Ne yazık ki bazen cerrah hastaya diyabet olduğunu açıklıyor Bu sendromlar genellikle bacak kangreni ve amputasyon durumuna hastayı getirir.Sürekli görme azalması diyabet işareti olabilir çünkü katarakt oluşma riski vardır.Diyabetle birlikte bağışıklık sistemi de zayıflıyor. Yani yaralar, çizikler uzun süre iyileşemiyor. Grip hastalıkları, bronşit vs.Şeker hastalığının belirtileri nelerdir sorusu bu şekilde cevaplanmış olur.

Farklı Diyabet Berlirti Türleri

Diyabet 1, 2 tipli ve gestasyonel tip vardır. 1. diyabet tipi olduğunda vücutta insülin eksikliği vardır. Bu tip çocuklarda ve gençlerde 30 yaşına kadar sık sık görülebilir. Hasta olan kişi sebepsiz kilo kaybediyor ancak aynı sırada iştahı çok vardır, çok yemek yerse bile de kişi kilo alamıyor. 10% kilo kaybedebilir. Hasta havada, idrarda aseton kokusu hisseder. Belirtiler hemen bir anda ortaya çıkarlar. Hasta olan hasta olduğunu hemen öğrenir.
2 diyabet tipi genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkar, daha çok kilolu kadınlarda olur. Hastalık gizli geçiyor, çünkü kilolu kişinin dokuları insülini etkili olmuyor. İlk hastalığın belirtileri bu durumda period olarak düşük kan şekeri – hipoglisemi. Hasta vücutta ve parmaklarda titreme fark ediyor, kalp çarpması, güçlü iştah açılması da oluyor. Hastanın tansiyonu yükselir ve soğuk terleme olur aç karınla ve yemeklerden sonrada özellikle tatlı yedikten sonra. Diyabet şüphesi olabilir ne zaman dokularda insülin tanımıyor. Örneğin belde yağ toplanması, yüksek tansiyon, yüksek kolesterolvb.. Cilt belirtisi siyah akantozis kaba cilt koyu renkli lekeleri, mesela koltuk altında.
Gestasyonel diyabet gebelik sırasında görünür. Onun belirtileri: Bebek büyük olabilir ultrasonda, erken plasenta yaşlanması, aşırı kalınlık olması, düşükler, ölü bebek riski. Gestasyonel diyabet 25-30 yaşından sonra görünebilir aşırı kilolu kadınlarda ve şiddetli genetik problemlerde.
Hasta çocuklarda genellikle vücudun büyümesini ve kilo almasını durduruyor. Bebeklerde idrardan sonra kurumuş bez üzerinde beyaz izler vardır.
Diyabetik kadınlarda kaşıntı dış genital organlarda görünür, beyaz akıntı olur. Kadının kistik yumurtalıklarda kısırlık vardır. Ayrıca vücut üzerinde aşırı saç büyümesi başlar.Erkeklerde diyabetin ilk işareti iktidarsızlık olabilir.

şeker hastalığının belirtileri

Şeker Hastalığının Tedavisi

Şeker hastalığının tedavisi için öncelikle hemen doktora gitmeli. Bazı durumlarda hastalığı doktor hemen tanıyor, başka durumlarda ek prosedürleri yapmak zorunda hastalığı bulmak için.
Eğen kendinizde ya da akrabalarda bu hastalık varsa hemen doktorda muayene olmalı çünkü ne kadar erken hastalığı bulursa onu daha kolay kontrol etmek için olacak. Kontrol için terapist veya endokrinolog doktora gitmelisiniz. Doktor kanda şeker ölçüsüne bakar.Evde şekerleri ölçmeyin çünkü böyle özel araçlar tam olarak doğru göstermezler. Onun için doktora gidin. Doktorlar daha iyi teknoloji kullanıyorlar, daha iyi araştırma yapma şansına sahiptirler.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!