Dizleriniz, dirsekleriniz, belinizde veya kafa derinizde gümüşi beyaz bir kaplama ile kırmızı lekeler gelişirse bilin ki muhtemelen plak sedef hastalığınız vardır. Sedef hastalığının en yaygın biçimi olan cilt hücrelerinin olgunlaşması ve cildin yüzeyine ulaşması sürecini ciddiye alan kronik bir hastalıktır. Eski hücrelerin döküldüğü oran değişmeden kaldığından, yeni hücreler yığılıp ölü, pullanan cildi kaplayan kalınlaştırılmış yamalar haline gelir.
Sedef hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir. Yale Tıp Fakültesi’nde dermatoloji ortak klinik profesörü olan Mona Gohara, Vücudumuzdaki bağışıklık hücrelerinden biri olan T hücresinin seviyesinde bazı dönüşümler gerçekleşiyor ve cildi aşırı üretmeye yönlendiriyor diyor. Mona Gohara, MD. Kalıtım kesinlikle bir faktördür diye de ekliyor. Ulusal Sedef Vakfı’na göre, hastaların yaklaşık üçte biri yakın bir aile üyesine de etkilenmektedir. Sedef hastalığı herhangi bir yaşta başlayabilir ama çoğu insan 15-30 yaşları arasında sedef hastalığına yakalanabilir. Yaşlanacak kişilerin dörtte üçü 40 yaşına kadar sedef hastalığına yakalanabilir. Sedef hastalığı çeşitli derecelerde ciddiyetle gelip gidebilir ve ataklar duygusal stres, cilt yaralanması ve fiziksel hastalık tarafından tetiklenebilir. Durum için tedavi yoktur, ancak birçok tedavi hastalıkla daha iyi şartlarda geçinebilmek için uygulanır.
Egzama Nedir?
Ciltte kırmızı, kabuklu cilt lekeleri sık sık kıvrandıran genellikle kaşıntılar egzama olarak adlandırılan hastalığa işaret eder. Egzama, yaygın olarak kullanılan ve sadece ABD’de 30 milyondan fazla insanı etkileyen bir rahatsızlık/hastalıktır. Egzamanın nedeni bilinmiyor, ancak araştırmacılar çevre faktörlerinin ve genetiğin bir kombinasyonunun işe dahil olduğuna inanıyorlar. Egzama olan insanlar çok kuru cilde sahibi olma eğilimi gösterir, muhtemelen filagrin yaratımını kontrol eden genin bir mutasyonunun sonucu, Ulusal Egzama Derneğine göre, nemin kaçmasını ve bakterilerin girmesini önlemek için üst katman üzerinde sağlıklı bir bariyer oluşturmaya yardımcı olan bir protein takviyesi yapılır. Egzama hastalarının bağışıklık sistemi alerjenlere veya tahriş edici maddelere aşırı tepki verme eğilimindedir ve onları korumak yerine bağışıklık sistemi saldırmaktadır. Sonuç olarak kırmızı, kaşıntılı ve ağrılı deriye yol açan iltihaplanma meydana gelmektedir. Egzama, sıcak banyolar ve sabunların yoğun kullanımı da dahil olmak üzere çeşitli şeyler tarafından daha da kötüleşebilir. sıkı, polyester kıyafetler; cildinizi sıcak tutan ve rahatsız eden, örneğin güneşlenmeyi veya aşırı ter-indükleyici egzersiz gibi hareketler; Kaşıntı, zaten tahriş olmuş cildi daha da iltihaplarla doldurur. Stres, salgıyı çökertebilir veya şiddetlendirebilir. Yine de herkesin egzama tetikleyici faktörleri aynı değildir.
Egzama Tedavisi
Egzama için tedavi yoktur, ancak ilaçlar, reçeteli ilaçlar, hafif terapi, immünosüpresanlar ve biyolojik ilaçlar da dahil olmak üzere birçok tedavi yöntemi ile hasta rahatlar. Ancak cildi hidratlı tutmak ve daha az reaktif tutmak için yağ içeriği yüksek olan bir nemlendiriciyi düzenli olarak kullanmak da dahil olmak üzere kendi kendinize bakım uygulamak yönetmenin anahtarıdır.
Egzama Tedavi Yöntemleri
Vücudun yağlı bölgelerinde beyaz veya sarımsı yağlı pullar varsa egzama var demektir. O zaman muhtemelen seboreik dermatitiniz vardır; bunlar genellikle saç derisini, kulakları, kaşları, burun kenarlarını, göz kapaklarını ve göğüs bölgesini etkileyen çok yaygın bir durumdur. Pek çok bebek, beşik başlığı olarak bilinen seboreik dermatit tipini geliştirebilir. Sebebi ise tam olarak anlaşılamamıştır, ancak doğal olarak cildi tahriş eden maya ile ilişkili olabilir, zira cildinizi tahriş eden ciddi derecede yağlı sekresyonlar da gelişir. Seboreik dermatit genellikle 30 ila 60 yaş arasındaki yetişkinleri etkiler ve erkekler bunu geliştirme eğilimindedir.Soğuk ve kuru hava stresi olabileceği gibi alevlenmeleri tetikleyebilir. Çözüm olarak çinko piritiyon, selenyum sülfür veya ketokonazol içeren kepekli bir şampuan kullanmanız öneriliyor. Bu bileşenler, mayayı deride tutabilecek antifungal özelliklere sahiptir. Sizin için en uygun egzama tedavi yöntemini bulmak için birkaç şampuan denemeniz gerekebilir. Şampuanla saç derisine ve diğer etkilenen bölgelere masaj yapın ve durulamadan önce birkaç dakika şampuanı saçınızın üzerinde bırakın ve aktif maddenin çalışması için zaman ayırın. Seboreik dermatit inatçı olabilir, bu nedenle bir OTC şampuanı çalışmıyorsa, bir dermatologla görüşmeniz gerekebilir.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!