Kelliğe son veren ve günümüzün etkin teknolojileri ile geliştirilen saç ekimi teknikleri ile özellikle erkekler kellikten kurtuluyor. Cerrahi saç ekimi modern tekniklerinin amacı dökülen saçların yerine yine bireyden alınan kılların ekilmesi ve kelliğin giderilmesidir. Saç ekimi tekniği kaybolmuş saçları onarabilir ve normal saç yıkama, şekillendirme ve her zaman yaptığınız düzeltmeden daha fazla özen gerektirmeyen, kendisi son derece doğal olarak büyüyen saçlarınızla saç çizgisini değiştiren veya yeniden şekillendiren bir sistemler… Transplantasyon bugün çok başarılı şekilde yapılabilir.
Saç Ekimi Ameliyatından Kimler Yararlanabilir?
Kalıcı saç dökülmesi yaşamış olan yani saçları tamamen dökülen herkes, aşağıdakileri içeren, saç restorasyon cerrahisinde kolayca aday olabilir:
• Erkeklerde bölgesel kellikler
• Saç dökülmesi olan kadınlar
• Saç çizgilerinin şeklini değiştirmek isteyen erkekler veya kadınlar
Yaralanmalara ya da skar cilt hastalıklarına ya da cerrahi sonrasında yüz germe yöntemleri gibi nedenlerle saç dökülmesi yaşayan hastalara, yara izi bulunan alanları olan insanlara uygulanabilir.
Kaşları, kirpikleri ve sakalları kalınlaştırmak veya eski haline getirmek isteyen insanlara uygulanabilir.
Az saçı olan ya da hiç saçları olmayan bir insan saç ektirebilir.
Saç Ekimi Cerrahisi
Saç nakli, saç derisinin arka ve yanlarından kalıcı saçlı deriyi donör bölge ortadan kaldırmayı içerir. Daha sonra, stereoskop mikroskobik diseksiyonu kullanarak doku foliküler ünite greftlere -1-4 kıl içeren ve çok folliküler ünite greftlerine -3-6 tüyü içeren- parçalara ayrılır. Bu mikroskobik greftler daha sonra bölgede halihazırda bulunan ve diğer kıllar ile aynı açıyla var olan foliküllere zarar vermemek için saç derisinin kel ya da incelme alanına titizlikle dikilir. Dikim- saç ekimi- yapılırken saçların açılarına dikkat edilir, öncesinde kişinin saçını hangi tarafa tarayacağı kararlaştırılır. Mikroskobik foliküler ünite greftlerinin oluşturulması, saç cerrahının geçmiş yılların saç ekiminde yaygın olarak görülen çok doğal, tüylü saç çizgileri yaratmasına olanak sağlar.
Bazı cerrahlar yalnızca foliküler ünite greftleri ile nakil etmeyi tercih ederken diğerleri çok foliküler ünite greftlerini saç derisinin merkez bölgelerine yerleştirmenin merkez yoğunluğu daha iyi olmasına izin verdiğini düşünüyor. Frontal, orta kafa derisi ve verteks (kron) bölgelerdeki baldır derecesine bağlı olarak genellikle 2-3 prosedür gerçekleştirilir. Saç nakli ameliyatı günümüzde oldukça iyi tolere edilmektedir. 24 saat içinde, her grafta küçük kabuklar oluşacak ve bu greftler yaklaşık 4-14 gün içinde boşaltılacaktır. Greftlenen kıllar, işlemden sonra genellikle 10-16 hafta ilerlemeye başlar ve yaşamının tamamı olmasa da büyümeye devam edecektir. Erkekler ve kadınlar yaşlandıkça, başta saç yoğunluğunda hafif bir kayıp vardır ve bu da doğal olarak da nakledilen kılları etkiler.
Ameliyattan Önce Saç Ekimi
Dışarda hasta cerrahisi4-8 saat sürer. Saç ekimi lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Saç nakli işlemleri 4-8 saat arasında sürer ve lokal anestezi kullanılarak ayakta hasta bazında gerçekleştirilebilir. Cerrahi işlem sırasında genellikle biraz rahatsızlık vardır. Greftlerin ekildiği donör alanlar dikişlerle kapatılır, bunlar genellikle 7-14 gün içinde çıkarılır. Greftlerin üste yerleştirildiği alıcı siteler, kafa derisinde esasen küçük, yüzeysel yarıklar olarak görünür. İşlemin sonunda çok hafif bir işlem uygulanır. İşlemin sonucunda cerrah greftlerin son yerleştirilmesini kontrol eder ve bir asistan da postoperatif talimatları açıklar ve yazılı olarak da sunar.
Donör alanındaki saçlar 2 mm uzunluğa kadar kırpılır. Eğer verici alanındaki saç 1.5 – 2 inç uzunluğunda kalırsa, verici bölgenin üzerindeki saç taranabilir ve prosedürden hemen sonra bu alanları tamamen kamufle edebilir. Donör alanı ve alıcı alan, bir akupunktur iğnesinin büyüklüğünde çok küçük bir iğne ile lokal anestezik enjekte edilerek anestezi altına alınmaktadır. Bölgeyi anestezi altına almak, oturumun rahatsız edici bir parçası olsa da sonrasında çok mükemmel saçlara kavuşabilirsiniz. Lokal anestezik etkili olduktan sonra, donör bölgelerinden dar şeritleri kesmek için bir neşter kullanılır ve yaranın sütürleri ile kapatılır.
Saç Ekiminde Çok Ender Komplikasyonlar
Genellikle komplikasyonlar çok seyrektir, ancak her cerrahide olduğu gibi komplikasyonlar oluşabilir. Saç ekimi ile ilişkili olanlar şöyle sıralanabilir:
• Enfeksiyon
• Kaşıntı
• Şişme
• Zayıf saç büyüme
• Yara izi
• Parastezi
• Kist, papüller, pastiller
• Epidermoid kist ve iç tüyleri
Saç Ekimi Ameliyatından Sonra Ne Olur?
Saç ekimi konusunda en çok merak edilen, sonrasında neler olabileceğidir. Saç nakli çok güvenli, nispeten küçük bir cerrahi prosedürdür. Greft alanlarında genellikle rahatsızlık çok az veya hiç yoktur. Çoğu hasta vericide 1-2 gün sıkışma hissetmekte olup bununla baş etmeye yardımcı olması için hafif analjezik verilmektedir. Şişkinlik ve morarmayı en aza indirgemek için hastalara nemli sıkıştırıcılar veya spreyler kullanmaları ve prosedürü izleyen 2-3 gün yarı dik konumda yatmaları istenebilir. Her grafta küçük kabuklar oluşabilir ve bunlar genellikle alıcı alanın üzerinde taranabilecek herhangi bir saçla kamufle edilebilir. Donör veya alıcı bölgede meydana gelebilecek uyuşma genellikle ameliyattan 2-8 ay sonra kaybolur. Komplikasyonlar nadirdir. Küçük bir iltihaplanma, enfekte olmuş batmış tüyler veya sivilceye benzer şekilde, yeni nakledilen bir veya bir kaç kıl nedeniyle donör kafa derisinde oluşan yara genellikle oldukça dar ve çevresindeki saçlar tarafından kolayca gizlenebilir. Alıcı frontal bölgedeki greft siteleri neredeyse hiç görünmez ve iyileşirler ve nakledilen saçlar tarafından örtülürler. Az sayıda hasta alın bölgesinde birkaç gün boyunca hafif şişlik hissedebilir. Bu tür komplikasyonlar saç ekimi sonrasında, genellikle 3. gün sonrası görülür ve 3-4 gün sonra ortadan kaybolur.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!