Sarılık en basit tanımı ile vücutta bulunan ve bilirubin adı verilen maddenin gerekli olan miktarında çok fazla üretilmesi ya da karaciğerden safra ile bağırsaklara geçirilmesinde bir takım sorunların gelişmesine bağlı olarak derinin ve mukozaların sarı bir görüntüye sahip olmasıdır. Bilirubin isimli madde ise ömrünü tamamlayan kırmızı kan hücrelerinin ve bu hücrelerin içersinde bulunan hemoglobin isimli moleküllerin karaciğer ve dalakta parçalanması sonucu ortaya çıkar. Sarılık yeni doğanlarda oldukça çok görülen bir hastalıktır. Bunun yanı sıra yeni doğanlarda görüldüğü gibi yetişkinlerde de görülmektedir. Sarılık halk arasında genellikle bir tür hastalık olarak görülmektedir. Fakat sarılık tıbbi olarak bir tür belirtidir. Organlardaki bozukluk sarılığın gelişmesini sağlamaktadır.
Sarılık nedenleri nelerdir?
Sarılığın oluşması için tek bir neden verilemez. Bu durumun ortaya çıkmasında çeşitli sebepler yatmaktadır. İlk olarak hemolitik anemiler sarılığın oluşmasında rol oynayan etmenler arasında gösterilmektedir. Bunun dışında bağışıklık sisteminde meydana gelen sorunlar neticesinde ortaya çıkan hastalıklar olarak bilinen otoimmün hastalıklar, oluşumu virüse bağlı olan hastalıklardan Hepatit A, Hepatit B, Hepatit C, sık sık alkol tüketimi, genetik olan metabolik hastalıklar, karaciğerde oluşan kötü huylu hastalıklar, pankreas tümörleri, safra kesesi inflamasyonu, safra kesesi kanseri, safra kesesinde oluşan taşlar ve kullanılan birtakım ilaçlar sarılığın oluşmasında rol oynamaktadır.
Sarılık belirtileri nelerdir?
Sarılığın teşhis edilmesinde belli başlı bir takım belirtilerden yararlanılmaktadır. En önemli belirti ciltte ve göz akında sarılık oluşmasıdır. Ayrıca idrar renginin koyulaşmasına rağmen dışkı renginin açılması, halsizlik, yorgunluk, karın ağrısı, kaşıntı, ateş, iştahın kesilmesi, bulantı ve sürekli kusma gibi bir takım belirtileri de bulunmaktadır.
Sarılık tedavisi nasıl yapılmaktadır?
Yukarda sayılan belirtilerin var olduğu gözlemlendiği takdirde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Sarılık fiziki muayene ve yapılan kan testleri sonucu ortaya çıkar. Yapılan testler sonucu sarılığı oluşturan neden tespit edilip ona uygun bir tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Sarılığın oluşmasında hemolitik durumunu etkili olduğu tespit edilirse folik asit desteği, dalak ameliyatı, gerekli durumlarda kemik iliği replasması ya da demir depoları doldurularak kansızlık giderilmiş olur. Sarılığın oluşmasında siroz hastalığının etkili olduğu tespit edildiği takdirde tıbbi bir tedaviye başlanır. Sarılığın oluşmasında enfeksiyon durumlarından olan Hepatit A, Hepatit B, Hepatit C sarılığa neden oluyorsa bu hastalıkların tedavisinde ilaç tedavisi mevcut olmadığından hastanın dinlenmesi gerekmektedir. Bunların içerisinde Hepatit A ağız ya da dışkı yolu ile diğer insanlara bulaştığı için hasta muhakkak izole edilmelidir. Hepatit B ve Hepatit C sekresyon yolu ile bulaştığı için Hepatit A kadar bulaştırıcılığı yoktur. Hastaların dinlenme süreleri boyunca yapılan testler ile kanında sarılık antikorlarının bulunup bulunmadığı tespit edilip ve süreç boyu takip edilmelidir. Hepatit C hastalığı kronikleştiği takdirde hastalara karaciğer nakli yapılması gerekebilir.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!