Riskli Gebelik ve Nedenleri

 Riskli Gebelik ve Nedenleri

Riskli Gebelik ve Nedenleri

Hamilelik dönemleri her bayanın yaşayabileceği normal bir süreçtir. Bazı anne adayları hamilelik süreci başlamadan önce şeker hastalığı, yüksek tansiyon v.b kronik rahatsızlıklara sahip olabilirler. Anne adayının sahip olduğu bu kronik rahatsızlıklar bebeğin sağlığını da yakından etkileyeceği için anne adayı riskli gebelik sınıfına sokulur ve gebelik süresince hem anne adayının hem de bebeğin sağlık durumları çok yakından takip edilir. Bazı anne adayları da hamilelik süreci başlamadan önce hiçbir rahatsızlığa sahip olmamasına rağmen hamilelik süreci içerisinde sağlık sorunları yaşayarak riskli gebelik sınıfına girebilirler. Riskli gebeliklerde kendi içerisinde düşük riskli gebelik ve yüksek riskli gebelik olmak üzere ikiye ayrılır. Hamilelik süreci içerisinde her iki riskli gebelik durumunun da sıkı takip edilmesi gerekir. Çünkü riskli gebelikler bazen hem annenin hem de bebeğin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle riskli gebeliklerin normal kadın ve doğum uzmanı tarafından değil perinatolog tarafından takip edilmesi kesinlikle önerilir.

Riskli Gebelik

Hamilelik sürecinde anne adayı 18 yaşını doldurmamış ya da 35 yaşını geçmişse gebelik risk taşıyordur. Hamilelik sürecinde anne adayında guatr, tansiyon, kalp, şeker, karaciğer, kolajen doku hastalıkları, damar hastalıkları mevcut ise bu yüksek riskli gebelik sınıfına girer. Hamilelik sürecinde anne adayı kilo olarak çok zayıf ya da çok kilolu ise anne adayı ve baba akrabaysa, anne adayının sürekli kullanmak zorunda olduğu ilaçlar varsa, anne adayı sigara veya alkol kullanıyorsa, anne adayının geçmiş gebelik öyküsünde tekrarlayan düşükler varsa riskli gebelik sınıfında yer alırlar. Hamilelikten önce anne adayının şekeri yoksa ama hamilelik süreci içerisinde şeker hastalığı çıkmışsa, hamilelik süreci ile birlikte anne adayında hipertansiyon, preeklampsi, eklampsi, toksemi gibi gebelik zehirlenmeleri var ise, hamilelik süreci kanamalı geçiyor ise, hamilelik sürecinde anne adayında rahim ağzı yetmezliği mevcut ise ve anne adayının suyu erken geliyorsa bu tip durumlarda da yüksek risk söz konusu olabilir. Ayrıca bebekte sakatlık durumu söz konusu ise, bebeğin kesede yer alan suyu fazla ise, bebekte kan uyuşmazlığı mevcut ise, anne kesesinde bebeğin suyu az ise, hamileliğin aylarına göre bebekte gelişme geriliği varsa ve ikiz ya da daha fazla çoğul gebelik söz konusu ise bu da bebekten kaynaklı riskli gebelik sınıfına girer.

 

