Safra Kesesi Taşı ve Tedavisi

 Safra Kesesi Taşı ve Tedavisi

Safra Kesesi Taşı ve Tedavisi

Safra kesesinin yaş ile bir bağlantısı yoktur. Safra kesesi taşı, hem gençlerde hem de daha ileri ki yaşta olan kişilerde sıklıkla görülen bir sağlık sorunudur. Bu problem kendini bir süre belli etmese de, kısa bir süre sonra oldukça sancılı şekilde meydana çıkacaktır. Bol bol su içmek safra kesesinde taş oluşumunun önüne geçer. Safra kesesi taşının ilk belirtisi kasık bölgesinde yaşanan kesik kesik fakat oldukça etkili sancılardır. Bu sancılar kısa sürede geçse de, etkisi oldukça ağırdır.

Safra Kesesi Taşı ve TedavisiEğer aniden kasık bölgenize şiddetli bir sancı girdi ise, safra kesesi taşı olma riski yüksektir. Bu sancı bir anda şiddetli bir şekilde gelir ve o an vücudun hareket etmesini dahi önler. Oldukça ağrılı ve şiddetli bir sancıdır. Bir anda nefesiniz kesilir ve sağ ya da sol kasıklarınıza bir bıçak saplanır gibi şiddetli bir ağrı girer. Bu ağrıyı hissettiğiniz anda uzanmanız ve bacaklarınızı kendinize doğru çekmeniz ağrının şiddetini azaltarak bir süre sonra da ağrıyı yok edecektir.

Sancı geldiği anda sırt üstü uzanın ve bacaklarınızı olabildiğince kendinize doğru çekin. Bu şekilde bir süre yatmanız size iyi gelecektir. Safra kesesi taşının başka bir belirtisi ise, beyaz akıntıdır. Beyaz akıntı yaşanması safra kesesi taşının bir habercisi olabilir. Aşırı bir şişkinlik hissetmeniz, karın bölgesinde bir şişlik olduğunu düşünmeniz de safra kesesi taşının belirtileridir. Karnın sağ üst köşesinde yaşanan ani ve şiddetli sancılar safra kesesi taşının en büyük belirtisidir. Safra kesesi taşının erken anlaşılması oldukça zordur belirtileri çok azdır. Aniden gelen şiddetli sancılar ile safra kesesi taşını tespit edebilirsiniz.

Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir?

Safra Kesesi Taşı ve Tedavisi

Safra kesesi taşı bulunan çoğu hastada belirti göstermez. Bu nedenle safra kesesi taşı sorununa ‘sessiz’ sağlık sorunu denilebilir. Fakat bazı hastalarda belirtiler kendini gösterebilir. Belirtiler ortaya çıktıktan sonra şiddetlenme eğilimindedir.

Safra kesesi taşının sebep olduğu ağrılar, genellikle karnın sağ üst köşesinde ya da karnın hemen üstünde belirir.

Ağrıların şiddeti arttıkça, karnın geneline ve sırt bölgesine yayılır. Bu ağrılar süreklidir, 10-15 dakikadan 1-2 saate kadar sürebilir.

Ağrının şiddeti, vücudunuzun pozisyon değiştirmeniz durumunda azalıp, artmaz. Ağrının şiddetine bağlı olarak, kusma da görülebilir. Bunlara ek olarak kişi çok terleyebilir, titrer ve ateşi çıkabilir.

Safra Kesesi Tedavisi

Safra Kesesi Taşı ve Tedavisi

Safra kesesi taşının tedavisinde izlenecek yol, safra taşının büyüklüğüne bağlıdır. Safra taşı küçük ve safra kesesinin içinde ise, safranın akışında da bir sorun yoksa tedavi gerektirmez.

Fakat taş safra kanallarını tıkayacak kadar büyük, şiddetli ağrılara neden oluyorsa ve safra akışını engelliyor ise tedavi edilmesi gerekir.

Safra Kesesinin Tedavisinde Aşağıdaki Tedavi Yöntemleri Kullanılabilir.

Litotripsi: Özel bir alet yardımı ile safra kesesi, böbrek ve üst idrar kanalında meydana gelen taş oluşumlarının kırılması yöntemine denir. Bu yöntem Kullanılabilir.

Beslenme Düzenlenmesi: Süt ve yağlı gıdaların tüketilmesi kısıtlanabilir.

İlaç Tedavisi: Bu yöntem safra kesesi taşı olan hastalar için çok önerilmez. Diğer yöntemlere göre başarı oranı daha düşüktür.

Safra Kesesi Ameliyatı: Safra kesesinde taş bulunan birçok hasta ameliyatla tedavi edilir. Bu 2 farklı şekilde uygulanır. Biri, bölgede bulunan tüm taşların temizlenmesi, ikincisi ise, safra kesesinin tümünün alınması yöntemidir.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!