Sebase (Yağ) Kisti Nedir?

 Sebase (Yağ) Kisti Nedir?

Yağ kisti veya yağ bezesi olarak da bilinen sebase kisti, birçok insanda görülmekle birlikte kanser riski içermeyen kistlerdir. Sıvı veya yarı sıvı halde bulunan sebase kistleri, genellikle yüz, boyun, kulak arkası veya gövde gibi yerlerde bulunmaktadır. Zamanla yavaş yavaş büyüyen bu kistlerin patolojik isimlendirilmesi; epidermoid kisttir.

Yağ bezi kanalının tıkanmasıyla birlikte salgı toplanmasıyla oluşan sabese kisti, fındık büyüklüğünden mandalina büyüklüğüne kadar ulaşılabilmektedir. Kötü bir kokuya sahip olan kistin sıvısı, genellikle enfekte olması sonucunda büyümeye başlar. Dışarıya doğru büyüyen sebase, çevresindeki dokulara baskı yapmasıyla birlikte farklı hastalıklara da neden olabilir. İyi huylu tümör kategorisine giren yağ kisti, enfekte olduğu taktirde apselere neden olmaktadır.

Sebase (Yağ) Kisti Neden Olur?

Saç ve cildi kaplayan sebum isimli yağ, sebase adı verilen bezelerden salgılanmaktadır. Sebase bezlerinden dışarıya doğru salgılanan sebum yağı, kanallarda yaşanan olası bir tıkanıklık durumunda kist oluşumuna sebep olmaktadır. Doğuştan itibaren bu kanalların kapanmaya müsait olabileceği gibi, sonradan hücrelerin zarar görmesi durumunda veya gardner sendromu veya bazal hücreli nevus sendromu gibi genetik hastalıklardan dolayı da görülebilmektedir.

Sebase (Yağ) Kisti Belirtileri Nelerdir?

Sebase kisti, yumuşak bir yapıya sahiptir. Normal yağ kistlerine göre bir miktar daha sert olan sebase kistinin en önemli belirtilerinden biri, dokunulduğu zaman hafifçe hareketli olmasıdır. Cilt altında küre veya misket şeklinde olan sebase, tek bir tane görülebileceği gibi aynı anda farklı noktalarda da görülebilir.

Sebase (Yağ) Kisti Zararlı Mıdır?

Bu kistler genellikle iyi huylu olmakla beraber çoğu zaman zararsızdır. Kistlerin 5 santimetreden büyük olması durumunda ise kötü huylu olma olasılığı bulunmaktadır. Ayrıca aynı noktada sık sık tekrarlanan sebase kistlerinden de şüphelenilebilir.

Kist olan bölgeyle çok fazla oynamanız, ellemeniz durumunda bu bölgenin iltihaplanma riski vardır. İltihap kapan bölge apseleşmektedir ve kızarlık, ağrı gibi durumlar yaşanmaktadır. Yağ kistlerini patlatmaya çalışmak da iltihabın en büyük sebebidir.

Sebase yağ kistinin zararlı olup olmadığının anlaşılmasının en doğru yolu, pataloji sonuçlarıdır. Buradan çıkartılan sıvı, patalojide incelenerek bir sonuca varılmaktadır. Plastik cerrahi bölümünde ameliyat olarak bölgede iz kalmadan sebase kistinin alınmasını sağlayabilir, sonrasında da alınan cismin pataloji sonuçlarını doktorunuza göstererek kistin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu anlayabilirsiniz.

Sebase (Yağ) Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Genellikle tedavi veya cerrahi müdahalelere gerek olmamaktadır. Sebase kistleri kendiliğinden yok olabildiği gibi günde 1-2 defa uygulanacak olan sıcak kompres de etkili olacaktır. Yağ kistini kendi yöntemlerinizle çıkartmak, tekrarlanma olasılığını arttıracaktır. Bu yüzden bundan tamamen kurtulmak için doktora başvurmanız gerekmektedir.

Konuyla ilgili Yağ Kisti Nasıl Geçer? başlıklı yazımızı okuyarak da bilgi edinebilirsiniz.

 

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!