gebelik

gebelik

Hamilelik sürecinde anne adayının hiçbir rahatsızlığı söz konusu olmasa bile hamileliğin ilerleyen süreçlerinde gerek anne adayından gerekse bebekten kaynaklı çok ciddi hamilelik rahatsızlıkları ortaya çıkma durumu her zaman söz konusudur. Bunun için her anne adayı devamlı surette bir kadın ve doğum uzmanının gözetiminde olmalı ve hem anne hem de bebek kontrol altında tutulmalıdır. Anne adayı hamilelik sürecini 24. Haftasına kadar sorun yaşamadan geçirse bile 24. haftada gebelik şekeri çıkabilir. Anne adayı hamilelik sürecini 28. haftaya kadar sorunsuz geçirmesine rağmen 28. haftada gebelik zehirlenmesi geçirebilir. Hamilelik sürecini hiçbir sorun yaşamadan geçiren anne adayının 28. haftadan itibaren bebeğinde gelişim geriliği başlayabilir. Hamilelik sürecini hiçbir sorun yaşamadan geçiren anne adayı 11 ile 14. hafta arasındaki ultrasonlarında bebeğin ense kalınlığı ölçümü yüksek çıkabilir. Hamilelik sürecinin hiçbir sorun yaşamadan geçiren anne adayının 16 ile 20. hafta arasındaki ultrason çekimlerinde bebekte down-sendromu görülebilir. Hamilelik sürecini hiçbir sorun yaşamadan geçiren anne adayının 16 ile 20. hafta arasında yapılan ultrason çekimlerinde üçlü test sonuçları normal çıkmayabilir. Bu örneklerden de rahatlıkla anlaşılacağı üzere her hamilelikte risk durumu her zaman mevcuttur. Bu yüzden anne adayları ben hamilelik sürecinde hiçbir sağlık sorunu yaşamıyorum, hamileliğim çok rahat geçiyor düşüncesiyle kadın ve doğum uzmanına müracaat etmemezlik yapmamalıdır.

Hamilelik sürecinde riskli gebelik belirtileri arasında yer alan vajinal kanama anne adayının düşük tehdidiyle veya erken doğum tehdidiyle karşı karşıya olduğunu gösterir. Hamilelik süreci içerisinde riskli gebelik belirtileri arasında yer alan karın ağrısı anne adayının düşük tehdidi, erken doğum tehdidi, ağır preeklampsi ya da başlamış doğum süreci ile karşı karşıya olduğunu gösterir. Hamilelik sürecinde riskli gebelik belirtileri arasında yer alan rahim kasılmaları ya da kramp türü ağrılar anne adayının erken doğum tehdidi ya da başlamış olan doğum süreci ile karşı karşıya olduğunu gösterir. Hamilelik süreci içerisinde riskli gebelik belirtileri arasında yer alan karnın aşırı sertleşerek gevşememesi (Burada kanama meydana gelip gelmemesi dikkate alınmaz) anne adayının erken doğum tehdidi, plasentanın ayrılması ya da başlamış olan doğum süreci ile karşı karşıya olduğunu gösterir. Hamilelik süreci içerisinde riskli gebelik belirtileri arasında yer alan anne adayından sıvı gelmesi (Burada sıvının miktarı önemli değildir) anne adayının suyunun erken gelmesi ya da vajinal bir enfeksiyon ile karşı karşıya olduğunu gösterir. Hamilelik süreci içerisinde riskli gebelik belirtileri arasında yer alan elde, yüzde ve ayakta meydana gelen ani şişmeler ve aşırı kilo alımı, anne adayında şiddetli baş ağrılarının görülmesi, anne adayında meydana gelen görme bozuklukları anne adayının preeklampsi ile karşı karşıya olduğunu gösterir. Hamilelik süreci içerisinde anne adayının bebeğin hareketlerinde hissedilir azalmalar meydana geldiğini fark etmesi bebekte ciddi sıkıntılar olabileceğinin belirtisidir. Hamilelik süreci içerisinde riskli gebelik belirtileri arasında yer alan anne adayının ayaklarında, baldırlarında ya da bacaklarında ağrı olması ya da kızarık bölgeler meydana gelmesi anne adayının damar iltihabı ile karşı karşıya olduğunu gösterir. Hamilelik sürecinde anne adayının bebeğin hareketlerinin tamamen durduğunun farkına varması ise bebeğin hayatını kaybettiğinin belirtisi olabilir. Hamilelik süreci içerisinde riskli gebelik belirtileri arasında yer alan anne adayının ateşinin 38 derecenin üzerine çıkması enfeksiyon belirtisi olabilir.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!