Çok sık olarak saç ekimini orta yaştaki erkekler yaptırıyorlar. Kısmen bunun gerçek nedeni: genetik yatkınlık, yanlış saç bakımı ve mekanik yaralanmalar yüzünden oluyor. Toplum arasında bilinen şifalı ilaçları evde kullanırken saç dökülmesi yavaşlayabilir ama eskisi gibi olamaz saçlar.
Kadınlarda saç dökülmesi yanlış saç bakım ürünleri kullanılmasından olabilir. Bu şekilde problem yaşandığında kişi saçlarına bakmaya başlar, ancak bazı durumlarda sadece saç ekimi problemi çözebilir.
Ne Zaman Nakil Mümkündür
Yaşlanmaya başlarken saç dökülmesi sorunu erkeklerde ve kadınlarda ortaya çıkmaya başlar. Ancak erkeklerde genetik olarak daha çok etkilidir.
Saçları kaybetmemek için kişiler birçok farklı ilaçlar ve yöntemler deniyorlar ama etkisi görünmeyebilir. Bu durumda iyi ve kaliteli bir saç ekimi kliniği bulmaya çalışmalı.
Şimdilerde teknoloji ilerlediği için saç ekimi çalışmalarında bütün detaylar incelendi en küçük ayrıntısına kadar. Bu yöntem tamamlandıktan sonra genellikle sıkıntılar gelecekte oluşmayabilir.
Önemli nokta işlemleri yürütmek için kişinin kararıdır.
Ameliyatın yapılabilmesi için:
• Saç dökülmesi varsa;
• Kel noktalar görünüyorsa;
• Alın bölgesinde kellik.
Erkekler yaşlanıp saçları kaybedince çok etkilenmiyor ve normal gibi yaşamaya devam ediyor ancak 50 ya da daha erken yaşlarda saçları kaybedince insan psikolojik olarak strese girebiliyor.
Neden erken kellik yaşanıyor bunun faktörleri nelerdir:
• kepek;
• vücuda giren toksinler;
• bulaşıcı hastalıklar;
• kafada cilt yaraları.
Araştırmalarda saç dökülmesinin nedenlerini ve tanıyı saç doktoru yapar. Bazen hasta tedavi olunca düzeliyor. Başka durumlarda saç ekimi gereklidir.
Hangi Yaşta Saç Ekimi Yapılabilir
Bir yaş sınırlaması yok ama kabul gören öneriler vardır. Yirmi beş yaşından küçük kişilerde saç ekimi yapılmamalıdır çünkü kellik kafada henüz oluşmamıştır ve sonradan yine kel alanlar çıkabilir.
Eğer donörün kafa alanında saç az varsa o zaman FUE yöntemi uygulanıyor çünkü küçük delik yaparak donör saçları çıkartılıyor. İzleri sonradan görünmez.
Zararlar Ve Riskler
Ameliyatın riskleri her zaman vardır. Saç nakli yaparken risk az olur eğer saç nakli yüksek nitelikli personel tarafından yapılıyorsa. Bunu önlemek zor değil, ciddi bir şekilde doğru kliniği seçmeli ve o kliniğin ilgili sertifikaları olmalıdır.
Ameliyattan sonra bazen cilt uyuşması olabilir ama zamanla geçer. STRİP ameliyat yapılınca kişinin yaraları kalabilir uzun bir süre, çünkü donöre saç nakli yaparken ciltte kesilir. Enfeksiyon geçebilir. Genellikle saç ekimi yapılınca fiziksel sorunlar çıkmaz sadece lokal acı hissi oluşur.
Nasıl İşlem Yapılır
Önce uzman muayene eder, tanımlar yapar ve donörün uygun alanları bulunur.
Bu çok önemli bir noktadır, çünkü doktor problemi çözmek için analiz ve karar verir.Söylemek gerekir ki bu konuda uzun bir tecrübe olduğunda , saç nakli esnasında daha az zarar veren prosedürler kullanılamkatadır.
Şimdi iki popüler yöntem vardır.
Klasik Yöntem
Bu yöntemde doktor donörün kafasından saç köklerini ciltle birlikte kesiyor ve kelliğin görüldüğü bölgeye ekiyor. Cerrah çok becerili olmalıdır bu ameliyatın başarılı geçmesinde onun tecrübesi de önemlidir.Önce çizgi çekilir kafada. Daha sonra aynı şerit üzerinde sağlıklı saç alanları alınır.İmplantı çok iyi dikmek gerekir sonradan izleri görünmesin diye. Yaralar dikilir sonrasında. Ameliyat süresi uzundur, reabilitasyon da uzun sürer çünkü dikişler ve yaralar iyileşmeli.
Foliküler Yöntem
Dikişsiz ameliyat. Cilt parçalarını kesmeye gerek yoktur bu yöntemde.Saç kökleri küçük deliklerden çıkartılır ve kellik bölgesinde küçük deliğe dikilir özel araç ve-şırınga ile. Reabilitasyon zamanı fazla olmaz. Bu yöntem daha iyidir sağlık için sadece diyabeti , psikolojik hastalıklıkları ve kan pıhılması bozuklukları bulunan kimselere yapılmaz.
Saç Ekimini Devlet Karşılar mı
Saç ekimini devlet karşılamaz. Çünkü saç ekimi kişinin sağlık ve hayati durumunu kötü etkileyen bir olgu değildir.Devlet ancak hayati tehlikesi olan hastalıkların tedavisinde belirli bir oranını karşılayabilmektedir.Bu durum estetik cerrahi alanına girse bile şayet sağlık sorununa yol açan bir olasılık durumu varsa devlet tarafından karşılanabilir.Kelliğin hiçbir sağlık sorununa yol açmadığı düşünülürse , devlet tarafından karşılanması söz konusu olmaz.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!