Şeker (Diyabet) Hastalığı

 Şeker (Diyabet) Hastalığı

Şeker (Diyabet) Hastalığı

Vücudumuzda bulunan, midenin arka kısmında pankreas bezinin kan şekerini düzenleme görevi vardır. Bu hormonlardan biri olan insülinin salgılanmaması, etkisiz kalması sonucunda şeker (glikoz) hücreye girmekte zorlanır. Hücreye giremeyen şeker kanda birikir ve kanda bulunması gerekenden daha az şekilde bulunur. Bu durumda bütün hücrelerin zarar görmesi kaçınılmazdır. Şekerin az bulunması zararlı olacağı gibi fazla bulunması da olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Genellikle kalıtsal bir hastalık olan şeker hastalığı aileden geçen bir rahatsızlık olarak bilinmektedir.

Diyabet Nedir?

Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, insülin yokluğu ya da eksikliğine bağlı olarak, kan şeker seviyesinin, normalin üzerinde seyretmesi durumuna denir. Bir gecelik açlıktan sonra, diyabet tanısı konulabilmesi için 126 mg/dl olması yeterlidir. Dünya Sağlık Örgütü 126 mg/dl diyabet hastası olarak kabul ediyor.

İnsülin yokluğu ya da eksikliği sebebiyle, kan şeker seviyesinin normalin üzerine çıkması durumunda, şeker hastalığı ortaya çıkar.

Diyabet 2 çeşittir. Tip 1, genç tip, Tip 2 erişkin tip diyabet denir.

Tip 1, Otuz yaş altında ortaya çıkan diyabet türüdür. Hastalar genellikle bitkin ve zayıftır. Bu yaş gruplarında görülen diyabet, çok ağır bir tablo ile başlar. Direkt katılım söz konusu olamaz.

Tip 2, Daha çok 50 ile 75 yaşları arası görülür. Katılımla yakından ilgilidir. Genellikle hastalar şişmandır. Hastaların çoğunun şişman olması, obezite ile yakından alakalıdır.

Şeker Hastalığı Belirtileri

Su içme isteği ve fazla su içme
İştahın gereğinden fazla açılması ve yemek yeme
Geceleri sık sık uyanarak idrara çıkmak
İnatçı vajinal kaşıntı
Tekrarlayan bakteri, mantar enfeksiyonları
Mide bulantısı
Cilt üzerinde tahriş ve kuruma
Halsizlik, sürekli yorgunluk, çabuk yorulmak
Vücutta oluşan yaraların yavaş ve geç iyileşmesi
Görme bozukluğu (bulanık görme)
Bir kaç yıl içerisinde geç bulgularda ortaya çıkar. Bunlar damar hastalıkları ve uzun süre yapılan yürüyüşler sonucunda bacaklarda güçsüzlük, topallama

Şeker Hastalarında Görülebilecek Rahatsızlıklar

Şeker kanda yoğun bir şekilde bulunmasından dolayı damarlara zarar vermektedir. Hayati önem taşıyan organlar olan kalp, beyin ve böbrek gibi metabolizma bozukluğuna yol açabilecek olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Göz ve ayaklarda tahribat meydana gelebilmektedir.
Damarlarda oluşan sorunlar ile birlikte kalbin kan pompalama işleminde de bozukluklar oluşabilir. Bu olumsuz sonuçlar durumunda kalp krizi, böbrek hastalıkları, görme bozukluğu gibi farklı hastalıklar ortaya çıkabilir. Hipertansiyonun meydana çıkmasında da çoğunlukla şeker hastalığının tetiklemesi muhtemeldir. Şekerin vücut tarafından gereğinden az kullanılması ile birlikte vücut bir süre sonra yağ ve proteinleri kullanmaya başlayacaktır. Bunun sonucunda kilo kaybı ve asit fazlalığı ortaya çıkabilir, ölüme kadar gidebilecek şeker komaları sonuçları ortaya çıkabilir.

Böbrek Bozuklukları (Nefropati)

Genellikle genç tip diyabet hastalarında, böbrek rahatsızlıkları görülür. Aynı zamanda hiper tansiyonla birlikte, böbrek yetmezliği riskini de arttırır.

Görme Bozuklukları (Retinopati)

Farklı şekillerde görme kayıpları oluşur. Rutin bir muayenede ya da kişinin gözlerinde herhangi bir sorun olduğunu fark edip doktora gittiğinde ortaya çıkabilir.

Sinirsel Bozukluklar (Polinöropati)

His kaybı olabilir. His kaybından kastedilen, bir pamuk parçasının deriye temasında hissedilmemesi ya da az hissedilmesi. Bunun yanı sıra karıncalanma, uyuşukluk, his duyusunda ciddi derecede azalma. His duyusunda artış, derin ağrılar sıklıkla görülür.

