Saç Dökülmesi Nedenleri ve Tedavisi

 Saç Dökülmesi Nedenleri ve Tedavisi

Saç Dökülmesi Nedenleri ve Tedavisi
Kadın ya da erkek olsun, çoğu kişinin göz ardı etmediği bir sorundur. Saç herkes için önemlidir. Çoğu insan saçı ve saç modeli ile bütünleşir. Hatta saçlarını estetik olarak kendilerinde olmazsa olmaz gibi sayanlarda vardır. Yapılan araştırmalara göre kişilerin nasıl göründükleri ile saçları arasında yoğun bir ilişki vardır. Uzun zamandır saçlarınızda hiç olmadığı kadar dökülme problemi yaşamaya başladıysanız bir doktora gitmenizde fayda vardır.

Saç dökülme problemi genelde erkeklerin problemi olarak algılanır. Şöyle bir etrafınıza aktığınız zaman kadınlarında saç dökülme problemi yaşadığını göreceksiniz. Bu beslenme, hormonel ve mevsim geçişlerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Saç dökülmelerinin önüne geçmek istiyorsanız, ilk olarak ana sebebi bulmaya çalışmalısınız.

Saçlar Neden Dökülür?

Saçlar birçok nedenden dolayı dökülebilir. Beslenme bozuklukları, hormonel dengesizlik, stres, menopoz, şok diyetler, aşırı kilo kaybı, saç deri hastalıkları gibi birçok neden saç dökülmesine sebep olabilir.

Beslenme Yetersizliği

Saç dökülme sebeplerinin başında D vitamini eksikliği gelmektedir. Çok faza kapalı yerlerde kalıp, güneş ışığı almazsanız D vitamininden mahrum kalmış olursunuz. Eğer Güneşi görmeniz pek mümkün değilse, D vitamini takviyesi almalısınız.

Bunun yanı sıra bakır, çinko, asit lizin eksiklikleri de saç dökülmesine neden olur. Bir de yeteri kadar protein alamazsanız saçlarınız dökülebilir. Protein almak için et yemelisiniz. En çok protein ette mevcuttur. Eğer et yiyemiyorsanız, protein bakımından zengin yiyecekler tercih ediniz.

Hormonel Dengesizlikler

Belli bir yaştan sonra hormonel dengesizlikler oluşur. Erkekte bulunan hormonların bazıları kadında bulunan hormonların bazıları erkekte bulunur. Bu hormonların herhangi bir dengesizliklerinde saç dökülmesi yaşanır.

Kadınlarda hormonel saç dökülme sebepleri nelerdir?

Kadınlarda bazı nedenlerden dolayı saç dökülmesi yaşanabilir. Bu nedenleri aşağıda sıraladık.

Tiroit Sorunları

Tiroit hormonunun fazla ya da az çalışmasına bağlı olarak saç dökülmesi yaşanabilir. Bununla birlikte soluk deri, soğuğa hassaslık, çarpıntı gibi belirtilerde kendini gösterir.

Polistik Over Sendromu

Bu rahatsızlık kadında hormon dengesini alt üst eder. Adet düzensizliği, kilo alma ve akne gibi problemlerin yanı sıra vücutta, yüzde kıllanma olur ama saçların hacmi düşer, kökleri zayıflar ve dökülür.

Doğum Kontrol Hapları

Doğum kontrol hapları, yumurtlamayı engellemek için kullanılır. Bu haplar sayesinde hormonlar dengesizleşir ve saçların dökülmesine yol açar. Özellikle ailesinde saç dökülme problemi var ise, doğum kontrol hapı kullanan bayanlar da saç dökülme olasılığı fazladır. Bazen de ilacın kesilmesi durumunda saçlar dökülebilir.

Menopoz

Bu dönem bayanların hormonlarında ki değişimin tavan yaptığı dönemdir. Saç dökülmesi yaşanabilir. Menopoz döneminde kadınların artık genç yaştaki gür saçlarına sahip olmaları beklenemez. Kullanılan bazı ilaçlar da saç dökülmesine neden olur. Bu ilaçlar tansiyon, kalp ilaçları, depresyon ilaçları, artrit ilaçlarıdır.

Hamilelik de Saç Dökülmesi

Bayanların hamilelik döneminde saçlarının gürleşir. Bunun sebebi artan hormon seviyesidir. Doğum sonrası hormon seviyeleri düşer ve saçlar dökülmeye başlar. Bu durum can sıkıcı olsa da belirli bir zaman sonra geçecektir. Yine de bilinmelidir ki bu süre iki yılı bulabilir.

Yoğun Stres

Kişinin çok fazla stres yaşaması, saçlarının birden dökülmesine neden olabilir. Bu dökülme aniden olabileceği gibi zamanla da olabilir. Stresi azaltmak her ne kadar mümkün değilmiş gibi gözükse de meditasyon, doğa yürüyüşleri, nefes teknikleri ile bu mümkündür.

Aşırı Kilo Kaybı ve Şok Diyetler

Birden kilo verme fikri ile şok diyet yaparak, kilolarınızdan kurtulabilirsiniz. Aynı şekilde bu saçlarınızın dökülmesine de yansıyacaktır. Protein ve A vitamini eksikliği saç dökülmesine neden olur.

Zehirli Kimyasal İçeren Saç Ürünleri

Saçlarınıza bakım yaparken ya da kullandığınız şampuanlar da Sodyum lauryl sülfat (SLS) kimyasalı bulunur. Bu kimyasal saçlarınızın dökülmesine neden olur. SLS içermeyen şampuanlar saç bakım ürünleri kullanmaya özen gösterin.

Sıkı Saç Şekilleri

Günlük hayatınızda kullandığınız saç şekilleri de saçlarınızın nefes almasını engeller ve dökülmesine neden olur. Sürekli bigudi kullanmak, sıkı at kuyruğu yapmak, ince ince örmek gibi.

Bazı Deri Hastalıkları da saç dökülmesine neden olur. Bunlar;

Saç derisinde oluşan sedef hastalığı

Saçkıran

Seboreik Dermatit

Kıl kökü iltihabı(folikülit)

Yaşlanma ve Kalıtıma Bağlı Saç Dökülmeleri

Yaşlanma ve kalıtım da saçların dökülmesine neden olur. İnsan yaşlandıkça saç beyazlar ve kökleri incelir. Bu yüzden vitamin desteği almak gerekir. Bazen de genetik olarak saçlar dökülür. Erken yaşta saç dökülme problemi yaşayabilir kişi. Öncelikle saç dökülmesinin sebebi araştırılmalı ve tedavi edilmeli.

Saç Dökülmesini Nasıl Tedavi Edilir?

Saç Dökülmesinin Tedavi Yöntemlerini Şöyle Sıralayabiliriz;

İlaçla Tedavi

Cerrahi Tedavi

Cerrahi Olmayan Tedavi

Doğan Yöntemlerle Tedavi

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!