Romatizma Belirti ve Tedavi Yolları
Romatizma
Vücudumuzda bulunan kas ve iskelet sisteminin rahat bir şekilde hareket etmesini sağlayan sistemde görülen, hareketleri sınırlandıran, şişlik ve ağrılara neden olan çeşitli hastalıklara romatizma denir. Romatizma tek bir isimde toplanmış yaklaşık 200 hastalığın nedenidir. İltihaplı ve iltihapsız romatizmalar başlıca hastalıklardır.
Dünya genelinde kadınlarda sıklıkla görülen bir hastalık olsa da ülkemizde erkeklerde daha fazla görülmektedir. Özellikle gut hastalığı ilerleyen yaşlarda erkeklerde görülen bir romatizma çeşididir. Kilo kaybı, farklı ağrılar, ateş, eklem ağrıları gibi şikayetler romatizma habercisi olabilir.
Romatizma Belirtileri
Romatizması olan kişiler öncelikle eklem ve kas ağrılarından şikayet etmektedirler. İltihap ile başlayan ağrılar hastalık başında hafif ağrılar ve zamanla artarak devam edebilir.
Eklemlerin sertleşmesi ve özellikle parmakların kitlenmesi sabah uyandığınızda görülebilir. Romatizma en küçük kemik ve eklemlerden başlayarak tüm eklemlere zamanla yayılabilir.
Sabahları eklemlerde hareketsizlik görülmesi, hassasiyet, ağrı ve şişlikler, bu ağrıların iki el bileğinde birden simetrik bir şekilde oluşması, bu tür şikayetlerin 6 haftadan fazla vücutta sürmesi başlıca belirtiler arasındadır.
Romatizmanın en sık görülen türü ‘romatoid’ dir. Romatoid artrit sebepleri kesin olarak bilinmeyen bir hastalıktır. Vücudumuz bağışıklık sisteminin kendi bünyesindeki
hücrelere savaş açması ve bu hücreleri yok etmesi sebepleri arasında gösterilmektedir. Eklemlerin iltihaplanması ile başlayan rahatsızlık bir çok ekleme yayılma ile devam eder.
Romatizmaya İyi Gelen Besinler
Dünya genelinde bir hastalık olan romatizma, bağışıklık sistemine etki etmesi sebebiyle besinler ile de önlenebilen ve hastalık etkileri azaltılabilen bir hastalıktır.
Nar özü, özellikle son yıllarda yapılan araştırmalara göre, hayvanlar üzerine denenmiş olan nar özür eklemlere iyi geldiği, kemik ve kıkırdakta oluşan hasarlara iyi gelebildiği kanıtlanmıştır.
Balık, özellikle somon, ton gibi soğuk su balıkları olarak bilinen besinler omega içermesi sebebiyle iltihaplara iyi gelebilmektedir. Haftada en az 3 öğün balık tüketilmesi bu hastalığa önlem olarak tavsiye edilmektedir. Düzenli ilaç kullanma zorunluluğu bulunmayan hastalar balık yağı kapsülü kullanabilir.
Keten tohumu, balıkta olduğu gibi içerisinde omega 3 ve omega 6 bulunduran keten tohumu romatizma ve eklem rahatsızlıklarına iyi gelebilmektedir. Günlük olarak tüketilmesi ile birlikte ağrıların hafiflemesi ve eklemlerin sertleşme oranı azaltılabilir.
Yumurta, içerisinde bol miktarda sülfür bulunduran besinde sağlıklı dokulara kavuşmak adına yardımcı olabilir. Aynı zamanda B vitamini açısından zengin olan yumurta kas ve eklem
dokularına iyi gelebilmektedir.
Romatizma İçin Doğal Tedaviler
Vücudun düzenli bir iskelet sistemine sahip olması açısından gereken spor ve egzersiz romatizma hastalığı içinde karşımıza çıkıyor. Daima sağlıklı yaşam için gereken spor
özellikle eklemlerin daha sağlıklı olması ve romatizmaya karşı vücudun direnç göstermesi açısından son derece önemlidir.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!