Ayak Ülserleri

Ayak ülserinde, his bozukluğu görülür. Diyabet hastaları tedaviye çok direnç gösterirler. Bu nedenle, diyabet hastalarının, bir ayna yardımı ile ayaklarının göremedikleri yerlerini kontrol etmeleri önerilir. Ayağında mantar şüphesi olan, beraberinde kaşıntı, tırnaklarda şekil, renk bozukluğu, ayak parmak aralarında beyazlaşma durumlarında tedavi edilmelidirler.
İnfeksiyonlar

Kronik olarak hiperglisemi ve hipergliseminde baş gösteren ataklar, diyabet hastalarının bağışıklık sistemini bozar. Mantar infeksiyonu ve bakteri riski artar. Deri infeksiyonlarında, vajen ve ağızda pamukçuk görülür.

Şeker Hastalığı Görülme İhtimali Yüksek İnsanlar

Şeker hastalarının birçoğunda erişkin tip denilen rahatsızlık görülmektedir. Bu hastalığa yakalanma durumları şöyle sıralanabilir;

-Kalıtsal bir hastalık olmasından dolayı aile içinde birinin aynı rahatsızlığı yaşaması
-Fazla kiloları olanlar
-Çabuk acıkan ve hızlı yemek yiyenler
-Yüksek tansiyon rahatsızlığı bulunanlar
-Günlük yaşamında hareketsiz ve sakin yaşam sürenler
-Yağ miktarının kanda yoğun bulunması
-Yaş ilerlemesi sonucu

Yazılan faktörler ile birlikte yağ bezelerinin vücudunun bel kısmında toplanması sonucu (erkeklerde 102 cm kadınlarda 88 cm) rahatsızlığa yakalanma riski yüksektir.

Şeker Hastalığı Teşhisi

Teşhis için öncelikle kan ve idrar tahlilleri yapılır. İdrarda bulunan şeker miktarının normalinden yüksek olması bu rahatsızlık riskini barındırmaktadır. Kan şeker düzeyinin de idrarda olduğu gibi belli bir oranı vardır. Bu orana göre doktorunuz size şeker hastası olup olmadığınızı belirtecektir.

Kolesterol, hipertansiyon, sigara, risk faktörüdür. Bunları azaltarak komplikasyonların gelişimlerini önleyebiliriz.

Kilo azaltılarak, şeker yüksekliğinde var olan şikayetler azaltılabilir ve kaliteli bir yaşam elde edilebilir.

Diyabetik Komplikasyonların Tedavisi

Şeker hastalarının, şeker seviyesini düşürmek için Tip 1 de insüline başlanabilir. Tip 2 de ise ağız yolu ile alınan ilaçlara başlanır.
Eğer yeterli sonuç alınmaz ise, insülin enjeksiyonlarına başlanır. Yapılan bu tedavilerin sonucunda, kilo problemleri yaşayanlar için, düzenli egzersizler yapılmalıdır.

Diyabet Diyeti

Suyu yaşam kaynağınız gibi görün. Olmazsa olmazınız su olmalı. Günde 2 litre su için.

Diyabet hastaları, her gün aynı miktarda tükettiği yiyeceği aynı zamanda yemeleri gerekir.

Şeker hastaları öğün atlamamalıdır. Öğün atladığınız takdirde, kan şekerinizde önemli ölçü de oynamalar meydana gelir.

Alkollü içeceklerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Rakı, bira, şarap, viski gibi alkollü içecekleri kullanmaktan kaçının.

Şeker ve şekerli yiyeceklere hayır. Meşrubatlar, kola, meyveli şerbetler, boza, sıcak çikolata gibi içeceklerden uzak durun.

Şeker ve yağ oranı yüksek besinlere dikkat edin. Kek, kurabiye, pasta, hamur işi, bisküvi, çörekten uzaklaşmanın tam zamanı.

Tavuğun derisi, sakatatlar, yağlı organ etleri, kavurma, salam, sosis, asla yememeniz gereken yiyecekler.

Hamur ve patates kızartması, kavrulmuş yiyecekleri masanızdan kaldırma vakti geldi.

Kahve, çay tüketimini azaltın. Bunun yerine ıhlamur, bitki çayları tüketin. Tabi bu çayları şekersiz tüketmelisiniz.

Hazır yemeklerden vazgeçerek, anne yemeklerine, ev yemeklerine dönüş yapın.

Katı yağları hayatınızdan çıkarın. Tereyağı, iç yağ, kuyruk yağından uzak durun.

Tüm meyve ve sebzeler sizin dostunuz unutmayın.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!